
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- blender ręczny
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej
Ciecierzycę przełóż do miski, zalej zimną wodą i namaczaj przez 24 godziny.
KROK 1: ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ
Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.
Krok 3: DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.
Dodajemy jajko, a masę przyprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekane zioła: miętę i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy kaszę mannę.
Ser feta kruszymy na małe kawałki i dodajemy do masy. Całość dobrze wyrabiamy.
Krok 4: FORMUJEMY KOTLECIKI
Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.
Ser feta kruszymy i układamy na sosie. Wykładamy na wierzch kotleciki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Całość dekorujemy cebulą dymką pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Komentarze (9)
95 dni temu
Ładnie wyglądają te kotleciki po usmażeniu, zwłaszcza z dodatkiem tej kapusty... i coś nowego się dowiedziałam, nie wiedziałam że ciecierzyce dodaje się surową, wcześniej namoczoną min.12 h a max 24 h. Na początku się pomyliłam i ugotowałm tą ciecierzyce a potem drugi raz robiłam te kotleciki z surowej ciecierzycy i jednak ma to ogromne znaczenie w smaku. Dla mnie to naprawdę nowe odkrycie kulinarne :) a danie super, coś innego :)
odpowiedz
777 dni temu
Czy takie kotleciki można mrozić? :)
odpowiedz
777 dni temu
Kasiu, możesz zamrozić kotleciki :)
788 dni temu
Zwyczajowo do namaczania ciecierzycy, stosuje się niewielką ilość sody oczyszczone, tak jak przy przygotowaniu falafeli. O tym przepisodawca zapomniał.
odpowiedz
975 dni temu
Dlaczego to danie jest w wegańskich? To nie jest danie wegańskie!
odpowiedz
1031 dni temu
W przepisie jest chyba błąd. Podajecie że ciecierzycę po uprzednim 24- godzinnym moczeniu gotujemy, a Karol 2 x powtarza że ciecierzycę po moczeniu odcedzamy i blendujemy (pomijamy gotowanie). To w końcu jak ma być?
odpowiedz
1029 dni temu
Dziękujemy za czujność! Przepis już został poprawiony.
1043 dni temu
Czy można użyć ciecierzycę z puszki ?
odpowiedz
1043 dni temu
Droga Marto, do tego typu kotlecików nie polecamy ciecierzycy z puszki.
zobacz wszystkie