Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- trzepaczkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ocet, oliwę, miód, musztardę i majonez umieszczamy w misce. Ubijamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy. Do smaku możemy doprawić solą i pieprzem.
Pasuje do sałatek, chleba z dodatkami lub grillowanego kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
Bazylia i orzechy to połączenie, które tworzy aromatyczny dressing. Zobacz, jak go przygotować w 2 minuty!
Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę
Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!
Dressing musztardowo-miodowy idealny do sałatek
Dressing miodowy wydaje się czymś tak podstawowym, że właściwie nie potrzeba do niego żadnego przepisu. A jednak dressing musztardowo miodowy do sałatki – choć nie jest skomplikowanym sosem – powinien być wykonany porządnie. Jak się za to zabrać? Przede wszystkim od przygotowania odpowiednich składników. Dressing musztardowy bez musztardy się nie obejdzie. Jakiej? Tu najczęściej ląduje musztarda dijon jak w sosie winegret. Jednak nie jest to konieczne. Jeśli lubisz ostrzejsze sosy, możesz wybrać musztardę rosyjską. Sarepska jest z kolei najbardziej klasyczna, idealnie sprawdzi się w większości dressingów, w tym oczywiście w klasycznym sosie musztardowo-miodowym. Dressing musztardowy do sałatki to także dobrej jakości miód. Rzepakowy będzie mniej słodki, wielokwiatowy – dość intensywny – a lipowy lekko kwaskowy z mocno wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Miody najczęściej mają konsystencję zbitą, stałą, dlatego trzeba je odrobinę ocieplić bądź wymieszać z gorącą wodą, by w sosie nie zrobiły się grudki. Dressing miodowo-musztardowy to również ocet, który przełamie słodycz odrobiną kwasowości, oliwa z oliwek, dzięki której powstanie doskonale kremowa konsystencja i majonez. Wszystkie te składniki tworzą sos do sałatki musztardowo-miodowy – idealny do naprawdę wielu dań. Delikatny w konsystencji i wyrazisty w smaku. Moglibyśmy powiedzieć, że perfekcyjny, ale przecież wszystko zależy od wykonania. Na całe szczęście ten sos musztardowo-miodowy do sałatki jest bardzo prosty do zrobienia.
Jak zrobić sos musztardowo-miodowy do sałatki? To banalnie proste
Jak zrobić sos musztardowo-miodowy? Na szczęście nie jest to skomplikowane zadanie. Wystarczy połączyć wszystkie składniki. Przepis na sos musztardowo-miodowy podpowie Ci, czego użyć. Przygotuj trzepaczkę i nie przejmuj się, że sos musztardowo miodowy nie wyjdzie. Nie ma na to szans! Co musisz zrobić? Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w większej misce, a następnie zaczniesz ubijać. Konsystencja, którą musisz uzyskać, jest gładka, pozbawiona grudek, bardzo kremowa. Zapewnia ją ubita oliwa, ale też majonez. Sos musztardowo-miodowy jest prostszy do zrobienia od winegretu, w którym istotna jest kolejność wykonywania działań – tu nie musisz wlewać strużką oliwy z oliwek, jednocześnie mieszając całość. Możesz swobodnie od razu wszystkie składniki umieścić w misce. Co, jeśli nie trzepaczka? Dressing z musztardą możesz połączyć też za pomocą blendera ręcznego – warto jednak wtedy wszystkie składniki wlać do wyższego naczynia. Możesz także połączyć sos z miodem w słoiku. Wystarczy bardzo mocno potrząsać słojem, by składniki się połączyły. Jest to idealny sposób na zrobienie sosu zwłaszcza wtedy, gdy na dnie słoika zalega odrobina miodu, której nie sposób wyjąć łyżką. Zamiast więc wyciągać go, lepiej dołączyć do niego resztę składników z odrobiną ciepłej wody, by go rozpuścić. Nie ma sensu marnować dobrego miodu, skoro można zrobić tak pyszny sos!
Sos musztardowo-miodowy – do czego sprawdzi się najlepiej?
Wiesz już, jak zrobić idealny sos musztardowo-miodowy. Do czego możesz go użyć? Tu ogranicza Cię właściwie tylko wyobraźnia. Sos miodowo-musztardowy do sałatki będzie pasować idealnie – niezależnie od tego, czy jest to danie z rybą, czy mięsem (a może z samymi warzywami). Jednak sałatki to nie jedyne danie, które fantastycznie komponuje się z musztardą i miodem. Sos do sałatki miodowo-musztardowy możesz użyć również do kanapek, mięs, ryb, burgerów czy nawet frytek. Właściwie nie musisz za bardzo zastanawiać się, do czego sos musztardowo miodowy będzie pasować, bo pasuje do większości dań. Nawet zwykłej sałaty z pomidorem, która dzięki niemu jest dużo lepsza. Eksperymentuj, sprawdzaj, smakuj, a z pewnością znajdziesz takie dania, które właśnie dzięki temu dressingowi będzie jeszcze smaczniejsze.
Jak zrobić dressing musztardowo-miodowy już wiesz. A jak go zmodyfikować?
Sos winegret miodowo-musztardowy możesz zrobić w podanej przez nas wersji i gwarantujemy, że wyjdzie przepyszny, wyrazisty i kremowy. Ale może wolisz trochę zmienić przepis na sos winegret z musztardą i miodem. Na przykład nie dodając do niego majonezu. Czy to wyjdzie? Jasne, że tak! Majonez jest dodatkiem, który sprawia, że sos jest bardziej gęsty i delikatny. Jednak u osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, nie wchodzi on w grę. Możesz wtedy użyć wegańskiego majonezu bądź po prostu zrezygnować z tego składnika. A ocet? Jeśli akurat nie masz go w domu bądź nie przepadasz za ostrym smakiem octu, możesz użyć soku z cytryny lub limonki. Nie rezygnuj z tego składnika, gdyż to właśnie on dodaje niezbędnej kwasowości w tym dressingu. Sos z musztardą i miodem byłby niepełny, gdyby właśnie nie ten kwaśny element. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo dressing z musztardą i miodem przyprawić ulubionymi ziołami czy też po prostu solą i pieprzem.
Wiesz już, jak przygotować idealny dressing musztardowo-miodowy. Teraz czas wykorzystać go w jakimś pysznym daniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z sosem paprykowym
- Wegański sos tatarski
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- ZIELONY MAJONEZ
- Surówka z białej kapusty
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Klasyczny francuski winegret
- Chlebek jabłkowo-cynamonowy
- Domowe majonezy smakowe
- Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
- 3 sposoby na winegret
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Kurczak pieczony w całości
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)