Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek do foundue
- tarka o grubych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do 200°C
Przygotuj wcześniej:
Wybrane warzywa korzenne pokrój w słupki, ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
KROK 1: PODGRZEWAMY WINO
Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
KROK 2: TARKUJEMY SERY
Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA
Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.
KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.
KROK 5: DODAJEMY SERY
Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.
KROK 6: DODAJEMY CURRY
Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!
Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.
Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy sen
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Pizza 4 sery
- Zupa serowo-cebulowa
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Czekoladowe fondue
- Pad thai z tofu i imbirem
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Domowe majonezy smakowe
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Tort sushi
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Wytrawna tarta Tatin
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Zasmażana młoda kapusta
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Bezmięsny pie
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Irlandzki chleb sodowy
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Poncz różany z truskawkami
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)