Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy bardzo krótko na patelni na rozgrzanej oliwie. Powinien jedynie lekko się zarumienić. Przesmażony czosnek dodajemy do ugotowanego kalafiora. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego.
KROK 3: GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy z łupin i przekładamy do miski.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy chwilę, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Zawartość patelni przekładamy do miski z bobem.
Dodajemy siemię lniane i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Masa na kotleciki nie musi być gładka i jednolita – miksując, staramy się pozostawić większe, wyczuwalne kawałki bobu.
Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, odstawiamy ją na kilka minut, by siemię lniane zagęściło całość i wtedy ponownie mieszamy.
KROK 5: FORMUJEMY KOTLECIKI
Dłonie moczymy w zimnej wodzie. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotleciki i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach.
KROK 6: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki z bobu smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Świeże zioła łączymy w naczyniu blendera z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki i wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
Kotleciki z bobu układamy na porcji purée z kalafiora. Z wierzchu skrapiamy sosem chimichurri i dekorujemy listkami świeżych ziół.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
902 dni temu
Jak nie potrzebujecie wegańskiego przepisu to polecam dodać dwa jajka, lepiej się trzyma. I upieczenie w piekarniku też jest spoko a jest zdrowaszą opcją i równie pyszną
odpowiedz
909 dni temu
Słabe miekkie jak 150
odpowiedz