
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę,
- ostry nóż,
- łyżeczkę,
- miseczkę,
- słoik.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHRZAN
Korzeń starannie umyj, a następnie obierz ze skóry. Zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach wprost do miseczki.
KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI
Do chrzanu dodaj ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy i wymieszaj całość.
KROK 3: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Partiami dodawaj śmietanę do reszty składników, cały czas mieszając.
KROK 4: PRZEKŁADAMY DO SŁOICZKA
Gotowy sos przełóż do słoika i wsadź do lodówki na kilka godzin, aby składniki się „przegryzły”. Po kilku godzinach idealnie kremowy sos chrzanowy jest gotowy!
Zobacz podobne
przepisy
Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.


Sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Sos chrzanowy – tradycyjny, prosty i tani przepis
Chrzan to roślina korzeniowa, która od starożytności stosowana jest w medycynie oraz kuchni. Dodany do potraw chrzan nadaje im wyrazistości i lekkiej pikanterii. Przygotowany na bazie korzenia sos chrzanowy jest niezwykle popularnym dodatkiem do dań kuchni polskiej a także niemieckiej. Tradycyjny sos chrzanowy można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, chociaż przepis na sos chrzanowy w takiej wersji nieco różni się składem i sposobem wykonania od wersji na zimno. Co wchodzi w skład przepisu na sos chrzanowy na ciepło oraz na zimno i jak je zrobić? Odpowiedzi szukaj poniżej!
Jak zrobić najlepszy sos chrzanowy? Zwróć uwagę na jakość składników!
Chcesz wiedzieć, jak się robi sos chrzanowy, który sprawdzi się do gotowanych lub pieczonych mięs? Pamiętasz jajko w sosie chrzanowym z czasów dzieciństwa i chciałbyś odtworzyć to pyszne danie? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą przepisem (i to niejednym) na to, jak zrobić sos chrzanowy, który zachwyci Cię swoim smakiem!
Na samym początku tego artykułu zdradziliśmy Ci przepis, jak zrobić sos chrzanowy na zimno. Taki sos jest idealnym dodatkiem do jajek lub kiełbasek serwowanych na śniadanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak go udoskonalić, koniecznie sprawdź dalszą część artykułu.
Sos chrzanowy na ciepło i na zimno – sposoby na ulepszenie bazowego przepisu
Chciałbyś podkręcić nieco swój sos chrzanowy na zimno? Żeby uczynić go jeszcze smaczniejszym, możesz podsmażyć delikatnie chrzan przed dodaniem reszty składników, a śmietanę zmieszać w proporcjach pół na pół z gęstym jogurtem. Ta wersja sosu będzie bardziej odświeżająca, a jogurt nieco zredukuje ostrość chrzanu.
Domowy sos chrzanowy na ciepło to gratka dla wszystkich fanów mocnych smaków. Żeby przyrządzić domowy sos chrzanowy na ciepło do mięsa lub do jajek na twardo, nie potrzebujesz wielu składników i skomplikowanego sprzętu kuchennego.
W składzie przepisu na sos chrzanowy na gorąco znajdziesz: ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz, śmietanę oraz masło. Chrzan należy zetrzeć i podsmażyć na maśle, a następnie zmieszać z octem oraz przyprawami i poddusić na małym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodaj śmietanę i gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Taki sos idealnie sprawdzi się do pieczeni z purée ziemniaczanym oraz grillowanej karkówki.
Do czego pasuje sos chrzanowy? Dodatek nie tylko do jajek!
Do czego pasuje sos na bazie korzenia chrzanu? Z racji swojej intensywności sos ten dodaje się do potraw cięższych, o równie mocnym smaku. Sos chrzanowy rewelacyjnie komponuje się z jajkami na śniadanie (w wersji na zimno) oraz jajkami na twardo z dodatkiem ziemniaków i zasmażanej marchewki z groszkiem (w wersji na ciepło).
Najbardziej oczywistym połączeniem jest sos chrzanowy serwowany do mięsa – pieczonej wołowiny, duszonej wieprzowiny lub dziczyzny. Ten sos wspaniale podkreśla smak czerwonego mięsa z dodatkiem przypraw korzennych i ziół. Sos chrzanowy pasuje także do wędzonej ryby oraz wszelkiego rodzaju kiełbas, kiełbasek i boczku. Wiele przepisów z użyciem sosu chrzanowego znajdziesz w Kuchni Lidla. Spróbuj przygotować domowy sos chrzanowy do mięsa lub do ryby i przekonaj się sam!
Sos chrzanowy – tradycyjny, prosty i tani przepis
Chrzan to roślina korzeniowa, która od starożytności stosowana jest w medycynie oraz kuchni. Dodany do potraw chrzan nadaje im wyrazistości i lekkiej pikanterii. Przygotowany na bazie korzenia sos chrzanowy jest niezwykle popularnym dodatkiem do dań kuchni polskiej a także niemieckiej. Tradycyjny sos chrzanowy można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, chociaż przepis na sos chrzanowy w takiej wersji nieco różni się składem i sposobem wykonania od wersji na zimno. Co wchodzi w skład przepisu na sos chrzanowy na ciepło oraz na zimno i jak je zrobić? Odpowiedzi szukaj poniżej!
Jak zrobić najlepszy sos chrzanowy? Zwróć uwagę na jakość składników!
Chcesz wiedzieć, jak się robi sos chrzanowy, który sprawdzi się do gotowanych lub pieczonych mięs? Pamiętasz jajko w sosie chrzanowym z czasów dzieciństwa i chciałbyś odtworzyć to pyszne danie? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą przepisem (i to niejednym) na to, jak zrobić sos chrzanowy, który zachwyci Cię swoim smakiem!
Na samym początku tego artykułu zdradziliśmy Ci przepis, jak zrobić sos chrzanowy na zimno. Taki sos jest idealnym dodatkiem do jajek lub kiełbasek serwowanych na śniadanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak go udoskonalić, koniecznie sprawdź dalszą część artykułu.
Sos chrzanowy na ciepło i na zimno – sposoby na ulepszenie bazowego przepisu
Chciałbyś podkręcić nieco swój sos chrzanowy na zimno? Żeby uczynić go jeszcze smaczniejszym, możesz podsmażyć delikatnie chrzan przed dodaniem reszty składników, a śmietanę zmieszać w proporcjach pół na pół z gęstym jogurtem. Ta wersja sosu będzie bardziej odświeżająca, a jogurt nieco zredukuje ostrość chrzanu.
Domowy sos chrzanowy na ciepło to gratka dla wszystkich fanów mocnych smaków. Żeby przyrządzić domowy sos chrzanowy na ciepło do mięsa lub do jajek na twardo, nie potrzebujesz wielu składników i skomplikowanego sprzętu kuchennego.
W składzie przepisu na sos chrzanowy na gorąco znajdziesz: ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz, śmietanę oraz masło. Chrzan należy zetrzeć i podsmażyć na maśle, a następnie zmieszać z octem oraz przyprawami i poddusić na małym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodaj śmietanę i gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Taki sos idealnie sprawdzi się do pieczeni z purée ziemniaczanym oraz grillowanej karkówki.
Do czego pasuje sos chrzanowy? Dodatek nie tylko do jajek!
Do czego pasuje sos na bazie korzenia chrzanu? Z racji swojej intensywności sos ten dodaje się do potraw cięższych, o równie mocnym smaku. Sos chrzanowy rewelacyjnie komponuje się z jajkami na śniadanie (w wersji na zimno) oraz jajkami na twardo z dodatkiem ziemniaków i zasmażanej marchewki z groszkiem (w wersji na ciepło).
Najbardziej oczywistym połączeniem jest sos chrzanowy serwowany do mięsa – pieczonej wołowiny, duszonej wieprzowiny lub dziczyzny. Ten sos wspaniale podkreśla smak czerwonego mięsa z dodatkiem przypraw korzennych i ziół. Sos chrzanowy pasuje także do wędzonej ryby oraz wszelkiego rodzaju kiełbas, kiełbasek i boczku. Wiele przepisów z użyciem sosu chrzanowego znajdziesz w Kuchni Lidla. Spróbuj przygotować domowy sos chrzanowy do mięsa lub do ryby i przekonaj się sam!
Komentarze (0)