
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier kuchenny
- rondel do smażenia w głębokim tłuszczu
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI
Ciecierzycę odcedzamy, dobrze płuczemy i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy, grubo siekamy. Listki kolendry obrywamy. Wszystko miksujemy i doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, zagniatamy. Formujemy ok. 16 owalnych klopsików i wstawiamy je do lodówki.
KROK 2: DOPRAWIAMY ŚMIETANKĘ, KROIMY WARZYWA
Śmietankę doprawiamy curry, odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatę kroimy w paski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w plasterki.
KROK 3: SMAŻYMY FALAFEL
W garnku rozgrzewamy olej (jeśli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się pęcherzyki, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany). Falafel smażymy porcjami, na złotobrązowy kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.
KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEB PITA
Chleb pita dzielimy na cztery części (można go lekko podpiec). W każdej części robimy małą kieszonkę, którą następnie napełniamy odrobiną sałaty, papryki, pomidorów i sosem śmietanowym. Na koniec dodajemy falafel i tahini. Podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Komentarze (3)
661 dni temu
Niestety falafel rozpada się podczas smażenia. Smażąc w garnku z dużą ilością oleju kotleciki rozkleiły się całkowicie.
odpowiedz
2099 dni temu
O mateńko, od kiedy do falafala dajemy jajko i bulke tartą to jakaś maskarada kuchenna. Do tego falafel robi się nie z ciecierzycy z puszki lecz sypkiej namaczanej.
odpowiedz
1820 dni temu
Jak najbardziej się zgadzam! Można mieć swoje wariacje na ten temat jednak to już nie Falafel. Ten jest jeden orginalny.
zobacz wszystkie