Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy klopsiki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Boczek wytapiamy, aż będzie chrupki. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Podsmażamy, aż warzywa się zeszklą i całość odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonej łopatki dodajemy przestudzoną cebulę, czosnek i boczek. Następnie dodajemy musztardę, jajko i ugotowaną kaszę. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę mleka i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i starty ser wędzony.
Krok 2: Pieczemy klopsiki
Dłonie oraz deskę natłuszczamy olejem. Masę dzielimy na porcje i formujemy okrągłe klopsiki o średnicy około 5-6 cm. Klopsiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos borówkowy
Wino łączymy z dżemem i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Sos redukujemy, aż osiągnie zawiesistą konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody.
Klopsiki podajemy z sosem borówkowym, kaszą i kilkoma borówkami.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!
Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Prosta paella z kurczakiem
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Odrywana wieprzowina
- Szaszłyki wieprzowe
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
- Whoopies
- Mazurek pomarańczowy
- Bułeczki wielkanocne
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Pizza 4 sery
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Lasagne w papryce
- Pascha czekoladowa
- Klopsiki z sosem borówkowym
- Indyk ze szparagami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka z burakiem – przepis
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Scaccia z serami i salami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)