
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- blender
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
- wałek
- materiałową ściereczkę
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże ucieramy w misce z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 100 ml wody (letniej, nie gorącej!) i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ser łączymy w naczyniu blendera z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Całość miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Resztę mąki orkiszowej orkiszową łączymy w misce z zaczynem, 200 ml letniej wody, solą i oliwą. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy ciasto do naczynia robota. Całość wyrabiamy ok. 10 minut na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
Krok 5: FASZERUJEMY CIASTO
Każdy rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy równomiernie serowym farszem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Na warstwie orzechów układamy gruszki pokrojone w cienkie talarki.
Prostokąty kroimy wzdłuż na 3 równe części, a każdą część zwijamy w harmonijkę.
Harmonijki z farszem układamy pionowo, jedne obok drugich, w keksówce wysmarowanej oliwą. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Opcjonalnie: keksówkę umieszczamy na ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 30°C.
Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY CHLEBEK
Wyrośnięty chlebek oprószamy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczony odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówki. Podajemy w całości do odrywania.
Zobacz podobne
przepisy
Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Komentarze (2)
890 dni temu
Strasznie lata z tą kamerą, ledwo da się oglądać...
odpowiedz
953 dni temu
Uwielbiam Wasze przepisy, korzystam z nich 3 lata na każdą okazję! To moje smaki! A ten chlebek czadowy! Ja zrobiłam z gorgonzolą, orzechami włoskimi i winogronami (bo chłopak nie lubi gruszek 🙃). Super!
odpowiedz
zobacz wszystkie