 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170-180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.
KROK 2: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.
KROK 3: MARYNUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
960 dni temu
Sałatka super. Warta polecenia
Odpowiedz