Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tajine

 

Krok 1: Smażymy mięso

Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony ok. 1 minuty, aby nabrało złotobrązowego koloru. Po obsmażeniu przekładamy na talerz.

Krok 2: Przygotowujemy tajine

Bakłażan kroimy w grubszą kostkę, marchewkę w plastry grubości ok. 0,5 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebule i paprykę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Kapustę szatkujemy, a daktyle przekrawamy na pół. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy wszystkie warzywa prócz kapusty, wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość przekładamy do naczynia tajine, dodajemy kapustę, mięso, daktyle, passatę pomidorową i tymianek. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Jeśli mięso nie jest miękkie – gotujemy jeszcze 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    19 dni temu
    Czy w "normalnym" garnku też można zrobić to danie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    19 dni temu
    Drogi Gościu, nie rekomendujemy takiej zamiany. Tajine zyskuje wiele na smaku właśnie dzięki naczyniu, w którym je przygotowujemy. W zastępstwie naczynia tajine sprawdzi się na pewno gliniany garnek rzymski lub garnek żeliwny. Danie przygotowane w zwykłym garnku na pewno zmieni nieco swój charakter.
  • Gość Gość
    67 dni temu
    Czy da się przygotować to danie w garnku rzymskim? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    67 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz użyć garnka rzymskiego do przygotowania tej potrawy :)
  • diaBBełek diaBBełek
    64 dni temu
    Oczywiście. Polecam stronę http://smakimaroka.pl/co-to-jest-tagine-tajine-tazin-tadzin-i-jak-go-uzywac/ Tajine nie musi być metalowe. Gliniane również są bardzo popularne i jak inne gliniane/ceramiczne naczynia mają bardzo podobne przeznaczenia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram