Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

SAŁATKA

Łososia myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości. Kroimy w regularną kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem.

TATAR Z BURAKA

Pokrojone buraki doprawiamy oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.

Tatar z buraka układamy na łososiu.

PROPOZYCJA PODANIA

Sałatkę z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Paweł z Gdańska Paweł z Gdańska
    53 dni temu
    Panie Karolu, do jasnej anielki, czy ten łosoś ma być surowy?! Jeśli tak, to dlaczego na zdjęciu jest pieczony? Co tu się odlidlowało, chciałem zrobić obiad, kupiłem składniki, ale nie będę wcinał surowej ryby! Proszę o odpowiedź najpóźniej przed podwieczorkiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    53 dni temu
    Pawle, używamy surowego łososia, którego kroimy w kostkę i marynujemy w soku z limonki oraz papryczce chili-tak, jak opisaliśmy to w pierwszym kroku przepisu. Łosoś ze zdjęcia nie jest upieczony – proces marynowania z użyciem kwaśnego soku sprawia, że białko się ścina, przez co ryba wygląda nieco inaczej, niż w surowej postaci. Warto wiedzieć również, że łosoś dostępny w Lidlu idealnie nadaje się do spożywania na surowo, więc świetnie sprawdzi się także w sushi! :)
  • Gość Gość
    906 dni temu
    Wygląda zachęcająco. Ale jaki to łosoś wędzony czy surowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    906 dni temu
    Używamy surowego łososia :)
  • Michał Michał
    763 dni temu
    Surowy później patelnia grill

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram