Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- blender
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
- wałek
- materiałową ściereczkę
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże ucieramy w misce z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 100 ml wody (letniej, nie gorącej!) i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ser łączymy w naczyniu blendera z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Całość miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Resztę mąki orkiszowej orkiszową łączymy w misce z zaczynem, 200 ml letniej wody, solą i oliwą. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy ciasto do naczynia robota. Całość wyrabiamy ok. 10 minut na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
Krok 5: FASZERUJEMY CIASTO
Każdy rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy równomiernie serowym farszem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Na warstwie orzechów układamy gruszki pokrojone w cienkie talarki.
Prostokąty kroimy wzdłuż na 3 równe części, a każdą część zwijamy w harmonijkę.
Harmonijki z farszem układamy pionowo, jedne obok drugich, w keksówce wysmarowanej oliwą. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Opcjonalnie: keksówkę umieszczamy na ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 30°C.
Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY CHLEBEK
Wyrośnięty chlebek oprószamy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczony odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówki. Podajemy w całości do odrywania.
Zobacz podobne
przepisy
Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!
Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!
Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
114 dni temu
Czy make orkiszowa można zamienić na pszenna?
odpowiedz
114 dni temu
Jak najbardziej, możesz dokonać takiej zamiany. Warto jednak obserwować ciasto, aby miało konsystencję taką, jak w filmie :)
1444 dni temu
Strasznie lata z tą kamerą, ledwo da się oglądać...
odpowiedz
1507 dni temu
Uwielbiam Wasze przepisy, korzystam z nich 3 lata na każdą okazję! To moje smaki! A ten chlebek czadowy! Ja zrobiłam z gorgonzolą, orzechami włoskimi i winogronami (bo chłopak nie lubi gruszek 🙃). Super!
odpowiedz