
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
KROK 2: PANIERUJEMY KALAFIOR
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
KROK 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)