Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- moździerz
- folię aluminiową
- patelnię
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
MARYNOWANY ŁOSOŚ
Umytego, osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
SAŁATKA Z BURAKA
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Uprażone na złoty kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Podajemy z sosem z mango.
SOS Z MANGO
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (opcjonalnie). Na koniec dodajemy odrobinę soli.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3514 dni temu
Chyba za dużo soli w przepisie - ponad 1/2 kilograma soli .... nie możliwe
Odpowiedz
3513 dni temu
Soli jest tyle ile powinno. :)