![Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c9e8c0b5c346-8c803a6f0a-Beautyshoty_Ryby_08_lipiec_17713_5437_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- moździerz
- folię aluminiową
- patelnię
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
MARYNOWANY ŁOSOŚ
Umytego, osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
SAŁATKA Z BURAKA
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Uprażone na złoty kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Podajemy z sosem z mango.
SOS Z MANGO
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (opcjonalnie). Na koniec dodajemy odrobinę soli.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
![Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/854b0d3c4322-7e8edd391e-Kucharze_PL_kw_7_etapy_193675318_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
![Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42f7d8f3509b-1fc7c8856b-Kucharze-PL-Kw-6-7-8_19367_S_1095_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
![Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/67116b9a7e55-c1d6038f06-PL_KW6_Liu_19367_S_52195_RGB_OK_1250x700.webp)
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!
![Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8775ca771b15-395e1640d2-Ksiazka-o-rybach-17713_S_335807_RGB_OK.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Naleśniki z syropem kawowym
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Gulasz z jelenia
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Tatar na dwa sposoby
- Tatar wołowy
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Śląska szpajza cytrynowa
- Grzybki
- Szarlotka z winogronem
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Kajmak na trzy sposoby
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Sałatkowe wrapy
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Mrożony jogurt z owocami
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Faszerowana kalarepa
Komentarze (2)
3050 dni temu
Chyba za dużo soli w przepisie - ponad 1/2 kilograma soli .... nie możliwe
odpowiedz
3049 dni temu
Soli jest tyle ile powinno. :)