zobacz film Stir-fry z ciecierzycy z ryżem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Smażymy ciecierzycę

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.

W dużej misce mieszamy dokładnie zimny sok pomarańczowy, sos sojowy, miód, imbir starty na tarce i mąkę ziemniaczaną.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.

Krok 3: Przyprawiamy danie

Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    525 dni temu
    a co to jest ów stir-fry, który mamy "dodać" na końcu? Wedle mojej wiedzy stir-fry oznacza metodę przygotowywania dań, tak się więc też określa dania przygotowane w ten sposób. (smażyć i mieszać).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    522 dni temu
    Stir-fry we fragmencie, o którym wspominasz, odnosi się do dania, które wcześniej przygotowaliśmy. Faktycznie może to być niejasne, pomyślimy nad przeredagowaniem tego fragmentu. Dzięki!
  • Kucharka Kucharka
    2814 dni temu
    Olej sezamowy podczas smażenia traci swój smak, a co gorsze, również właściwości odżywcze i prozdrowotne.Lepiej smażyć np. na oleju ryżowym ,a sezamowy dodać pozniej w niewielkiej ilości dla smaku i aromatu.

    odpowiedz

  • ThaiThai ThaiThai
    2505 dni temu
    Jest olej sezamowy surowy, ktory owszem traci smak podczas smazenia ale jest tez olej sezamowy do smazenia na wok'u ktory tego aromatu juz nie posiada bo jest ratyfikowany za to oddaje swoj posmak do smazonych produktow ktory mpim zdaniem jest lepszy niz ryzowy ale to kwestia gustu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!