Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego.
Krok 1: Przygotowujemy wegańskie kiełbaski
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy sałatkę
Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.
Zobacz podobne
przepisy
Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!
Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.
Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Kolorowa zapiekanka
- Antipasti
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Napoleonka waniliowa
- Domowe lody szparagowe
- Domowy blok czekoladowy
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Schab ze smażonymi bananami
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Ciasto z profiterolkami
- Tarta z warzywami na patelnię
- Wegański falafel burger z portobello
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
756 dni temu
właśnie to zrobiłem, chciałbym znaleźć kogoś komu to wyszło, absolutnie nie nadaje się to do jedzenia, po gotowaniu konsystencja pasty, strata czasu i pieniędzy, jak najdalej od tego przepisu
odpowiedz
42 dni temu
Trzeba trochę pozmieniać proporcje i zrobić nieco cieńsze i wychodzą super 😉
1604 dni temu
A cos weganskiego dla małych dzieci?
odpowiedz
1600 dni temu
Drogi Gościu, polecamy np. ryż na mleku kokosowym https://kuchnialidla.pl/ryz-na-mleczku-kokosowym-z-mango lub wegańskie naleśniki z borówkami https://kuchnialidla.pl/weganskie-nalesniki-z-borowkami. Zerknij także na naszą listę przepisów dla dzieci, na której znajdziesz różnorodne inspiracje https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci :)
1849 dni temu
Ale ekstra. Tylko martwi mnie to gotowanie w folii. Co ' tym myslicie?
odpowiedz
1869 dni temu
Świetny przepis!!! Dzięki!!!!
odpowiedz