
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170-180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.
KROK 2: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.
KROK 3: MARYNUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!


Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
839 dni temu
Sałatka super. Warta polecenia
odpowiedz