zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek do foundue
  • tarka o grubych oczkach

KROK 1: PODGRZEWAMY WINO

Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
 

KROK 2: TARKUJEMY SERY

Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.


KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA

Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.


KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY

Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.



KROK 5: DODAJEMY SERY

Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.  


KROK 6: DODAJEMY CURRY

Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
 

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.

Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Upieczone marchewki i pietruszkę kroimy w grube słupki i skrapiamy odrobiną oliwy. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram