zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek
  • wycinak o średnicy ok. 8 cm
  • rózgę kuchenną
  • sitko
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczną wyciskarkę do cytrusów
  • łyżkę cedzakową

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone

Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i nasionka z laski wanilii. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby masło całkiem się rozpuściło.

Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ciasto za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę wyrabiamy chwilę dłońmi i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Śliwki pokrojone w cienkie paseczki przesmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz cynamon.
Mieszamy i smażymy całość, aż śliwki nasiąkną sokiem. Nadzienie przekładamy do miseczki, odstawiamy i studzimy.

Krok 3: Zagniatamy ciasto

Do wystudzonego ciasta dodajemy żółtka utarte delikatnie z cukrem pudrem i zagniatamy całość na desce oprószonej mąką. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodajemy odrobinę mąki – aż do uzyskania zwartej konsystencji.

Ciasto dzielimy na pół, a każdą połowę rozwałkowujemy na desce na grubość ok. 3-4 mm.

Krok 4: Lepimy pierogi

Za pomocą wycinaka wykrawamy z ciasta kółka, które nadziewamy porcją farszu, składamy na pół i delikatnie sklejamy na brzegach.

Sklejone pierogi układamy pionowo na desce oprószonej mąką.

Krok 5: Przygotowujemy okrasę migdałową

Połowę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cukier, przesmażamy chwilę i dodajemy mączkę migdałową. Smażymy okrasę do uzyskania rumianego koloru.

Gdy okrasa zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy drugą połowę masła. Mieszamy.

Krok 6: Gotujemy i podajemy pierogi

Wodę delikatnie solimy i zagotowujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 6-7 minut (powinny wypłynąć na wierzch).

Ugotowane pierogi przekładamy na sitko, odstawiamy na chwilę, by odparowały, i układamy pionowo, w równych odstępach na talerzu. Jeśli chcemy podać pierogi później, hartujemy je zimną wodą.

Pomiędzy pierogami umieszczamy niewielkie porcje gorącej okrasy, a całość dekorujemy ćwiartkami świeżych śliwek i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    309 dni temu
    Prawie identycznie robię. Prawie, bo moje ciasto nie jest słodkie. Farsz z suszonych sliwek taki sam. Podaję z bułką tartą przesmażoną na maśle. Przepyszne są . Polecam bardzo

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram