Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender ręczny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.

KROK 2: PANIERUJEMY KALAFIOR

Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.

Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.

KROK 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ

Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.

Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!