Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- długie, drewniane wykałaczki
- pędzelek
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée.
Masło rozpuść tak, aby w momencie użycia było nadal płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.
Krok 3: ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO
Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
Z zagniecionego ciasta formujemy okrągły bochenek.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.
Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 25-30 minut.
Krok 5: WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB
Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.
Chleb odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Guacamole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)