Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia – 2 szt.
- ręcznik papierowy
- blender
Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ I TOFU
Obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.
Tofu odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku i rozdrabniamy widelcem w miseczce. Sos sojowy, syrop klonowy, paprykę, sól i pieprz mieszamy w osobnej miseczce i dodajemy do tofu. Mieszamy. Tofu w marynacie rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię i tofu pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie.
Upieczoną dynię łączymy w misce z tahini, solą, pieprzem i odrobiną bulionu. Miksujemy całość, stopniowo dodając bulion, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
Krok 4: PODAJEMY MAKARON
Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, i gotujemy ok. 5 minut.
Gotową carbonarę podajemy z dodatkiem tofu i z drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Eskalopki z indyka w papilotce
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Deser cassata alla siciliana
- Kokosowa panna cotta
- Sałatka z amarantusem
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Wegesmalec ze skwarkami
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Focaccia bezglutenowa
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- Wegańskie sernikobrownie
- Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Gorąca czekolada do picia
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Grzyby marynowane
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Gruszki parowane w białym winie
- PASTA Z KALAFIORA
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1716 dni temu
Zrobiłam, tylko czas pieczenia tofu nie moze byc na najnizszej półce, poniewaz przed czasem spiecze sie mocno. W domu maz mięsożerca, byl pewien ,ze je boczuś🤣🤣 Smacznego!
odpowiedz
1825 dni temu
Czym można zastąpić syrop klonowy ?
odpowiedz
1823 dni temu
Możesz użyć syropu z agawy :)
1848 dni temu
Przepis rewelacyjny. Nie spodziewałam się ze będzie to aż tak smaczne.
odpowiedz
2153 dni temu
Bardzo dobry przepis, jednakże trzeba naprawdę mocno przyprawić sos. Warto dodać również soku z cytryny oraz sosu sojowego i użyć wędzonego tofu.
odpowiedz
2231 dni temu
Czy gotowy sos (już po wymieszaniu z tofu) można mrozić?
odpowiedz