Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego.
Krok 1: Przygotowujemy wegańskie kiełbaski
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy sałatkę
Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
46 dni temu
Nie lepiej byłoby je upiec w formie kabanosów? Beż folii.
Odpowiedz
31 dni temu
Nie próbowaliśmy przygotować kiełbasek w takiej formie, więc niestety nie możemy obiecać, że się uda.
1189 dni temu
właśnie to zrobiłem, chciałbym znaleźć kogoś komu to wyszło, absolutnie nie nadaje się to do jedzenia, po gotowaniu konsystencja pasty, strata czasu i pieniędzy, jak najdalej od tego przepisu
Odpowiedz
475 dni temu
Trzeba trochę pozmieniać proporcje i zrobić nieco cieńsze i wychodzą super 😉
2037 dni temu
A cos weganskiego dla małych dzieci?
Odpowiedz
2033 dni temu
Drogi Gościu, polecamy np. ryż na mleku kokosowym https://kuchnialidla.pl/ryz-na-mleczku-kokosowym-z-mango lub wegańskie naleśniki z borówkami https://kuchnialidla.pl/weganskie-nalesniki-z-borowkami. Zerknij także na naszą listę przepisów dla dzieci, na której znajdziesz różnorodne inspiracje https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci :)
2282 dni temu
Ale ekstra. Tylko martwi mnie to gotowanie w folii. Co ' tym myslicie?
Odpowiedz
2302 dni temu
Świetny przepis!!! Dzięki!!!!
Odpowiedz