Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię grillową
Krok 1: Marynujemy mięso
Czarny pieprz kruszymy w moździerzu. Umytą, osuszoną i oczyszczoną pierś indyka kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Tymianek drobno siekamy i posypujemy nim mięso. Polewamy olejem, oprószamy pieprzem. Marynatę wcieramy w mięso z obu stron. Indyka odstawiamy na bok.
Krok 2: Karmelizujemy dymkę z burakami
Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku. Buraki i dymkę kroimy na cząstki. Szczypior siekamy.
Na patelnię wylewamy miód, ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej limonki. Dodajemy dymkę. Gdy się delikatnie skarmelizuje, dokładamy buraki. Orzechy kruszymy płaską stroną noża. Kolendrę siekamy. Do buraków dodajemy mleczko kokosowe. Gdy mleko odparuje, dolewamy odrobinę wody i ponownie odparowujemy. Dodajemy orzechy, część kolendry, sok wyciśnięty z limonki oraz kiełki fasoli mung. Mieszamy. Doprawiamy solą. Pozostałą część fasoli, kolendry, szczypioru dodajemy przed podaniem.
Krok 3: Smażymy indyka na patelni grillowej
Indyka kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy 2 minuty z każdej strony.
Na dużą miskę wykładamy buraki, indyka. Przyozdabiamy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!
Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Sałatka z marynowanych buraków, czyli zwykłe/niezwykłe polskie smaki
Buraki to niezwykłe warzywa. Pełne smaku, niezwykle aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania w wielu różnych odsłonach. Buraka można zajadać kiszonego, robiąc przy okazji cudowny zakwas do barszczu. Można też zetrzeć go na tradycyjną surówkę do ziemniaków i kotleta schabowego. A można, jak Karol, przygotować z niego doskonałą sałatkę z indykiem i mleczkiem kokosowym. Wydaje Ci się, że takie połączenie się nie sprawdzi? W takim razie sałatka z marynowanych buraków musi koniecznie zagościć w Twoim domu.
Sałatka z marynowanym burakiem to proste danie, które zachwyca głębią smaków. Wszystko dzięki wielu składnikom, które umożliwiają zbudowanie wielowarstwowych smakowych doznań. Cebula dymka, miód, tymianek i limonka – te smaki uzupełniają się i wybijają, choć nie dominują nad żadnym innym składnikiem. Buraki gotowane doskonale dogadują się z mleczkiem kokosowym – słodkim i wyrazistym, podobnie jak te warzywa. A do tego wszystkiego pierś z indyka, niezwykle aromatyczna. Dzięki temu sałatka z burakiem marynowanym może zachwycić nie tylko Twoich domowników, ale i gości na proszonym obiedzie czy podczas romantycznej kolacji tylko we dwoje.
Jeśli wydaje Ci się, że podanie buraków na kolacji z drugą połową jest passe, spójrz tylko, jak genialnie wygląda ta sałatka z buraków marynowanych! Jest piękna, kolorowa i naprawdę pyszna. Co istotne, zrobisz ją w niecałą godzinę. A to spora zaleta, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a nie lubisz kompromisów i wszystko na stole ma wyglądać idealnie!
Coraz bardziej przekonuje Cię sałatka z indyka Karola? Świetnie. W takim razie czas poznać jej sekret. Jest nim oczywiście marynowany burak, ale nie tylko. Koniecznie poznaj przepis na tę niezwykłą sałatkę.
Przepis na sałatkę z marynowanych buraków i indyka, któremu nie sposób się oprzeć
Burak marynowany to głębia smaku i aromatu, ale też doskonała konsystencja. Tu wszystko musi ze sobą współgrać. Zrobienie więc idealnych marynowanych buraczków wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście Karol ma dla Ciebie doskonały przepis, dzięki któremu – krok po kroku – poradzisz sobie z tym zadaniem. Marynowane buraki w plastrach to jeden z ważniejszych elementów tego dania. Ale zacznij od czegoś innego. Najpierw skup się na mięsie, które również trzeba zamarynować. Sałatka z indykiem będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsza, pełna niezwykłych aromatów.
Przygotuj pierś z indyka. Powinna być świeża, dlatego wybierz ją oczywiście w najbliższym Lidlu, by mieć pewność, że mięso jest idealne do sałatki. Umyj ją i oczyść, a następnie pokrój w plastry o szerokości 1,5 centymetra. Takie będą idealne do smażenia na patelni grillowej. Zanim jednak zaczniesz smażyć mięso, musisz je zamarynować. Rozkrusz czarny pieprz w moździerzu. Jeśli go nie masz, możesz skorzystać z młynka. Następnie drobno posiekaj tymianek i posyp nim mięso. Całość polej olejem i oprósz pieprzem. Teraz wcieraj całość w mięso, delikatnie masując z obu stron. Gotowe. Proste, prawda? Mięso odstaw na bok i zajmij się gwiazdą tego dania, czyli marynowanymi burakami.
Marynowane buraki czerwone potrzebują trochę więcej czasu i pracy. Ale nie dużo, nie martw się. Spokojnie poradzisz sobie z tym zadaniem – ta sałatka nie bez powodu otrzymała od nas poziom „łatwy”. Orzechy nerkowca włóż do rozgrzanego piekarnika, aby je uprażyć. Możesz zrobić to na papierze do pieczenia. W tym czasie posiekaj szczypior, a buraczki ugotowane i dymkę pokrój na cząstki. Ogromnym ułatwieniem jest skorzystanie z ugotowanych już buraków, które znajdziesz w Lidlu. Możesz jednak ugotować je w domu, choć wtedy czas przygotowania sałatki trochę się wydłuża.
Jak zrobić genialne marynowane buraki? Przepis bardzo Ci pomoże! Na patelnię wylej miód i zetrzyj skórkę z wyparzonej limonki. To połączenie jest genialne – słodkie i lekko kwaskowate z odrobiną goryczy. Dodaj pokrojoną dymkę i buraki, ale dopiero w momencie, w którym zobaczysz, że miód już skarmelizował się na patelni. Pokrusz orzechy – najlepiej zrobić to płaską stroną noża. Możesz też włożyć je wszystkie do worka strunowego i rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Jednak delikatnie, by nie rozkruszyć ich zbyt mocno. Posiekaj też kolendrę, jednak na razie nie dodawaj tych składników do buraków. Czas na mleko kokosowe, gęste i pełne smaku. Nie zastępuj go napojem kokosowym, który – choć jest pyszny – w tym daniu stanowczo się nie sprawdzi. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż płyn odparuje. Dolej odrobinę wody i znowu odparuj. Teraz czas na orzechy, część kolendry i sok z limonki. Wrzuć na patelnię również część kiełków fasoli mung, które dodadzą całemu daniu chrupkości. Całość wymieszaj i dopraw solą.
I co dalej? Teraz wystarczy usmażyć indyka na patelni grillowej – smaż mięso przez dwie minuty z każdej strony. Do miski włóż buraki, mięso i resztę kolendry, szczypiorku oraz fasoli. To danie jest już gotowe. Czas zajadać! Uważaj, bo domownicy szybko się z nim rozprawią. Na szczęście znasz już przepis na marynowane buraczki czerwone i możesz robić je tak często, jak domowi smakosze będą tego oczekiwać.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)