zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • tarkę o dużych oczkach

Soję moczymy w wodzie przez całą noc – ok. 12 godzin.

KROK 1: Moczymy i gotujemy soję

Gdy soja będzie miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny bez solenia.

KROK 2: Smażymy warzywa

Czerwoną cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

KROK 3: Mielemy składniki

Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Dodajemy starte jabłko bez skórki, mąkę kukurydzianą, paprykę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.

KROK 4: Smażymy i podajemy klopsiki

Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.

Klopsiki podajemy na rukoli z pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami. Całość skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i posypujemy mielonymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • ja-nina ja-nina
    130 dni temu
    Czy może być inna mąkanp.orkiszowa, owsiana, jaglana itp.? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    130 dni temu
    Droga JA-NINO, oczywiście, możesz przetestować inną mąkę w tym przepisie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram