Sos czosnkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • miseczkę,
  • widelec lub łyżkę do mieszania,
  • praskę do czosnku,
  • blender.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTUJEMY MAJONEZ

Żółtko, musztardę, ocet oraz olej wlej do wysokiego pojemnika, a następnie zblenduj. Ustaw blender na wysokie obroty i staraj się blendować ruchem zgarniającym z dołu do góry – w ten sposób wtłoczysz olej w resztę składników. Gdy płyn zacznie robić się gęsty, dodaj sól i blenduj przez 1-2 minuty. Jeśli majonez stanie się gęsty, a jego powierzchnia gładka i lśniąca, to znaczy, że jest już gotowy. Oddziel potrzebną ilość, a resztę schowaj do wyparzonego, czystego słoika i odłóż do lodówki.

KROK 2: PRZYGOTUJEMY PŁYNNĄ BAZĘ

Do miseczki włóż jogurt oraz majonez, a następnie wymieszaj ze sobą.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do miseczki. Następnie obierz czosnek z łupiny, a potem przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sos czosnkowy – przepisy na różne okazje

Sos czosnkowy to wyśmienity dodatek do wielu dań, który w każdym kraju przyrządza się nieco inaczej. Ze źródeł historycznych wiadomo, że czosnek używany był do wszelkiego rodzaju sosów już w czasach starożytności. Rozpowszechnili go Rzymianie, rozszerzając swoje imperium, Wtedy czosnek trafił na ziemie francuskie, portugalskie i hiszpańskie. Dzięki podróżom ludności czosnek trafił do wielu krajów i stał się częścią kuchni regionalnej.

Na świecie przyrządza się różnorodne wersje sosu czosnkowego, a każdy przepis zawiera odmienne składniki, charakterystyczne dla kuchni danego kraju czy regionu. We Francji znany jest sos aioli (składający się z czosnku, jajek, oleju i soku z cytryny), w Libanie mamy toum (sos na bazie czosnku, soku z cytryny i oleju), a we Włoszech Agliatę z dodatkiem bułki tartej.

Jeśli chcesz poznać tajniki przyrządzania pysznych, aromatycznych sosów czosnkowych z całego świata, koniecznie sprawdź dalszą część tekstu. Z pewnością znajdziesz tu przepis na sos czosnkowy zgodny z Twoimi preferencjami smakowymi.

Jak zrobić domowy sos czosnkowy? Zwróć uwagę na przeznaczenie sosu!

Domowy sos czosnkowy – jak zrobić zdrowszą i równie smaczną wersję? Możliwości na przygotowanie tego pysznego dipu jest mnóstwo, dlatego zanim przejdziesz do jego przyrządzania, zastanów się nad tym, jakiego smaku oczekujesz i do jakiej potrawy ma być serwowany Twój domowy sos czosnkowy. Chcesz przyrządzić wersję fit? A może preferujesz sos z dodatkiem majonezu i oliwy?

Sos powinien pasować do dania lub przekąski. Do chipsów i chrupek, a także mięsa z grilla lepiej sprawdzą się sosy na bazie jogurtu, z kolei aioli lepiej będzie pasować do smażonych warzyw oraz mięsa i ryb. Grecki sos skordalia na bazie purée ziemniaczanego, czosnku i orzechów idealnie pasuje do pity, a azjatycki słodko-kwaśny sos czosnkowy doskonale spisze się w towarzystwie kurczaka i warzyw stir fry. Jak się robi sos czosnkowy w różnych odsłonach?

Sos czosnkowy na jogurcie – lekko i smacznie

Sos czosnkowy na jogurcie to pozycja odświeżająca, która sprawdzi się jako dip do potraw serwowanych z grilla, np. podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Sos czosnkowy z jogurtu z pewnością docenią także osoby będące na diecie odchudzającej – jego zawartość kaloryczna jest znacznie niższa od klasycznego sosu z dodatkiem majonezu. Jak zrobić sos czosnkowy z jogurtem?

W przypadku tego wariantu sosu niepotrzebny Ci blender. Żeby zrobić sos jogurtowo-czosnkowy z klasycznego jogurtu naturalnego lub z jogurtu greckiego, wystarczy przełożyć wspomniany składnik do miseczki, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Taki sos czosnkowy z jogurtem greckim lub naturalnym możesz wzbogacić o świeże zioła (np. miętę lub szczypiorek) oraz odrobinę oliwy. Jogurtowy sos czosnkowy  „lubi się” także z zielonym ogórkiem – wtedy powstaną z tego pyszne tzatziki.

Sos czosnkowy ze śmietany – kremowa wersja

Sos czosnkowy ze śmietany to propozycja dla tych, którzy lubią bardzo kremowe i nieco cięższe dla żołądka sosy. Żeby sos czosnkowy na śmietanie dobrze smakował, możesz zastosować śmietany o różnym poziomie tłuszczu – uwierz, że i z kremówki da się zrobić pyszny sos czosnkowy.

Jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany 12 i 18%? Tutaj procedura jest podobna, co w przypadku sosu na bazie jogurtu – wystarczy podmienić jogurt na śmietankę i gotowe.

Jeśli zaś masz ochotę na odrobinę szaleństwa, przygotuj sos czosnkowy ze śmietaną 30%.

Do jego przygotowania potrzebne Ci będzie masło, czosnek oraz śmietana i tarty parmezan. Masło należy roztopić, dodać do niego pokrojony czosnek i podsmażyć chwilę. Następnie powoli dodaj kremówkę oraz tarty parmezan, cały czas mieszając. Ten sos rewelacyjnie sprawdzi się na ciepło!

Sos czosnkowy z majonezu – wariant nieco bardziej kaloryczny, ale wart każdej kalorii!

Sos czosnkowy z majonezu to klasyk, który często ląduje na frytkach, zapiekankach i burgerach. Chociaż pomysł na wykonanie go z samego majonezu jest kuszący, to jednak mógłby być mocno zapychający i trudny do strawienia. Jeśli masz ochotę przygotować sos czosnkowy z majonezem, dodaj do niego odrobinę jogurtu lub śmietany i wymieszaj. Uwierz nam, że Twój żołądek Ci za to podziękuje.

Do czego podawać sos lub dip czosnkowy? Pizza, kebab, a może dania z grilla?

Do czego podać dip czosnkowy? We wcześniejszych akapitach zdradziliśmy Ci kilka pomysłów na połączenie sosu z konkretnymi potrawami. Do czego jeszcze można go podawać?

Sos czosnkowy pasuje do pizzy oraz do kebaba. Taki dodatek podkreśli smak tych pysznych, kalorycznych dań. Równie ciekawie smakuje w połączeniu z grillowanymi warzywami czy ziemniakami. Sos czosnkowy możesz dodać także do tortilli, nuggetsów, a nawet do sałatki. Spróbuj połączyć go z sałatką makaronową – istne niebo w gębie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!