Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- wycinak o średnicy ok. 8 cm
- rózgę kuchenną
- sitko
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i nasionka z laski wanilii. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby masło całkiem się rozpuściło.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ciasto za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę wyrabiamy chwilę dłońmi i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Śliwki pokrojone w cienkie paseczki przesmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz cynamon.
Mieszamy i smażymy całość, aż śliwki nasiąkną sokiem. Nadzienie przekładamy do miseczki, odstawiamy i studzimy.
Krok 3: Zagniatamy ciasto
Do wystudzonego ciasta dodajemy żółtka utarte delikatnie z cukrem pudrem i zagniatamy całość na desce oprószonej mąką. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodajemy odrobinę mąki – aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Ciasto dzielimy na pół, a każdą połowę rozwałkowujemy na desce na grubość ok. 3-4 mm.
Krok 4: Lepimy pierogi
Za pomocą wycinaka wykrawamy z ciasta kółka, które nadziewamy porcją farszu, składamy na pół i delikatnie sklejamy na brzegach.
Sklejone pierogi układamy pionowo na desce oprószonej mąką.
Krok 5: Przygotowujemy okrasę migdałową
Połowę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cukier, przesmażamy chwilę i dodajemy mączkę migdałową. Smażymy okrasę do uzyskania rumianego koloru.
Gdy okrasa zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy drugą połowę masła. Mieszamy.
Krok 6: Gotujemy i podajemy pierogi
Wodę delikatnie solimy i zagotowujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 6-7 minut (powinny wypłynąć na wierzch).
Ugotowane pierogi przekładamy na sitko, odstawiamy na chwilę, by odparowały, i układamy pionowo, w równych odstępach na talerzu. Jeśli chcemy podać pierogi później, hartujemy je zimną wodą.
Pomiędzy pierogami umieszczamy niewielkie porcje gorącej okrasy, a całość dekorujemy ćwiartkami świeżych śliwek i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1780 dni temu
Polecam dużo prostszą i przepyszną wersję :) zwykłe ciasto na pierogi - mąka+ ciepła woda+jajko i odrobina oliwy(oleju) ,a do tego farsz ze śliwek kalifornijskich -ważne,żeby śliwki nie były zbyt twarde i wysuszone . Ciasto wałkujemy cieniutko i nadziewamy - po prostu 1 śliwka do 1 pieroga ;) Pierożki po ugotowaniu polewamy masłem klarowanym,posypujemy startymi orzechami włoskimi (wcześniej fajnie je podprażyć w piekarniku lub na patelni) i posypujemy cukrem - moja rodzinka uwielbia do tego cukier trzcinowy,ale gatunek nie jest istotny. U nas to obowiązkowe danie Wigilijne już od dobrych kilkunastu lat.
odpowiedz
2190 dni temu
Prawie identycznie robię. Prawie, bo moje ciasto nie jest słodkie. Farsz z suszonych sliwek taki sam. Podaję z bułką tartą przesmażoną na maśle. Przepyszne są . Polecam bardzo
odpowiedz