Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.
SAŁATKA
Łososia myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości. Kroimy w regularną kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem.
TATAR Z BURAKA
Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Pokrojone buraki doprawiamy oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.
Tatar z buraka układamy na łososiu.
PROPOZYCJA PODANIA
Sałatkę z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2207 dni temu
CZEMU NA ZDJĘCIU JEST AWOKADO KTÓREGO NIE MA W PRZEPISIE ???? O CO CHODZI ??
odpowiedz
2207 dni temu
Awokado to opcjonalny składnik, który jest naszą propozycją podania-można, ale nie trzeba wykorzystywać go w przepisie.
2299 dni temu
Panie Karolu, do jasnej anielki, czy ten łosoś ma być surowy?! Jeśli tak, to dlaczego na zdjęciu jest pieczony? Co tu się odlidlowało, chciałem zrobić obiad, kupiłem składniki, ale nie będę wcinał surowej ryby! Proszę o odpowiedź najpóźniej przed podwieczorkiem.
odpowiedz
2299 dni temu
Pawle, używamy surowego łososia, którego kroimy w kostkę i marynujemy w soku z limonki oraz papryczce chili-tak, jak opisaliśmy to w pierwszym kroku przepisu. Łosoś ze zdjęcia nie jest upieczony – proces marynowania z użyciem kwaśnego soku sprawia, że białko się ścina, przez co ryba wygląda nieco inaczej, niż w surowej postaci. Warto wiedzieć również, że łosoś dostępny w Lidlu idealnie nadaje się do spożywania na surowo, więc świetnie sprawdzi się także w sushi! :)
3152 dni temu
Wygląda zachęcająco. Ale jaki to łosoś wędzony czy surowy?
odpowiedz
3152 dni temu
Używamy surowego łososia :)
3009 dni temu
Surowy później patelnia grill