Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przyprawy mieszamy z mleczkiem kokosowym
Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Miękką, wewnętrzną część trawy cytrynowej wyjmujemy z włóknistych liści zewnętrznych i drobno siekamy z przygotowanymi składnikami. Mieszamy z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem wyciśniętym z limonki.
Krok 2: Kroimy warzywa
Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Pieczarki oczyszczamy, większe grzyby kroimy ewentualnie na pół. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na pół. Groszek kroimy na pół.
Krok 3: Gotujemy ryż
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 4: Przygotowujemy warzywa
Grzyby i kolby kukurydzy smażymy w woku lub na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3–4 minuty, mieszając. Wyjmujemy. Łodygi kapusty pak choi i cebule dymki smażymy na 1–2 łyżkach oleju przez 3 minuty, mieszając, również wyjmujemy. Liście pak choi i groszek cukrowy podsmażamy na pozostałym oleju przez 1–2 minuty, mieszając. Dolewamy sos, dodajemy ponownie pozostałe warzywa i gotujemy przez 2–3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, warzywa zagęszczamy według uznania i doprawiamy do smaku pozostałym sosem sojowym.
Bazylię tajską myjemy i siekamy. Warzywa podajemy z ryżem, posypujemy bazylią.
Zobacz podobne
przepisy
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.
Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Kurczak w winie
- Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Kokosowa konfitura z mango
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Curry
- Ragoût z jajek z warzywami
- Calzone orkiszowe
- Soba stir fry z wołowiną
- Stir-fry z kaszą
- Szybki stir fry z krewetkami
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Kisiel z czerwonych owoców
- Risotto – klasyczny przepis
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pierogi z mięsem
- Babeczki leśny mech
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Iberyjska sałatka z owocami morza
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2775 dni temu
Te kolby kukurydzy mają być z zalewy? Nie widziałam u nas w innej formie, chyba że w mrożonej mieszance chińskiej.
odpowiedz
2775 dni temu
Tak, chodzi o te z zalewy :)