zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Smażymy burgery

Mielone mięso łączymy z posiekaną papryczką chili, musztardą, mieloną słodką papryką i żółtkiem. Zagniatamy rękoma aż do uzyskania gładkiej masy. Zwilżonymi rękoma formujemy z mięsa 4 burgery wielkości bułek do hamburgerów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Burgery smażymy z dwóch stron przez 1-2 minuty aż do zarumienienia. Następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy burgery jeszcze przez 5-10 minut (w zależności od ich grubości). Pod koniec na każdego burgera kładziemy po plasterku sera cheddar.

Krok 2: Podpiekamy bułki

Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół. Dolną część bułki układamy na desce środkiem do dołu. Spód bułki smarujemy sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy plastry mozzarelli, białej cebuli i pomidorów. Całość posypujemy oregano. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze układamy również górną część bułki, bez dodatków. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści, a bułki podpieką.

Krok 3: Łączymy składniki pizzo-burgera

Górną część bułki bez dodatków kładziemy na desce i smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy burgera z serem, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rukolę i nakładamy dolną część bułki z dodatkami. Wierzch pizzo-burgera dekorujemy bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    267 dni temu
    Fajne, zrobię jutro na śniadanie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram