Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- tarkę o dużych oczkach
Soję moczymy w wodzie przez całą noc – ok. 12 godzin.
KROK 1: Moczymy i gotujemy soję
Gdy soja będzie miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny bez solenia.
KROK 2: Smażymy warzywa
Czerwoną cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
KROK 3: Mielemy składniki
Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy starte jabłko bez skórki, mąkę kukurydzianą, paprykę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.
KROK 4: Smażymy i podajemy klopsiki
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
Klopsiki podajemy na rukoli z pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami. Całość skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i posypujemy mielonymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!
Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
729 dni temu
Dziś zrobiłem KLOPSIKI SOJOWE wedlug przepisu. Dobre...bardzo dobre !! Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam sedrcznie.
odpowiedz
2068 dni temu
Czy w lidlu kupię soję ?
odpowiedz
2349 dni temu
Czy może być inna mąkanp.orkiszowa, owsiana, jaglana itp.? pozdrawiam
odpowiedz
2348 dni temu
Droga JA-NINO, oczywiście, możesz przetestować inną mąkę w tym przepisie :)