zobacz film Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • durszlak
  • blender ręczny
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej

Ciecierzycę przełóż do miski, zalej zimną wodą i namaczaj przez 24 godziny.

KROK 1: ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ

Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.

Krok 3: DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.

Dodajemy jajko, a masę przyprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekane zioła: miętę i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy kaszę mannę.

Ser feta kruszymy na małe kawałki i dodajemy do masy. Całość dobrze wyrabiamy.

Krok 4: FORMUJEMY KOTLECIKI

Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.

Krok 5: SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.

Ser feta kruszymy i układamy na sosie. Wykładamy na wierzch kotleciki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Całość dekorujemy cebulą dymką pokrojoną w plasterki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    892 dni temu
    Kolejny smaczny przepis od Pana Karola. Co prawda nie dodalam ani sera feta ani miety, bo akurat nie mialam. Pomimo tego, kotlety wyszly smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    987 dni temu
    Ładnie wyglądają te kotleciki po usmażeniu, zwłaszcza z dodatkiem tej kapusty... i coś nowego się dowiedziałam, nie wiedziałam że ciecierzyce dodaje się surową, wcześniej namoczoną min.12 h a max 24 h. Na początku się pomyliłam i ugotowałm tą ciecierzyce a potem drugi raz robiłam te kotleciki z surowej ciecierzycy i jednak ma to ogromne znaczenie w smaku. Dla mnie to naprawdę nowe odkrycie kulinarne :) a danie super, coś innego :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1669 dni temu
    Czy takie kotleciki można mrozić? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1669 dni temu
    Kasiu, możesz zamrozić kotleciki :)
  • jarek jarek
    1680 dni temu
    Zwyczajowo do namaczania ciecierzycy, stosuje się niewielką ilość sody oczyszczone, tak jak przy przygotowaniu falafeli. O tym przepisodawca zapomniał.

    odpowiedz

  • Tom Tom
    1867 dni temu
    Dlaczego to danie jest w wegańskich? To nie jest danie wegańskie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1924 dni temu
    W przepisie jest chyba błąd. Podajecie że ciecierzycę po uprzednim 24- godzinnym moczeniu gotujemy, a Karol 2 x powtarza że ciecierzycę po moczeniu odcedzamy i blendujemy (pomijamy gotowanie). To w końcu jak ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1921 dni temu
    Dziękujemy za czujność! Przepis już został poprawiony.
  • Marta Marta
    1935 dni temu
    Czy można użyć ciecierzycę z puszki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1935 dni temu
    Droga Marto, do tego typu kotlecików nie polecamy ciecierzycy z puszki.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!