Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • moździerz

Krok 1: Pieczemy buraki

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Buraki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Olej łączymy z olejem sezamowym, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z limonki i syropem z agawy. Przygotowaną marynatą polewamy buraki. Buraki pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy sos do sałatki

W misce łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z musztardą. Dolewamy olej, cały czas mieszając.

Krok 3: Układamy składniki sałatki

Na półmisek wykładamy sałatę porwaną na części. Dodajemy pomelo obrane ze skórki i pokrojone w plastry. Następnie dodajemy przestudzone buraki wraz z marynatą. Układamy plastry łososia, obrane i pokrojone w łódeczki awokado i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni i utłuczonymi w moździerzu orzechami. Dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy i polewamy przygotowanym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram