
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego.
Krok 1: Przygotowujemy wegańskie kiełbaski
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy sałatkę
Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
17 godzin temu
Nie lepiej byłoby je upiec w formie kabanosów? Beż folii.
Odpowiedz
1144 dni temu
właśnie to zrobiłem, chciałbym znaleźć kogoś komu to wyszło, absolutnie nie nadaje się to do jedzenia, po gotowaniu konsystencja pasty, strata czasu i pieniędzy, jak najdalej od tego przepisu
Odpowiedz
429 dni temu
Trzeba trochę pozmieniać proporcje i zrobić nieco cieńsze i wychodzą super 😉
1991 dni temu
A cos weganskiego dla małych dzieci?
Odpowiedz
1988 dni temu
Drogi Gościu, polecamy np. ryż na mleku kokosowym https://kuchnialidla.pl/ryz-na-mleczku-kokosowym-z-mango lub wegańskie naleśniki z borówkami https://kuchnialidla.pl/weganskie-nalesniki-z-borowkami. Zerknij także na naszą listę przepisów dla dzieci, na której znajdziesz różnorodne inspiracje https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci :)
2236 dni temu
Ale ekstra. Tylko martwi mnie to gotowanie w folii. Co ' tym myslicie?
Odpowiedz
2256 dni temu
Świetny przepis!!! Dzięki!!!!
Odpowiedz