Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tajine
Krok 1: Smażymy mięso
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony ok. 1 minuty, aby nabrało złotobrązowego koloru. Po obsmażeniu przekładamy na talerz.
Krok 2: Przygotowujemy tajine
Bakłażan kroimy w grubszą kostkę, marchewkę w plastry grubości ok. 0,5 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebule i paprykę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Kapustę szatkujemy, a daktyle przekrawamy na pół. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy wszystkie warzywa prócz kapusty, wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość przekładamy do naczynia tajine, dodajemy kapustę, mięso, daktyle, passatę pomidorową i tymianek. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Jeśli mięso nie jest miękkie – gotujemy jeszcze 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!
Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Szybki wegeburger
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Paella z karkówką
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Zupa solanka
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Smażony makaron stir fry
- Spring rollsy
- Soba stir fry z wołowiną
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Kotleciki z soczewicy
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Puszyste dyniowe placuszki
- Jabłkowy chutney z piwem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Pesto z kolendry
- Kotlet schabowy z miodową kapustą
- Bułki maślane
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Przepis na sos bolognese
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
257 dni temu
Ile gramów bakłażana?
odpowiedz
256 dni temu
Do przygotowania tajine potrzebne jest ok. 300 g bakłażana.
1283 dni temu
moim kolegom hindusom bardzo smakowało
odpowiedz
2110 dni temu
Czyli - trza zacząć od kupowania zupełnie innego garnka, w którym będziemy raz w miesiącu coś gotować. Przynajmniej w mojej zmywarce nie będzie go można myć - trza ręcznie. Praktyczna sprawa !!!
odpowiedz
2225 dni temu
Czy w "normalnym" garnku też można zrobić to danie?
odpowiedz
2225 dni temu
Drogi Gościu, nie rekomendujemy takiej zamiany. Tajine zyskuje wiele na smaku właśnie dzięki naczyniu, w którym je przygotowujemy. W zastępstwie naczynia tajine sprawdzi się na pewno gliniany garnek rzymski lub garnek żeliwny. Danie przygotowane w zwykłym garnku na pewno zmieni nieco swój charakter.
2274 dni temu
Czy da się przygotować to danie w garnku rzymskim? Będę wdzięczna za odpowiedź.
odpowiedz
2273 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć garnka rzymskiego do przygotowania tej potrawy :)
2270 dni temu
Oczywiście. Polecam stronę http://smakimaroka.pl/co-to-jest-tagine-tajine-tazin-tadzin-i-jak-go-uzywac/ Tajine nie musi być metalowe. Gliniane również są bardzo popularne i jak inne gliniane/ceramiczne naczynia mają bardzo podobne przeznaczenia.