Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- moździerz
- folię aluminiową
- patelnię
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
MARYNOWANY ŁOSOŚ
Umytego, osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
SAŁATKA Z BURAKA
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Uprażone na złoty kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Podajemy z sosem z mango.
SOS Z MANGO
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (opcjonalnie). Na koniec dodajemy odrobinę soli.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Naleśniki z syropem kawowym
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Gulasz z jelenia
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Tatar na dwa sposoby
- Tatar wołowy
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Śląska szpajza cytrynowa
- Grzybki
- Szarlotka z winogronem
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Kajmak na trzy sposoby
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Sałatkowe wrapy
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Mrożony jogurt z owocami
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Faszerowana kalarepa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3119 dni temu
Chyba za dużo soli w przepisie - ponad 1/2 kilograma soli .... nie możliwe
odpowiedz
3118 dni temu
Soli jest tyle ile powinno. :)