zobacz film Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy bardzo krótko na patelni na rozgrzanej oliwie. Powinien jedynie lekko się zarumienić. Przesmażony czosnek dodajemy do ugotowanego kalafiora. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego.

KROK 3: GOTUJEMY BÓB

Bób gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy z łupin i przekładamy do miski.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy chwilę, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Zawartość patelni przekładamy do miski z bobem.

Dodajemy siemię lniane i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Masa na kotleciki nie musi być gładka i jednolita – miksując, staramy się pozostawić większe, wyczuwalne kawałki bobu.

Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, odstawiamy ją na kilka minut, by siemię lniane zagęściło całość i wtedy ponownie mieszamy.

KROK 5: FORMUJEMY KOTLECIKI

Dłonie moczymy w zimnej wodzie. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotleciki i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach.

KROK 6: SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki z bobu smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Świeże zioła łączymy w naczyniu blendera z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki i wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity sos.

Kotleciki z bobu układamy na porcji purée z kalafiora. Z wierzchu skrapiamy sosem chimichurri i dekorujemy listkami świeżych ziół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    898 dni temu
    Jak nie potrzebujecie wegańskiego przepisu to polecam dodać dwa jajka, lepiej się trzyma. I upieczenie w piekarniku też jest spoko a jest zdrowaszą opcją i równie pyszną

    odpowiedz

  • Bonk Bonk
    905 dni temu
    Słabe miekkie jak 150

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!