Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gałkownicę do lodów
- głęboką patelnię
- mikser/blender
- praskę do czosnku
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.
Krok 1: Łączymy składniki falafeli
Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i umieszczamy w misie miksera wraz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, świeżą kolendrą, mąką, sodą i sokiem z cytryny. Całość miksujemy niezbyt dokładnie – masa ma mieć konsystencję kaszy. Następnie masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 2: Smażymy falafele
Masę wyciągamy z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Falafele smażymy przez około 4-5 minut. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 3: Przygotowujemy sos tahini
W misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę. Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.
Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1698 dni temu
Dlaczego sklep Lidl nie ma w ofercie tahini?
odpowiedz
1698 dni temu
Pasta sezamowa tahini jest dostępna w Lidlu akcyjnie podczas tygodni tematycznych.
2152 dni temu
Czy można upiec falafel w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze najlepiej?
odpowiedz
2151 dni temu
Można je upiec w temperaturze 180 stopni :)
2152 dni temu
Ten pierwszy filmik co miał 200tys odsłon- o którym wspomina Adbuster,to jak się nazywa?jak go mozna znaleźć, bo zaciekawił mnie
odpowiedz
2152 dni temu
Prawdopodobnie chodzi o filmik, w którym nasz gość dostrzega błąd w reklamie znanego proszku :) Znajdziesz go na kanale AdBustera-to pierwszy materiał, który dodał.
2392 dni temu
Czy może być ciecierzyca z puszki?
odpowiedz
2391 dni temu
Tak :)
1415 dni temu
Nie, nie może, falafele robi się z ciecierzycy surowej. Ta w puszce jest gotowana, możesz z niej zrobić hummus.
1415 dni temu
Ciecierzyca z puszki również nadaje się do ich przygotowania. Ta w wersji surowej musi być kilka godzin namaczana w wodzie, natomiast ciecierzyca z puszki odejmuje ten czas, a to, że była gotowana nie jest w tym przypadku problemem. Należy ją jednak dobrze odsączyć z zalewy i sprawdzić, czy masa jest wystarczająco zwarta. W razie potrzeby uzupełniamy ilość mąki.
2399 dni temu
Witam, czy ciecierzyce zalewamy i zostawiamy do namoczenia na noc czy tylko płuczemy?
odpowiedz
2399 dni temu
Namaczamy przez minimum 12 godzin :)
2395 dni temu
W przepisie, na samej górze: "Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin."
zobacz wszystkie