zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Smażymy ciecierzycę

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.

W dużej misce mieszamy dokładnie zimny sok pomarańczowy, sos sojowy, miód, imbir starty na tarce i mąkę ziemniaczaną.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.

Krok 3: Przyprawiamy danie

Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kucharka Kucharka
    689 dni temu
    Olej sezamowy podczas smażenia traci swój smak, a co gorsze, również właściwości odżywcze i prozdrowotne.Lepiej smażyć np. na oleju ryżowym ,a sezamowy dodać pozniej w niewielkiej ilości dla smaku i aromatu.

    odpowiedz

  • ThaiThai ThaiThai
    380 dni temu
    Jest olej sezamowy surowy, ktory owszem traci smak podczas smazenia ale jest tez olej sezamowy do smazenia na wok'u ktory tego aromatu juz nie posiada bo jest ratyfikowany za to oddaje swoj posmak do smazonych produktow ktory mpim zdaniem jest lepszy niz ryzowy ale to kwestia gustu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram