Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy klopsiki

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Boczek wytapiamy, aż będzie chrupki. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Podsmażamy, aż warzywa się zeszklą i całość odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonej łopatki dodajemy przestudzoną cebulę, czosnek i boczek. Następnie dodajemy musztardę, jajko i ugotowaną kaszę. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę mleka i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i starty ser wędzony.

Krok 2: Pieczemy klopsiki

Dłonie oraz deskę natłuszczamy olejem. Masę dzielimy na porcje i formujemy okrągłe klopsiki o średnicy około 5-6 cm. Klopsiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.

Krok 3: Przygotowujemy sos borówkowy

Wino łączymy z dżemem i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Sos redukujemy, aż osiągnie zawiesistą konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody.

Klopsiki podajemy z sosem borówkowym i ulubioną kaszą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram