Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości 3 cm. Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki. Kapustę kroimy w cienkie paski. Czosnek drobno siekamy. Groszek czyścimy i kroimy na pół. Kiełki soi myjemy i dobrze osączamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Anyż gwiazdkowy podsmażamy w woku na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy paprykę, marchew i kapustę i podsmażamy przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, kolendrą. Doprawiamy pieprzem do smaku i połową sosu sojowego. Dodajemy dymkę oraz czosnek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy połowę bulionu oraz sherry i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy groszek, kiełki soi i gotujemy przez 1-2 minuty. Potrawę zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną sherry.

Doprawiamy sosem sojowym i sherry według uznania, podajemy z ryżem basmati.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    235 dni temu
    Co to jest sherry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    234 dni temu
    Jest to napój alkoholowy, wzmocnione wino o zawartości alkoholu ok. 16-20%.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram