Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia lub patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blender
- praskę do czosnku
- termometr kuchenny
Krok 1: Smażymy falafele
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Krok 2: Pieczemy chlebki pita
Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę z ogórków
Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.
Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1194 dni temu
Porażka falafele się rozpadły (chyba jednak nie mogą być z puszki) nie było co zbierać. Ciasto na pity bardzo klejące nie dało się z niego nic zrobić dopiero po dosypaniu sporej ilości mąki coś wyszło. Szkoda nerwów, pieniędzy i czasu. Przepis miałam ten sam w książce Lidla, dużo osób się jej pozbywa pewnie więcej tam takich fatalnych przepisów.
odpowiedz
1589 dni temu
Falafele wyszły ładne i dobre, ale szkoda ze wcześniej nie zobaczyłam, ze smaży się je na tak dużej ilości oleju... koszmar. Co do pity, to ciasto było tak lepkie ze w żaden sposób nie dało się tego rozwałkować a później złożyć na pół. Brakuje mi w tym przepisie np sosu jogurtowego do tego, bo wszystko było mega suche. Męczyłam się z tym tyle czasu, a jeszcze nie wyszło. Przepis średni, szkoda wydanych pieniędzy
odpowiedz
1596 dni temu
Falafele robiłam z namoczonej ciecierzycy - wyszły super, trzeba je powyrabiać ręką żeby się dobrze skleiły. Sałatka również pyszna. Jedynie pity zawiodły, rozwałkowanie do 20 cm to chyba trochę za dużo. Następnym razem spróbuję zrobić mniejsze i grubsze, i wrzucę je na patelnię zamiast do piekarnika.
odpowiedz
1796 dni temu
Przepis jest faktycznie beznadziejny: falafele rozpadły się podczas smażenia, a pity nie wyrosły ☹️ NIE POLECAM!!!
odpowiedz
1801 dni temu
Dzień dobry 😊 bardzo polecam ten przepis na falafele 😊 jednak polecam robić je tylko z ciecierzycy namoczonej, jednak nie ugotowanej - inaczej kotleciki mogą się rozpasc. I a propo tego mam pytanie, co zrobić żeby falafele nie były takie suche? 🤔 Dziękuję za odpowiedź 😊
odpowiedz
2023 dni temu
Falafele zrobiłam z makaronem, rewelka i banalnie proste. Nie wiem skąd takie problemy w komentarzach. U mnie wyszło super!
odpowiedz
2024 dni temu
czy ciecierzycę trzeba wcześniej ugotować?
odpowiedz
2024 dni temu
Nie, blendujemy namoczoną nieugotowaną ciecierzycę :)
2278 dni temu
tere fere falafele Dario. Ten przepis jest do bani. Zrobiłem co do joty i falafele się rozpadły w oleju. Nie było co wyciągać. Na obiad zjedliśmy pity (kupiłem gotowe) z warzywami i sosem 1000 wysp. NIE MARNUJCIE PIENIĘDZY NA TEN PRZEPIS! dramat... :(
odpowiedz
2278 dni temu
u mnie to samo. żona mnie pobiła bo obiadu nie było :/ obok falafeli ten przepis nawet nie leżał.
2131 dni temu
Nie zgodzę się, robiłam ten przepis i jest super,właśnie zamierzam go powtórzyć.
1999 dni temu
Poleciłam przepis znajomym. Strasznie narzekali . Okazało się że wymieszali olej z resztą składników na falafele :) Może warto by było dla roztargnionych napisać w składnikach na falafele , że olej do smażenia, a nie do wymieszania ;)
1764 dni temu
tere fere, Falafele tylko z nieugotowanej, namoczonej ciecierzycy! z ugotowanej albo te z puszki się rozpadną. A przepis genialny, świetnie równoważą się smaki, polecam!
2343 dni temu
Dzień dobry czy sucha ciecierzycę można zastąpić taką z puszki i wtedy w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Joanna
odpowiedz
2342 dni temu
Droga Joanno, oczywiście możesz użyć ciecierzycy konserwowej. Do przygotowania falafeli z przepisu Darii będziesz potrzebowała ok. 800 g ciecierzycy, czyli mniej więcej dwie puszki.
zobacz wszystkie