Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170-180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.
KROK 2: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.
KROK 3: MARYNUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Grochówka wojskowa
- Rillettes z kaczki
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Burgery z tofu
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Napoleonka waniliowa
- Domowy blok czekoladowy
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Schab ze smażonymi bananami
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Tarta z warzywami na patelnię
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Tort owocowy z bitą śmietaną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
604 dni temu
Sałatka super. Warta polecenia
odpowiedz