 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- okrągły wycinak o średnicy ok. 10 cm lub szklankę
Przygotuj wcześniej
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, obierz z łupinek i odstaw do wystygnięcia.
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.
Doprawiamy gałką muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati. Mieszamy i smażymy, aż z pomidorów odparuje woda, a bób się zarumieni.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Mąkę pszenną łączymy w misce z mąką gryczaną. Mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.
Krok 4: PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ
Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
Krok 5: FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Szpinak obtoczony w sosie wykładamy na talerze.
Krok 7: PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Obok pierogów układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
492 dni temu
No to zabieram się do gotowania.Pysznie będzie na pewno :-)
Odpowiedz