Sos czosnkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • miseczkę,
  • widelec lub łyżkę do mieszania,
  • praskę do czosnku,
  • blender.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTUJEMY MAJONEZ

Żółtko, musztardę, ocet oraz olej wlej do wysokiego pojemnika, a następnie zblenduj. Ustaw blender na wysokie obroty i staraj się blendować ruchem zgarniającym z dołu do góry – w ten sposób wtłoczysz olej w resztę składników. Gdy płyn zacznie robić się gęsty, dodaj sól i blenduj przez 1-2 minuty. Jeśli majonez stanie się gęsty, a jego powierzchnia gładka i lśniąca, to znaczy, że jest już gotowy. Oddziel potrzebną ilość, a resztę schowaj do wyparzonego, czystego słoika i odłóż do lodówki.

KROK 2: PRZYGOTUJEMY PŁYNNĄ BAZĘ

Do miseczki włóż jogurt oraz majonez, a następnie wymieszaj ze sobą.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do miseczki. Następnie obierz czosnek z łupiny, a potem przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sos czosnkowy znany i lubiany na całym świecie

Klasyczny czosnkowy sos to prawdziwa ikona kulinarna, której obecność w menu restauracyjnym czy na domowym stole jest zawsze mile widziana. Jego intensywny aromat i bogaty smak sprawiają, że staje się nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw. I to na całym świecie! Od prostych sałatek po soczyste steki – każda potrawa zyskuje dzięki niemu niepowtarzalny charakter.

Skąd właściwie pochodzi przepis na sos czosnkowy? Jego historia okazuje się dość długa i sięga wielu lat wstecz. Podejrzewa się, że znano jego smak już na początku naszej ery! Pierwsze wzmianki na temat wyrazistego specjału zawarł w swoich dziełach znany rzymski historyk Pliniusz Starszy. Opisał on sos przygotowany z użyciem czosnku, z którego korzystano w celach leczniczych. Istnieje podejrzenie, że sos czosnkowy lubiany przez ówczesnych Rzymian stopniowo rozprzestrzeniał się na terenie stale powiększającego się Imperium Rzymskiego.

Za podstawowy, najbardziej znany sos czosnkowy uznaje się sos aioli pochodzący z Prowansji. To jeden z klasycznych francuskich, ale też katalońskich sosów emulsyjnych. Cieszy się dużą popularnością na Sycylii oraz Kalabrii. Co go wyróżnia? Wspaniały aromat, gęstość oraz apetycznie lśniący wygląd. Jak prezentuje się przepis na sos czosnkowy w tym wydaniu? Składniki to rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, 1 żółtko, 1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin), sok z 1/2 cytryny oraz sól. Jak zrobić sos czosnkowy aioli? W misce połącz rozgniecione ząbki czosnku z żółtkiem i musztardą dijon. Możesz również użyć blendera lub miksera. Stopniowo dodawaj oliwę, stale mieszając sos, aby uzyskać jednolitą emulsję. Dodawaj oliwę bardzo powoli, aby uniknąć rozwarstwienia się sosu. Nie da się ukryć, że nasz przepis i składniki sosu czosnkowego bardzo przypominają oryginalną francuską kompozycję. Jeśli masz więc ochotę na taką wariację na temat aioli, koniecznie wykonaj idealny sos czosnkowy z Kuchni Lidla!

Nasz domowy sos czosnkowy zaskakuje prostotą przygotowania, dlatego z łatwością sobie z nim poradzisz. Potrzebujesz zaledwie 15 minut, aby go sporządzić! Sprawdź więc, jak się robi sos czosnkowy, który przekona nawet największych sceptyków oraz sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających miłośników tego specjału.

Jak zrobić sos czosnkowy? Na co zwrócić uwagę?

Nasz pyszny sos czosnkowy zakłada przygotowanie wszystkich kluczowych składników samodzielnie. Dotyczy to również majonezu. Zgadza się! Wbrew pozorom zrobienie go we własnej kuchni to żaden kłopot. Poradzą sobie z nim nawet laicy! Co więcej, robiąc go samodzielnie, masz pewność, że jego smak będzie perfekcyjny. Główne składniki majonezu to olej słonecznikowy, żółtko, musztarda, biały ocet winny i szczypta soli. Proces jego przygotowania polega na dokładnym połączeniu wszystkich składników tak, aby stworzyły jedwabiście gładką masę. Pamiętaj, aby sięgnąć jedynie po wysokiej jakości składniki! Dzięki temu uzyskasz majonez, a następnie gęsty sos czosnkowy o wyrazistym, głębokim smaku oraz kremowej konsystencji. Właśnie niewielki dodatek majonezu to odpowiedź na to, jak zrobić dobry sos czosnkowy. Ponadto domowy majonez możesz przygotować solo – posłuży Ci jako baza do wielu innych sosów i dressingów, jak również jako dodatek do kanapek, sałatek, dań mięsnych i rybnych oraz jako składnik marynat czy sosów kanapkowych.

Oczywiście prosty sos czosnkowy uda się nawet z gotowym majonezem. Polecamy to rozwiązanie, kiedy nie masz akurat w spiżarni składników potrzebnych do przygotowania jego domowej odsłony lub naprawdę zależy Ci na czasie. W każdym innym przypadku zachęcamy do samodzielnego zrobienia majonezu! Dzięki niemu przepis na domowy sos czosnkowy na pewno sporo zyska.

Przepis na sos czosnkowy, który pasuje do rozmaitych potraw

Sos jogurtowo-czosnkowy to znany, lubiany dodatek do różnych dań oraz przekąsek. Z pewnością masz już swoje ulubione połączenia smaków, ale mamy też kilka propozycji, które mogą Cię zainspirować.

  • Sos czosnkowy to doskonały dip do surowych warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy ogórek. Dobrze komponuje się także z niektórymi gotowanymi warzywami, takimi jak szparagi, kalafior czy brokuły.
  • Sos czosnkowy do sałatki? Jak najbardziej! Fantastycznie sprawdzi się jako dressing do sałatki Cezar, greckiej czy z kurczakiem. Jego kremowa konsystencja i bogaty smak sprawiają, że sałatki stają się wyraziste i sycące.
  • Dip czosnkowy to klasyczny dodatek do frytek. Jego intensywny smak świetnie do nich pasuje. Dzięki niemu chrupiące, słone frytki zmieniają się w prawdziwą ucztę.
  • Sos czosnkowy często trafia do kanapek, burgerów lub wrapów. Natychmiast odmienia on nawet najprostsze przekąski.
  • Trudno wyobrazić sobie lepszy sos na grilla od sosu czosnkowego. Jeśli planujesz przyjęcie w ogrodzie czy obiad na świeżym powietrzu, koniecznie przygotuj przynajmniej miseczkę tego specjału. Jest powszechnie lubiany, dlatego na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę. Pasuje do wielu potraw z grilla, w tym mięs, kiełbasek, a także warzyw. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza z gorącymi ziemniakami!
  • Sos czosnkowy z powodzeniem serwuje się jako dip do różnych przekąsek na przyjęciach. Postaw jego miseczkę obok niewielkich kawałków pieczywa, paluszków serowych czy marynowanych kawałków kurczaka, a zniknie w mgnieniu oka!

Sos czosnkowy – jak przyprawić? Kilka pomysłów

Co dodać do sosu czosnkowego? Jakie przyprawy do sosu czosnkowego pasują najlepiej? Cóż, za jego smak odpowiada przede wszystkim natka pietruszki, sól oraz czarny pieprz. Ten ostatni możesz zastąpić białym pieprzem o subtelniejszym, mniej palącym smaku. I chociaż jogurtowy sos czosnkowy sam w sobie jest pysznym i wszechstronnym dodatkiem, istnieją ciekawe sposoby na wzbogacenie jego smaku.

Dodanie świeżych ziół, takich jak szczypiorek, bazylia czy oregano, może nadać mu nieco świeżości oraz niepowtarzalny aromat. Inne pasujące przyprawy do sosu czosnkowego to słodka papryka. Wielbicielom mocnych wrażeń polecamy sięgnąć po świeżą, drobno posiekaną papryczkę chili, ewentualnie taką w proszku. Co dodać do sosu czosnkowego, aby nadać mu prawdziwie śródziemnomorski charakter? Rozważ kapary! Cechuje je nie tylko wyrazisty smak, ale też przyjemna chrupkość. Pyszny składnik sosu czosnkowego może też stanowić posiekany lub starty ser parmezan. Pamiętaj, że dobry sos czosnkowy może zawierać dowolne składniki, które lubisz! Nie bój się eksperymentów.

Wiesz już, jak zrobić dip czosnkowy inspirowany francuskim oryginałem! Na dodatek wykonasz go szybko i bez problemów. Co więcej, zachęcamy Cię również do sprawdzenia innych przepisów z naszej kolekcji. Wśród nich pojawiaja się wyśmienity sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek czy grzybowy sos pieczeniowy. Za tymi przepisami stoi nasza niezastąpiona Kinga Paruzel. Zacznij jednak od naszego najlepszego sosu czosnkowego. Możemy się założyć, że na jednym razie się nie skończy i ten prosty przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!