Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- okrągły wycinak o średnicy ok. 10 cm lub szklankę
Przygotuj wcześniej
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, obierz z łupinek i odstaw do wystygnięcia.
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.
Doprawiamy gałką muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati. Mieszamy i smażymy, aż z pomidorów odparuje woda, a bób się zarumieni.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Mąkę pszenną łączymy w misce z mąką gryczaną. Mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.
Krok 4: PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ
Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
Krok 5: FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Szpinak obtoczony w sosie wykładamy na talerze.
Krok 7: PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Obok pierogów układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
169 dni temu
No to zabieram się do gotowania.Pysznie będzie na pewno :-)
odpowiedz