Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- długie, drewniane wykałaczki
- pędzelek
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée.
Masło rozpuść tak, aby w momencie użycia było nadal płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.
Krok 3: ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO
Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
Z zagniecionego ciasta formujemy okrągły bochenek.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.
Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 25-30 minut.
Krok 5: WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB
Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.
Chleb odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!
Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Zakwas na barszcz czerwony
- Zakwas żytni
- Chleb żytni na zakwasie
- Zupa koperkowa
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Domowy sos barbecue
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Duszony por
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Poncz różany z truskawkami
- Bezmięsny pie
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Zasmażana młoda kapusta
- Minicharlotte z pomarańczami
- Marmolada z pomarańczy
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)