
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Szpinak rozmróź na sicie i odsącz z nadmiaru wody.
Domowy twaróg
Mleko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy, mieszając, tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).
Na misce umieszczamy sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych. Ser odcedzamy i osączamy na ścierkach. Ser zawijamy w ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut. Ser pozostawiamy na noc w misce pod przykryciem, obciążając go np. puszką konserwową.
Ryż z warzywami
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szpinak dobrze wyciskamy i grubo siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zeszklenia. Posypujemy curry i cynamonem, krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak i bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.
Paneer kroimy w 2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty. Lekko solimy, dodajemy do szpinaku i podajemy z ryżem.
Wskazówka: Przygotowanie sera wymaga wyczucia. Kiedy mleko się wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny. Jeżeli po dodaniu 6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko. W przeciwnym razie dodajemy trochę więcej soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny możemy również użyć octu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Ciasto marchewkowe
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
877 dni temu
Hello.
Odpowiedz
2402 dni temu
Kupujesz składniki do przepisu z pudełka ryżu, gotowanie ma zająć 1 godzinę, a pózniej okazuje się, że przygotować trzeba wszystko dzień wcześniej. Bardzo kiepski żart - nawet nie chce mi się sprawdzać jak jest w innych przepisach..... beznadzieja
Odpowiedz
1765 dni temu
Paneer - czyli domowy ser biały - można zastąpić tofu (ja, na przykład, nie jem mięsa i również staram się odejść od jedzenia mleka i produktów mlecznych, bo nie są zdrowe; żaden ssak, oprócz człowieka, w wieku dorosłym nie spożywa mleka, a szczególnie mleka innego ssaka, to jest nienaturalne). Tylko trzeba kupować tofu świeże, jest dostępne w sklepach z azjatycką żywnością i pyszne. Kremówkę można zastąpić mlekiem kokosowym (O, zgrozo! Mleko kokosowe z puszku trzeba namoczyć jakieś półgodziny wcześniej). Jak chcesz zjeść szybko - idź do MacDonaldu. Jak chcesz jeść zdrowo i w sposób urozmaicony - planuj zakupy i działania troszkę wcześniej. To nie szachy. Da się :)
1700 dni temu
żaden ssak w wieku dorosłym oprócz człowieka nie spożywa tofu ani w ogóle jakkolwiek przetworzonej soi
2440 dni temu
Twaróg robiony z prawdziwego mleka - przepyszny! Potrawa też całkiem fajna.
Odpowiedz
2439 dni temu
Cieszymy się, że przypadała Ci do gustu!
2533 dni temu
Zupełnie fatalne połączenie - straciłam tylko czad i pieniądze na składniki - obiad do kosza :/
Odpowiedz