Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tajine

 

Krok 1: Smażymy mięso

Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony ok. 1 minuty, aby nabrało złotobrązowego koloru. Po obsmażeniu przekładamy na talerz.

Krok 2: Przygotowujemy tajine

Bakłażan kroimy w grubszą kostkę, marchewkę w plastry grubości ok. 0,5 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebule i paprykę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Kapustę szatkujemy, a daktyle przekrawamy na pół. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy wszystkie warzywa prócz kapusty, wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość przekładamy do naczynia tajine, dodajemy kapustę, mięso, daktyle, passatę pomidorową i tymianek. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Jeśli mięso nie jest miękkie – gotujemy jeszcze 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram