zobacz film Chlebek pizzowy

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blender
  • papier do pieczenia

Krok 1: Przygotowujemy sos

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos i całość posypujemy serem mozzarella. Następnie układamy plasterki salami i posypujemy oliwkami. Całość ponownie posypujemy odrobiną sera.

Krok 3: Pieczemy chlebek pizzowy

Brzegi ciasta francuskiego co 2 cm nacinamy pod kątem 45 stopni. Następnie przykrywamy wszystkie składniki naciętymi paskami raz z jednej, raz z drugiej strony, tak aby stworzyły coś na kształt warkocza. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2327 dni temu
    Zaznaczając w wyszukiwarce: przepisy DG, mam nadzieję, że filtr pokaże mi tylko przepisy bezglutenowe. Ten przepis nie może być DG, ponieważ jego głównym składnikiem jest ciasto francuskie ... z mąki pszennej, gdyby ktoś nie wiedział:/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2327 dni temu
    Mój błąd ... w pośpiechu przyjęłam, że to skrót BG dla bezglutenowców ...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2327 dni temu
    Po przepisy bez glutenu zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu

Chlebek pizza z ciasta francuskiego dla miłośników niebanalnych zestawień

Pizza i ciasto francuskie do tej pory nie miały dla Ciebie punktów wspólnych? Czas to zmienić! Nasz chlebek pizzowy stanowi jeden z najlepszych sposobów na połączenie tych pozornie nieprzystających do siebie dań. To oczywiście zasługa wszechstronnego charakteru ciasta francuskiego, które znakomicie smakuje zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie.

Warto powiedzieć o nim kilka słów – otóż ma ono wyjątkową, warstwową strukturę, którą tworzą drobne, cienkie listki ciasta. To zasługa wysokiej zawartości tłuszczu, wysokiej temperatury wypieku oraz specyficznego wałkowania. Proces ten jest dość wymagający i pracochłonny, dlatego mało kto przygotowuje ciasto francuskie samodzielnie. Na szczęście bez problemu zdobędziesz gotowe ciasto w arkuszu. To zresztą sprawia, że nasza szybka pizza na cieście francuskim jest naprawdę błyskawiczna.

Postępując według naszych wskazówek, zrobisz ją w zaledwie 30 minut, przy czym 15 minut chlebek spędza w piekarniku. Jeśli zatem interesuje Cię ta łatwa, a zarazem niezwykle smakowita pizza na cieście francuskim – do dzieła! Sprawdź, o czym pamiętać, robiąc chleb pizzowy z Kuchni Lidla!

Chlebek pizza a dobór składników

Za włoski charakter omawianej pizzy z ciasta francuskiego odpowiadają oczywiście sos pomidorowy oraz dodatki w postaci salami, mozzarelli i czarnych oliwek. Radzimy Ci sporządzić go zgodnie z naszymi wskazówkami z następujących składników: krojonych pomidorów w puszce, oregano, soli, pieprzu oraz cukru. To proste, a zarazem smakowite połączenie.

Musisz wiedzieć, że ta szybka pizza z ciasta francuskiego wiele wybacza. Nie stanie się nic złego, gdy dokonasz niewielkich modyfikacji w jej składnikach. Te mogą skupić się na głównym punkcie sosu, a mianowicie pomidorach z puszki. Możesz więc wymienić je na świeże pomidory. Wcześniej należy je oczywiście sparzyć, a następnie obrać ze skórki i drobno pokroić. Inna opcja to passata, czyli sos pomidorowy o gładkiej konsystencji. Jeśli wybierzesz właśnie ją, pomiń krok zakładający blendowanie sosu. W zależności od osobistych preferencji dodaj więcej czy mniej oregano, ewentualnie zastąp je ziołami prowansalskimi.

Co więcej, kuszący formą i smakiem warkocz pizzowy nie obejdzie się bez mozzarelli. To integralny składnik włoskiej pizzy. Ser ten idealnie się roztapia i rozciąga pod wpływem temperatury. Za to już czarne oliwki możesz wymienić na zielone, a nawet całkowicie z nich zrezygnować i zastąpić je np. kaparami. Wyraziste dopełnienie smakowitej całości stanowi salami o bardzo charakterystycznym smaku.

Gdyby jednak nie należało ono do Twoich ulubionych wędlin, zastąp je pikantną kiełbasą Chorizo o hiszpańskim rodowodzie. Za to wielbicielom łagodniejszych smaków polecamy szynkę prosciutto. Przepis na pizzę z ciasta francuskiego dla wegetarian? Po prostu zrezygnuj z dodatku mięsa, ewentualnie sięgnij po coraz popularniejszy wegetariański zamiennik szynki.

Chlebek pizza – przepis i praktyczne wskazówki dotyczące jego wykonania

Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że z pizzą na francuskim cieście poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Staraliśmy się szczegółowo objaśnić, jak zrobić pizzę z ciasta francuskiego. Przyjrzyjmy się jednak poszczególnym krokom, aby rozwiać wszelkie wątpliwości związane z jej wykonaniem. Pizza z ciasta francuskiego powinna nie tylko doskonale smakować, ale też fantastycznie prezentować się na talerzu.

Zadbaj więc o estetyczne zaplecenie warkocza z pasków ciasta. Nie powinny być zbyt cienkie, gdyż utrudni Ci to ich układanie. Ponadto nie przesadź z ilością farszu, ponieważ zacznie on wyciekać podczas pieczenia i zepsuje formę chlebka. Poza tym jego nadmiar utrudni przełożenie kawałków pizzy na talerz.

Chleb pizza dobrze smakuje na ciepło. Unikaj jednak serwowania go natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj przynajmniej kilka minut, aż nieco przestygnie. Dzięki temu łatwiej ukroisz smakowity kawałek dla siebie lub dla gości. W końcu pizza z ciasta francuskiego to wprost idealna propozycja imprezowa – szybka, smaczna, z powszechnie lubianymi składnikami, a zarazem na tyle oryginalna, że zaskoczy towarzystwo.

Ponadto to danie, które nie traci walorów smakowych również na zimno. Oznacza to, że nawet jeśli nie zjesz jej natychmiast (co mało prawdopodobne), możesz bez obaw odłożyć ją na później. Zresztą tego typu chlebki pizzowe nadają się do odgrzania. Umieść je w piekarniku ustawionym na niewysoką temperaturę, wystarczy 180 stopni na mniej więcej 5 minut. Możesz również wykorzystać mikrofalówkę, ale tutaj licz się z tym, że ciasto stanie się nieco gumowe. Ustaw podgrzewanie na krótki czas, 20-30 sekund powinno wystarczyć. Jeśli po tym czasie chlebek wciąż będzie zimny, ponów podgrzewanie.

Wiesz już, jak zrobić pizzę z ciasta francuskiego, która powali na kolana nawet ortodoksyjnych fanów oryginalnej pizzy. Zaspokoi też każdego miłośnika ciasta francuskiego! Koniecznie zapoznaj się również z innymi przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz pizzo-burgery czy muffiny o smaku pizzy. To propozycje idealne na przyjęcie (i nie tylko!).

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!