Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię grillową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.

Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić sosu.

Krok 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.

Krok 3: GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI

Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.

Krok 4: SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI

Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.

Papryczki jalapeño myjemy i kroimy w plasterki. Wyjmujemy nasiona. Plasterki papryczki układamy na kiełbasce. Całość zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, a następnie polewamy domowym sosem BBQ.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    969 dni temu
    Klasyczny grillowy przepis w wersji wegańskiej smakował wybornie! Gościom podawałem je z perlą bezalkoholową i powiem Wam, że niektórzy nawet nie poczuli że to wegan werssja.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    863 dni temu
    thx za info ziomeczku

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!