zobacz film Irlandzki chleb sodowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • długie, drewniane wykałaczki
  • pędzelek
  • tłuczek do ziemniaków

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée.

Masło rozpuść tak, aby w momencie użycia było nadal płynne, ale nie gorące.

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.

Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.

Krok 3: ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO

Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.  

Z zagniecionego ciasta formujemy okrągły bochenek.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.

Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 25-30 minut.

Krok 5: WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB

Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.

Chleb odstawiamy do wystygnięcia.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!