
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię grillową
Krok 1: Marynujemy mięso
Czarny pieprz kruszymy w moździerzu. Umytą, osuszoną i oczyszczoną pierś indyka kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Tymianek drobno siekamy i posypujemy nim mięso. Polewamy olejem, oprószamy pieprzem. Marynatę wcieramy w mięso z obu stron. Indyka odstawiamy na bok.
Krok 2: Karmelizujemy dymkę z burakami
Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku. Buraki i dymkę kroimy na cząstki. Szczypior siekamy.
Na patelnię wylewamy miód, ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej limonki. Dodajemy dymkę. Gdy się delikatnie skarmelizuje, dokładamy buraki. Orzechy kruszymy płaską stroną noża. Kolendrę siekamy. Do buraków dodajemy mleczko kokosowe. Gdy mleko odparuje, dolewamy odrobinę wody i ponownie odparowujemy. Dodajemy orzechy, część kolendry, sok wyciśnięty z limonki oraz kiełki fasoli mung. Mieszamy. Doprawiamy solą. Pozostałą część fasoli, kolendry, szczypioru dodajemy przed podaniem.
Krok 3: Smażymy indyka na patelni grillowej
Indyka kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy 2 minuty z każdej strony.
Na dużą miskę wykładamy buraki, indyka. Przyozdabiamy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Komentarze (0)