zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia – 2 szt.
  • ręcznik papierowy
  • blender

Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ I TOFU

Obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.

Tofu odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku i rozdrabniamy widelcem w miseczce. Sos sojowy, syrop klonowy, paprykę, sól i pieprz mieszamy w osobnej miseczce i dodajemy do tofu. Mieszamy. Tofu w marynacie rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię i tofu pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie.

Upieczoną dynię łączymy w misce z tahini, solą, pieprzem i odrobiną bulionu. Miksujemy całość, stopniowo dodając bulion, jeśli sos będzie zbyt gęsty.

Krok 4: PODAJEMY MAKARON

Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, i gotujemy ok. 5 minut.

Gotową carbonarę podajemy z dodatkiem tofu i z drobno posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ventas Ventas
    59 dni temu
    Czy gotowy sos (już po wymieszaniu z tofu) można mrozić?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram