
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy klopsiki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Boczek wytapiamy, aż będzie chrupki. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Podsmażamy, aż warzywa się zeszklą i całość odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonej łopatki dodajemy przestudzoną cebulę, czosnek i boczek. Następnie dodajemy musztardę, jajko i ugotowaną kaszę. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę mleka i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i starty ser wędzony.
Krok 2: Pieczemy klopsiki
Dłonie oraz deskę natłuszczamy olejem. Masę dzielimy na porcje i formujemy okrągłe klopsiki o średnicy około 5-6 cm. Klopsiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos borówkowy
Wino łączymy z dżemem i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Sos redukujemy, aż osiągnie zawiesistą konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody.
Klopsiki podajemy z sosem borówkowym i ulubioną kaszą.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Komentarze (0)