Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Szpinak rozmróź na sicie i odsącz z nadmiaru wody.
Domowy twaróg
Mleko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy, mieszając, tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).
Na misce umieszczamy sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych. Ser odcedzamy i osączamy na ścierkach. Ser zawijamy w ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut. Ser pozostawiamy na noc w misce pod przykryciem, obciążając go np. puszką konserwową.
Ryż z warzywami
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szpinak dobrze wyciskamy i grubo siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zeszklenia. Posypujemy curry i cynamonem, krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak i bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.
Paneer kroimy w 2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty. Lekko solimy, dodajemy do szpinaku i podajemy z ryżem.
Wskazówka: Przygotowanie sera wymaga wyczucia. Kiedy mleko się wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny. Jeżeli po dodaniu 6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko. W przeciwnym razie dodajemy trochę więcej soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny możemy również użyć octu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Eskalopki w cieście ze śliwkami
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Grillowany burger teksański
- Pasztet z krewetek i łososia
- Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- Owsianka z musem jabłkowym
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Mus miętowy z limonką
- Chlebek cukiniowy
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Jajecznica na ostro
- Koreczki z kiełkami
- Puszysty omlet na słodko
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Grissini
- Grillowana kukurydza
- Sernik czekoladowo-bananowy
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Wegańskie brownie z fasoli
- Korzenny pudding ryżowy
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Oponki serowe z sosem malinowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
477 dni temu
Hello.
odpowiedz
2001 dni temu
Kupujesz składniki do przepisu z pudełka ryżu, gotowanie ma zająć 1 godzinę, a pózniej okazuje się, że przygotować trzeba wszystko dzień wcześniej. Bardzo kiepski żart - nawet nie chce mi się sprawdzać jak jest w innych przepisach..... beznadzieja
odpowiedz
1364 dni temu
Paneer - czyli domowy ser biały - można zastąpić tofu (ja, na przykład, nie jem mięsa i również staram się odejść od jedzenia mleka i produktów mlecznych, bo nie są zdrowe; żaden ssak, oprócz człowieka, w wieku dorosłym nie spożywa mleka, a szczególnie mleka innego ssaka, to jest nienaturalne). Tylko trzeba kupować tofu świeże, jest dostępne w sklepach z azjatycką żywnością i pyszne. Kremówkę można zastąpić mlekiem kokosowym (O, zgrozo! Mleko kokosowe z puszku trzeba namoczyć jakieś półgodziny wcześniej). Jak chcesz zjeść szybko - idź do MacDonaldu. Jak chcesz jeść zdrowo i w sposób urozmaicony - planuj zakupy i działania troszkę wcześniej. To nie szachy. Da się :)
1299 dni temu
żaden ssak w wieku dorosłym oprócz człowieka nie spożywa tofu ani w ogóle jakkolwiek przetworzonej soi
2039 dni temu
Twaróg robiony z prawdziwego mleka - przepyszny! Potrawa też całkiem fajna.
odpowiedz
2038 dni temu
Cieszymy się, że przypadała Ci do gustu!
2132 dni temu
Zupełnie fatalne połączenie - straciłam tylko czad i pieniądze na składniki - obiad do kosza :/
odpowiedz