![Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bee8754df026-aa294f1ad1b3-KW_33_stock_wege_hot_dog_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić sosu.
Krok 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.
Krok 3: GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI
Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
Krok 4: SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI
Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.
Papryczki jalapeño myjemy i kroimy w plasterki. Wyjmujemy nasiona. Plasterki papryczki układamy na kiełbasce. Całość zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, a następnie polewamy domowym sosem BBQ.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
![Wegańska pasta à la makrela](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/066c2afd7ba8-01c8207b2777-kw31-weganska-pasta-a-la-makrela-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
![Chili sin carne z mięsem wegańskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9cc3bf450b26-f4271696be3c-KW_20_chilli_sin_carne_1250x700.webp)
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
![Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9defa4d24064-8e6bf81d4c92-KW_20_szwedzkie_klopsiki_wege_1250x700.webp)
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
![Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/73f3bca70715-1b58a06e2de1-KW_20_tortilla_z-miesem_weganskim_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hot dogi z grilla
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Sałatka z kuskusem, mango i awokado
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Wegański obiad z jednego naczynia
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Kanapka drwala
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Malinowe serduszka
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Grillowane ślimaki z indyka
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Pudding sernikowy z owocami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Komentarze (3)
1062 dni temu
Klasyczny grillowy przepis w wersji wegańskiej smakował wybornie! Gościom podawałem je z perlą bezalkoholową i powiem Wam, że niektórzy nawet nie poczuli że to wegan werssja.
odpowiedz
956 dni temu
thx za info ziomeczku