Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- moździerz
Krok 1: Pieczemy buraki
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Buraki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Olej łączymy z olejem sezamowym, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z limonki i syropem z agawy. Przygotowaną marynatą polewamy buraki. Buraki pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos do sałatki
W misce łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z musztardą. Dolewamy olej, cały czas mieszając.
Krok 3: Układamy składniki sałatki
Na półmisek wykładamy sałatę porwaną na części. Dodajemy pomelo obrane ze skórki i pokrojone w plastry. Następnie dodajemy przestudzone buraki wraz z marynatą. Układamy plastry łososia, obrane i pokrojone w łódeczki awokado i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni i utłuczonymi w moździerzu orzechami. Dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy i polewamy przygotowanym sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)