Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić sosu.
Krok 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.
Krok 3: GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI
Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
Krok 4: SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI
Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.
Papryczki jalapeño myjemy i kroimy w plasterki. Wyjmujemy nasiona. Plasterki papryczki układamy na kiełbasce. Całość zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, a następnie polewamy domowym sosem BBQ.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Kutia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1202 dni temu
Klasyczny grillowy przepis w wersji wegańskiej smakował wybornie! Gościom podawałem je z perlą bezalkoholową i powiem Wam, że niektórzy nawet nie poczuli że to wegan werssja.
odpowiedz
1096 dni temu
thx za info ziomeczku