zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • keksówkę
  • blender
  • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
  • wałek
  • materiałową ściereczkę
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże ucieramy w misce z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 100 ml wody (letniej, nie gorącej!) i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ser łączymy w naczyniu blendera z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Całość miksujemy na gładką, jednolitą pastę.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Resztę mąki orkiszowej orkiszową łączymy w misce z zaczynem, 200 ml letniej wody, solą i oliwą. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy ciasto do naczynia robota. Całość wyrabiamy ok. 10 minut na gładką, jednolitą masę.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.

Krok 5: FASZERUJEMY CIASTO

Każdy rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy równomiernie serowym farszem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Na warstwie orzechów układamy gruszki pokrojone w cienkie talarki.

Prostokąty kroimy wzdłuż na 3 równe części, a każdą część zwijamy w harmonijkę.

Harmonijki z farszem układamy pionowo, jedne obok drugich, w keksówce wysmarowanej oliwą. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Opcjonalnie: keksówkę umieszczamy na ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 30°C.

Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY CHLEBEK

Wyrośnięty chlebek oprószamy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczony odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówki. Podajemy w całości do odrywania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    Uwielbiam Wasze przepisy, korzystam z nich 3 lata na każdą okazję! To moje smaki! A ten chlebek czadowy! Ja zrobiłam z gorgonzolą, orzechami włoskimi i winogronami (bo chłopak nie lubi gruszek 🙃). Super!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram