zobacz film Zielone falafele z sosem tahini

Kinga Paruzel i AdBuster

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gałkownicę do lodów
  • głęboką patelnię
  • mikser/blender
  • praskę do czosnku

Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.

Krok 1: Łączymy składniki falafeli

Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i umieszczamy w misie miksera wraz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, świeżą kolendrą, mąką, sodą i sokiem z cytryny. Całość miksujemy niezbyt dokładnie – masa ma mieć konsystencję kaszy. Następnie masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Krok 2: Smażymy falafele

Masę wyciągamy z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Falafele smażymy przez około 4-5 minut. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.

Krok 3: Przygotowujemy sos tahini

W misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę. Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.

Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1657 dni temu
    Dlaczego sklep Lidl nie ma w ofercie tahini?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1657 dni temu
    Pasta sezamowa tahini jest dostępna w Lidlu akcyjnie podczas tygodni tematycznych.
  • Gość Gość
    2111 dni temu
    Czy można upiec falafel w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze najlepiej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2111 dni temu
    Można je upiec w temperaturze 180 stopni :)
  • Gość Gość
    2112 dni temu
    Ten pierwszy filmik co miał 200tys odsłon- o którym wspomina Adbuster,to jak się nazywa?jak go mozna znaleźć, bo zaciekawił mnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2112 dni temu
    Prawdopodobnie chodzi o filmik, w którym nasz gość dostrzega błąd w reklamie znanego proszku :) Znajdziesz go na kanale AdBustera-to pierwszy materiał, który dodał.
  • Gość Gość
    2351 dni temu
    Czy może być ciecierzyca z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2351 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    1375 dni temu
    Nie, nie może, falafele robi się z ciecierzycy surowej. Ta w puszce jest gotowana, możesz z niej zrobić hummus.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1374 dni temu
    Ciecierzyca z puszki również nadaje się do ich przygotowania. Ta w wersji surowej musi być kilka godzin namaczana w wodzie, natomiast ciecierzyca z puszki odejmuje ten czas, a to, że była gotowana nie jest w tym przypadku problemem. Należy ją jednak dobrze odsączyć z zalewy i sprawdzić, czy masa jest wystarczająco zwarta. W razie potrzeby uzupełniamy ilość mąki.
  • Gość Gość
    2359 dni temu
    Witam, czy ciecierzyce zalewamy i zostawiamy do namoczenia na noc czy tylko płuczemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2359 dni temu
    Namaczamy przez minimum 12 godzin :)
  • Gość Gość
    2355 dni temu
    W przepisie, na samej górze: "Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin."

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!