Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy składniki sałatki
Orzechy włoskie siekamy. Pomarańcze obieramy, usuwając również białą, wewnętrzną skórkę. Miąższ wykrawamy z błonek, zbierając przy tym sok. Resztę pomarańczy dokładnie wyciskamy. Rukolę myjemy. Buraki osączamy i kroimy na małe paski. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Mieszamy z 3 łyżkami wyciśniętego soku pomarańczowego. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy.
Krok 2: Przygotowujemy dressing
4 łyżki soku pomarańczowego łączymy z espresso, olejem, oliwą z oliwek, miodem i octem, doprawiamy solą i ewentualnie większą ilością miodu. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem. Kulki mozzarelli osączamy, obtaczamy w orzechach włoskich i podajemy z sałatką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledź w oleju
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
409 dni temu
W składnikach wymieniona jest papryczka chili, ale później nie jest opisane co z nią zrobić. Dodajemy ją do sałatki czy do dressingu?
Odpowiedz
408 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie ten składnik umknął z przepisu. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do sałatki.
409 dni temu
Ile pomarańczy obieramy, a ile wyciskamy?
Odpowiedz
408 dni temu
W tym przepisie obieramy i filetujemy 1,5-2 pomarańcze a soku wyciskamy tyle, aby otrzymać ok. 7 łyżek.