
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- moździerz
Krok 1: Pieczemy buraki
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Buraki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Olej łączymy z olejem sezamowym, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z limonki i syropem z agawy. Przygotowaną marynatą polewamy buraki. Buraki pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos do sałatki
W misce łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z musztardą. Dolewamy olej, cały czas mieszając.
Krok 3: Układamy składniki sałatki
Na półmisek wykładamy sałatę porwaną na części. Dodajemy pomelo obrane ze skórki i pokrojone w plastry. Następnie dodajemy przestudzone buraki wraz z marynatą. Układamy plastry łososia, obrane i pokrojone w łódeczki awokado i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni i utłuczonymi w moździerzu orzechami. Dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy i polewamy przygotowanym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Komentarze (0)