Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Domowy twaróg

Mleko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy, mieszając, tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).

Na misce umieszczamy sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych. Ser odcedzamy i osączamy na ścierkach. Ser zawijamy w ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut. Ser pozostawiamy na noc w misce pod przykryciem, obciążając go np. puszką konserwową.

Ryż z warzywami

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szpinak dobrze wyciskamy i grubo siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zeszklenia. Posypujemy curry i cynamonem, krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak i bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Paneer kroimy w 2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty. Lekko solimy, dodajemy do szpinaku i podajemy z ryżem.

Wskazówka: Przygotowanie sera wymaga wyczucia. Kiedy mleko się wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny. Jeżeli po dodaniu 6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko. W przeciwnym razie dodajemy trochę więcej soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny możemy również użyć octu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram