Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- blender ręczny
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej
Ciecierzycę przełóż do miski, zalej zimną wodą i namaczaj przez 24 godziny.
KROK 1: ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ
Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.
Krok 3: DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.
Dodajemy jajko, a masę przyprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekane zioła: miętę i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy kaszę mannę.
Ser feta kruszymy na małe kawałki i dodajemy do masy. Całość dobrze wyrabiamy.
Krok 4: FORMUJEMY KOTLECIKI
Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.
Ser feta kruszymy i układamy na sosie. Wykładamy na wierzch kotleciki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Całość dekorujemy cebulą dymką pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!
Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Kotleciki ziemniaczane z kaszą
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Zielone falafele z sosem tahini
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Domowy keczup
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Kotleciki z tofu
- Panierowana mozzarella
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Pizza rzymska
- ZIELONY MAJONEZ
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Mus czekoladowy z malinami
- Dip z ciecierzycy
- Ubijany ganasz
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
870 dni temu
Kolejny smaczny przepis od Pana Karola. Co prawda nie dodalam ani sera feta ani miety, bo akurat nie mialam. Pomimo tego, kotlety wyszly smaczne.
odpowiedz
965 dni temu
Ładnie wyglądają te kotleciki po usmażeniu, zwłaszcza z dodatkiem tej kapusty... i coś nowego się dowiedziałam, nie wiedziałam że ciecierzyce dodaje się surową, wcześniej namoczoną min.12 h a max 24 h. Na początku się pomyliłam i ugotowałm tą ciecierzyce a potem drugi raz robiłam te kotleciki z surowej ciecierzycy i jednak ma to ogromne znaczenie w smaku. Dla mnie to naprawdę nowe odkrycie kulinarne :) a danie super, coś innego :)
odpowiedz
1647 dni temu
Czy takie kotleciki można mrozić? :)
odpowiedz
1647 dni temu
Kasiu, możesz zamrozić kotleciki :)
1659 dni temu
Zwyczajowo do namaczania ciecierzycy, stosuje się niewielką ilość sody oczyszczone, tak jak przy przygotowaniu falafeli. O tym przepisodawca zapomniał.
odpowiedz
1846 dni temu
Dlaczego to danie jest w wegańskich? To nie jest danie wegańskie!
odpowiedz
1902 dni temu
W przepisie jest chyba błąd. Podajecie że ciecierzycę po uprzednim 24- godzinnym moczeniu gotujemy, a Karol 2 x powtarza że ciecierzycę po moczeniu odcedzamy i blendujemy (pomijamy gotowanie). To w końcu jak ma być?
odpowiedz
1900 dni temu
Dziękujemy za czujność! Przepis już został poprawiony.
1913 dni temu
Czy można użyć ciecierzycę z puszki ?
odpowiedz
1913 dni temu
Droga Marto, do tego typu kotlecików nie polecamy ciecierzycy z puszki.