Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • moździerz
  • folię aluminiową
  • patelnię

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.

MARYNOWANY ŁOSOŚ

Umytego, osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.

SAŁATKA Z BURAKA

Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Uprażone na złoty kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.

Podajemy z sosem z mango.

SOS Z MANGO

Mango obieramy i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (opcjonalnie). Na koniec dodajemy odrobinę soli.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Aga007 Aga007
    2388 dni temu
    Chyba za dużo soli w przepisie - ponad 1/2 kilograma soli .... nie możliwe

    odpowiedz

  • Iza Iza
    2387 dni temu
    Soli jest tyle ile powinno. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!