
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dużą patelnię
KROK 1. podsmażamy przyprawy
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Dodajemy szczyptę kminu rzymskiego.
KROK 2. dusimy składniki sosu
Następnie dodajemy posiekane cebule oraz pomidory bez skórki. Wszystkie składniki podsmażamy. Wlewamy sos curry, tikka masala lub korma. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz curry.
KROK 3. zabielamy sos
Do sosu dodajemy pokrojone w kostkę masło i śmietankę.
KROK 4. dodajemy warzywa
Paprykę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do sosu.
KROK 5. łączymy sos z kawałkami ryby
Filet z łososia pozbawiamy skóry i kroimy w dużą kostkę. Do sosu wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez około 10 minut.
KROK 6. serwujemy
Danie dekorujemy pietruszką, pokrojonym w paseczki imbirem oraz limonką. Podajemy z ryżem basmati lub ciepłym chlebkiem naan.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.


Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.


Zobacz przepisy
na święta
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2616 dni temu
Czy ten sos można zamrozić?
odpowiedz
2614 dni temu
Sam sos - jak najbardziej :)
2626 dni temu
Czy gotowy sos mogę zastąpić mlekiem kokosowym z dodaną pastą curry?
odpowiedz
2625 dni temu
Można też tak zrobić, ale pamiętaj, by sos próbować i doprawić tak, by był on smaczny :)
3076 dni temu
mmmmmmm pycha !
odpowiedz
3301 dni temu
Czy w Lidlu otrzymam składniki takie jak: tikka masala lub korma, kmin rzymski, chlebek naan?
odpowiedz
3300 dni temu
annie, w trakcie tygodnia azjatyckiego - tak :)
3336 dni temu
można zastąpić pomidory pomidorami pelati z puszki?
odpowiedz