Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy ciecierzycę
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.
W dużej misce mieszamy dokładnie zimny sok pomarańczowy, sos sojowy, miód, imbir starty na tarce i mąkę ziemniaczaną.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.
Krok 3: Przyprawiamy danie
Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.
Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
595 dni temu
a co to jest ów stir-fry, który mamy "dodać" na końcu? Wedle mojej wiedzy stir-fry oznacza metodę przygotowywania dań, tak się więc też określa dania przygotowane w ten sposób. (smażyć i mieszać).
odpowiedz
592 dni temu
Stir-fry we fragmencie, o którym wspominasz, odnosi się do dania, które wcześniej przygotowaliśmy. Faktycznie może to być niejasne, pomyślimy nad przeredagowaniem tego fragmentu. Dzięki!
2884 dni temu
Olej sezamowy podczas smażenia traci swój smak, a co gorsze, również właściwości odżywcze i prozdrowotne.Lepiej smażyć np. na oleju ryżowym ,a sezamowy dodać pozniej w niewielkiej ilości dla smaku i aromatu.
odpowiedz
2575 dni temu
Jest olej sezamowy surowy, ktory owszem traci smak podczas smazenia ale jest tez olej sezamowy do smazenia na wok'u ktory tego aromatu juz nie posiada bo jest ratyfikowany za to oddaje swoj posmak do smazonych produktow ktory mpim zdaniem jest lepszy niz ryzowy ale to kwestia gustu.