zobacz film

Kinga Paruzel i AdBuster

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gałkownicę do lodów
  • głęboką patelnię
  • mikser/blender
  • praskę do czosnku

Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.

Krok 1: Łączymy składniki falafeli

Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i umieszczamy w misie miksera wraz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, świeżą kolendrą, mąką, sodą i sokiem z cytryny. Całość miksujemy niezbyt dokładnie – masa ma mieć konsystencję kaszy. Następnie masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Krok 2: Smażymy falafele

Masę wyciągamy z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Falafele smażymy przez około 4-5 minut. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.

Krok 3: Przygotowujemy sos tahini

W misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę. Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.

Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Czy może być ciecierzyca z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    151 dni temu
    Witam, czy ciecierzyce zalewamy i zostawiamy do namoczenia na noc czy tylko płuczemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    151 dni temu
    Namaczamy przez minimum 12 godzin :)
  • Gość Gość
    147 dni temu
    W przepisie, na samej górze: "Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin."

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram