zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj wcześniej

Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego.

Krok 1: Przygotowujemy wegańskie kiełbaski

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut.

Krok 2: Przygotowujemy sałatkę

Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.

Krok 3: Przygotowujemy dressing

Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    Świetny przepis!!! Dzięki!!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram