Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Szpinak rozmróź na sicie i odsącz z nadmiaru wody.

Domowy twaróg

Mleko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy, mieszając, tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).

Na misce umieszczamy sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych. Ser odcedzamy i osączamy na ścierkach. Ser zawijamy w ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut. Ser pozostawiamy na noc w misce pod przykryciem, obciążając go np. puszką konserwową.

Ryż z warzywami

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szpinak dobrze wyciskamy i grubo siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zeszklenia. Posypujemy curry i cynamonem, krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak i bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Paneer kroimy w 2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty. Lekko solimy, dodajemy do szpinaku i podajemy z ryżem.

Wskazówka: Przygotowanie sera wymaga wyczucia. Kiedy mleko się wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny. Jeżeli po dodaniu 6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko. W przeciwnym razie dodajemy trochę więcej soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny możemy również użyć octu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • VasiliyInase VasiliyInase
    571 dni temu
    Hello.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2095 dni temu
    Kupujesz składniki do przepisu z pudełka ryżu, gotowanie ma zająć 1 godzinę, a pózniej okazuje się, że przygotować trzeba wszystko dzień wcześniej. Bardzo kiepski żart - nawet nie chce mi się sprawdzać jak jest w innych przepisach..... beznadzieja

    odpowiedz

  • NieGość - domator NieGość - domator
    1459 dni temu
    Paneer - czyli domowy ser biały - można zastąpić tofu (ja, na przykład, nie jem mięsa i również staram się odejść od jedzenia mleka i produktów mlecznych, bo nie są zdrowe; żaden ssak, oprócz człowieka, w wieku dorosłym nie spożywa mleka, a szczególnie mleka innego ssaka, to jest nienaturalne). Tylko trzeba kupować tofu świeże, jest dostępne w sklepach z azjatycką żywnością i pyszne. Kremówkę można zastąpić mlekiem kokosowym (O, zgrozo! Mleko kokosowe z puszku trzeba namoczyć jakieś półgodziny wcześniej). Jak chcesz zjeść szybko - idź do MacDonaldu. Jak chcesz jeść zdrowo i w sposób urozmaicony - planuj zakupy i działania troszkę wcześniej. To nie szachy. Da się :)
  • Gość Gość
    1393 dni temu
    żaden ssak w wieku dorosłym oprócz człowieka nie spożywa tofu ani w ogóle jakkolwiek przetworzonej soi
  • Kas Kas
    2133 dni temu
    Twaróg robiony z prawdziwego mleka - przepyszny! Potrawa też całkiem fajna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2133 dni temu
    Cieszymy się, że przypadała Ci do gustu!
  • Gość Gość
    2226 dni temu
    Zupełnie fatalne połączenie - straciłam tylko czad i pieniądze na składniki - obiad do kosza :/

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!