Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy, moździerz

MARYNOWANY ŁOSOŚ

Umytego, osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych ziaren kolendry. Całość skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.

SAŁATKA Z BURAKA

Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Uprażone na złoty kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem. Całość doprawiamy kolendrą, sokiem i skórką z 1 limonki oraz miodem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.

Podajemy z sosem z mango.

SOS Z MANGO

Mango miksujemy z jogurtem, doprawiamy sokiem z limonki i miodem (opcjonalnie). Na koniec dodajemy odrobinę soli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Aga007 Aga007
    998 dni temu
    Chyba za dużo soli w przepisie - ponad 1/2 kilograma soli .... nie możliwe

    odpowiedz

  • Iza Iza
    997 dni temu
    Soli jest tyle ile powinno. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram