Sos chrzanowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę,
  • ostry nóż,
  • łyżeczkę,
  • miseczkę,
  • słoik.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHRZAN

Korzeń starannie umyj, a następnie obierz ze skóry. Zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach wprost do miseczki.

KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI

Do chrzanu dodaj ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy i wymieszaj całość.

KROK 3: DODAJEMY ŚMIETANĘ

Partiami dodawaj śmietanę do reszty składników, cały czas mieszając.

KROK 4: PRZEKŁADAMY DO SŁOICZKA

Gotowy sos przełóż do słoika i wsadź do lodówki na kilka godzin, aby składniki się „przegryzły”. Po kilku godzinach idealnie kremowy sos chrzanowy jest gotowy!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sos chrzanowy, czyli przepyszny dodatek popularny w wielu krajach

Tradycyjny sos chrzanowy to popularny dodatek do rozmaitych potraw – fantastycznie wzbogaca smak dań oraz dodaje im wyrazistości. Jest uwielbiany zwłaszcza w kuchni europejskiej. Oczywiście spotkasz się z nim również w Polsce! Przy czym w każdym kraju pojawia się w nieco innym towarzystwie. Jeśli chodzi o polską kuchnię, jednym z pierwszych skojarzeń może okazać się sos chrzanowy na zimno z jajkami. To wielkanocny klasyk, ale Polacy chętnie sięgają po ten wyrazisty dodatek również w czasie Bożego Narodzenia. Co więcej, możesz spotkać się z sosem chrzanowym na gorąco oraz na zimno – w każdej odsłonie smakuje wybornie i urozmaica nawet najprostsze przysmaki. A jak jada się go w innych państwach? W krajach skandynawskich serwuje się sos chrzanowy do ryby, przede wszystkim do łososia i śledzia. Za to Niemcy lubią jadać z jego dodatkiem rozmaite kiełbasy oraz wędliny. Cieszy się on popularnością również w Austrii. Co więcej, przepis na sos chrzanowy znany jest od setek lat. Czy wiesz, że pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą ze starożytności? Początki sosu sięgają aż czasów starożytnego Rzymu, gdzie wykorzystywano chrzan w kuchni oraz lecznictwie. Także w średniowieczu ta szczególna roślina była obecna w Europie Wschodniej i Środkowej.

Sos chrzanowy czy tarty chrzan możesz nabyć po prostu w sklepie. Zakup niewielkiego słoiczka omawianego specjału to pewna oszczędność czasu. Nie da się jednak ukryć, że samodzielne przygotowanie sosu – przynajmniej od czasu do czasu – dostarcza ogromnej satysfakcji! Weź to pod uwagę, zwłaszcza że przygotowanie sosu nie wymaga zaawansowanych umiejętności, a nawet nie zajmuje wiele czasu. Potrzebujesz zaledwie kilku chwil, a konkretnie 10 minut. Tylko tyle wystarczy, aby cieszyć się domowym sosem chrzanowym do mięsa, jajek, grzanek czy warzyw! Z tym prostym przepisem poradzą sobie nawet osoby, które do tej pory nie spędzały długich godzin w kuchni. Zatem po prostu sprawdź, jak się robi sos chrzanowy, a dokładniej, o czym warto pamiętać podczas jego przygotowania.

Jak zrobić sos chrzanowy? O czym pamiętać?

Zadbaliśmy, aby jak najdokładniej objaśnić poszczególne kroki receptury. Zanim jednak przystąpisz do działania, musimy przypomnieć, że chrzan cechuje bardzo wyrazisty smak oraz zapach! Uważaj, aby nie podrażnić oczu czy nosa. Podczas tarcia chrzanu warto otworzyć okno, aby szczypiący w oczy, piekący zapach szybciej się ulotnił. Możesz również robić przerwy podczas tarcia kłopotliwego korzenia. O czym jeszcze pamiętać, robiąc sos chrzanowy na szybko?

  • Przede wszystkim wybierz świeży korzeń. Ma on zdecydowanie intensywniejszy smak i aromat niż ten w słoiku. Ale gdyby okazało się, że utracił on nieco ze swojej świeżości, istnieje sposób, aby szybko ją odzyskać! Jeśli korzeń stracił jędrność, włóż go na kilka godzin do miski z zimną wodą. To pozwoli mu odzyskać pożądaną twardość, a zatem ułatwi Ci jego późniejsze starcie.
  • Precyzyjnie oczyść korzeń chrzanu, szczególnie jeśli jest brudny. Przytrzymując chrzan na jednym końcu, przecieraj go delikatnie tarką, trzymając ją poziomo nad miseczką lub naczyniem. Możesz także trzymać chrzan na desce do krojenia i przecierać tarką bezpośrednio nad deską, ale zachowaj ostrożność, aby nie uszkodzić jej powierzchni.
  • Nie musisz trzeć chrzanu na tarce ręcznej. Możesz wykorzystać w tym celu blender z pojemnikiem i tarczą o małych oczkach, a nawet wyciskarkę wolnoobrotową do soku bądź sokowirówkę. W ten sposób znacznie szybciej zrobisz sos chrzanowy do pieczeni, warzyw czy jajek.

W naszym przepisie proponujemy wykonanie zimnego sosu. Ale domowy sos chrzanowy na ciepło także ma wielu zwolenników. Receptura w tym przypadku wygląda najczęściej nieco inaczej. W wielu przepisach na sos chrzanowy na ciepło pojawia się dodatek mleka lub bulionu, masło oraz mąka. To składniki sprzyjające uzyskaniu pożądanej konsystencji przysmaku. Jeśli zechcesz przygotować taką odsłonę sosu, zacznij od stopienia masła, po czym energicznie dodawaj do niego mąkę, uważając, aby jej nie spalić. Kolejny krok to dolanie bulionu – cały czas energicznie mieszaj płyn. Podgrzewaj całość do zgęstnienia, po czym dodaj chrzan i pozostałe składniki. Gotowe! Teraz z pewnością nie masz wątpliwości co do tego,  jak zrobić sos chrzanowy do mięsa, jajek czy innych dań.

Przepis na sos chrzanowy, który pasuje do wielu potraw

Wiesz, jak zrobić sos chrzanowy na ciepło i na zimno. Czas więc na kilka pomysłów na jego użycie. Otóż można go wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Do czego pasuje sos chrzanowy? W Polsce przysmak ten kojarzy się z okresem Wielkanocy – wówczas zwykle serwuje się sos chrzanowy do mięsa, w tym wołowiny oraz wieprzowiny. Bardzo często dodaje się sos chrzanowy do jajek zamiast majonezu lub w jego towarzystwie. Jajka i chrzan tworzą znakomity duet. To również ceniony dodatek do białej kiełbasy i to nie tylko w czasie Wielkanocy. Zresztą nierzadko towarzyszy on też innym rodzajom kiełbas, zarówno grillowanym, jak i gotowanym. Wspaniale dopełnia także smak zrazów z wołowiny, faszerowanych ogórkami kiszonymi i boczkiem. Dobry pomysł to również sos chrzanowy do golonki.

Nierzadko serwuje się sos chrzanowy do jajek i ziemniaków. W takim zestawieniu fantastycznie podkreśla łagodny smak ziemniaków! Możesz również przyrządzić sałatkę z wymienionymi składnikami. Wszystko to świadczy o wyjątkowej uniwersalności omawianego produktu. Nic dziwnego, że sos chrzanowy na Wielkanoc pojawia się na większości polskich stołów!

Sos chrzanowy na zimno polecamy również spożywać w towarzystwie warzyw, w szczególności marchewki i selera, ogórka czy papryki pokrojonych w słupki. Doskonale komponują się z pikantnym smakiem chrzanu! Ale tradycyjny sos chrzanowy na zimno dobrze smakuje także w mniej oczywistych połączeniach. Spisze się jako dip do chipsów oraz nachosów. Poza tym warto wykorzystać go jako dodatek do sałatek, sosów, a nawet zup. W każdym wypadku wprowadza do dania intensywne, dość pikantne nuty. Nie należy więc z nim przesadzać! Tutaj mniej znaczy więcej. Sos chrzanowy do karkówki czy innych mięs może zostać wykorzystany też w roli marynaty, niezwykle aromatycznej i przyjemnie ostrej.

Sos chrzanowy na szybko prosto z Kuchni Lidla

Jeśli przepyszny kremowy sos chrzanowy natychmiast nie zniknie ze stołu, zadbaj o jego bezpieczne przechowywanie. Przecież nie może się zmarnować! Otóż możesz umieścić go w lodówce na około tydzień. Przełóż mus chrzanowy do szczelnego pojemnika czy słoika z nakrętką, aby uchronić go przed utratą smaku i aromatu.

Wiesz już, że jada się nie tylko sos chrzanowy z jajkami, ale także rozmaitymi mięsami, a nawet  warzywami. Przedstawiliśmy również nieco mniej oczywiste opcje wykorzystania tego ciekawego dodatku. Przy czym to tylko jedna z naszych propozycji na fantastyczne sosy! Poznaj inne przepisy Kuchni Lidla – sos tzatziki, sos czosnkowy czy bolognese. To proste receptury, które pozwalają na uzyskanie zadziwiających efektów kulinarnych. Zacznij jednak od sosu chrzanowego, trzymamy za Ciebie kciuki!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!