Falafel w chlebie pita
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier kuchenny
  • rondel do smażenia w głębokim tłuszczu

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Ciecierzycę odcedzamy, dobrze płuczemy i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy, grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy. Wszystko miksujemy i doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, zagniatamy. Formujemy ok. 16 owalnych klopsików i wstawiamy je do lodówki.

KROK 2: DOPRAWIAMY ŚMIETANKĘ, KROIMY WARZYWA

Śmietankę doprawiamy curry, odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatę kroimy w paski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w plasterki.

KROK 3: SMAŻYMY FALAFEL

W garnku rozgrzewamy olej (jeśli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany). Falafel smażymy porcjami, na złotobrązowy kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.

KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEB PITA

Chleb pita dzielimy na cztery części (można go lekko podpiec). W każdej części robimy małą kieszonkę, którą następnie napełniamy odrobiną sałaty, papryki, pomidorów i sosem śmietanowym. Na koniec dodajemy falafel i tahini. Podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Layla Layla
    661 dni temu
    Niestety falafel rozpada się podczas smażenia. Smażąc w garnku z dużą ilością oleju kotleciki rozkleiły się całkowicie.

    odpowiedz

  • Gośćdark Gośćdark
    2099 dni temu
    O mateńko, od kiedy do falafala dajemy jajko i bulke tartą to jakaś maskarada kuchenna. Do tego falafel robi się nie z ciecierzycy z puszki lecz sypkiej namaczanej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Jak najbardziej się zgadzam! Można mieć swoje wariacje na ten temat jednak to już nie Falafel. Ten jest jeden orginalny.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!