Sos ze świeżych grzybów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Przygotuj wcześniej:

Bulion warzywny podgrzewamy tak, aby był gorący w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Grzyby starannie oczyścić, większe drobno pokroić. Obie cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić.

KROK 2: GOTOWANIE BAZY SOSU

Cebulę z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/8 sekund. Zgarnąć składniki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło i grzyby. Dusić wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/4 minuty. Dodać bulion i całość powoli gotować (bez miarki) obroty w lewo/10 minut/prędkość 1/120°C. Dla ochrony przed pryskaniem umieścić na pokrywie wkład do gotowania.

KROK 3: ZABIELANIE SOSU

Do sosu dodać mąkę ze śmietaną, gotować (bez miarki) obroty w lewo/5 minut/prędkość 1/100°C, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, gotować (bez miarki) obroty w lewo/2 minuty/prędkość 1/100°C.

KROK 4: PODANIE

Sos przelać do sosjerki, podać z makaronem lub innymi kluskami. Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych, np. do pieczeni lub smażonych kotletów

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!