zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z hakiem
  • silikonową łopatkę
  • pędzelek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu)

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.

Z ciasta formujemy kulę, którą następnie delikatnie spłaszczamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.

Krok 4: PIECZEMY BUŁECZKI

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. 

Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Super bułeczki pyszne i wyglądają cudownie. Tylko dodałam więcej mąki bo się klejiło ale wyszło super! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    191 dni temu
    zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. ciasto lepiło się tak bardzo, że o nacięciu czegokolwiek na bułkach nie mogło być mowy, wyszły malutkie, wyrosły trochę, ale są zbite w środku, popękały przy spodzie, bo spód przylepił się do papieru. przepis porażka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    189 dni temu
    W 3 kroku przepisu zamieściliśmy wskazówkę dotyczącą zbyt lepiącego się ciasta. Na etapie ugniatania warto zwrócić szczególną uwagę na jego konsystencję: jeśli lepi się do dłoni i nie jest plastyczne, należy podsypać je odrobiną mąki i ponownie zagnieść. Czynność tę należy powtarzać aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Łukasz Łukasz
    294 dni temu
    Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem z jednym wyjątkiem - zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałem mąkę żytnią pełnoziarnistą. Bułki w ogóle nie wyrosły, są strasznie ciężkie, a do tego wyszły straszne zakalce. Czy to wina tej mąki, czy może być jeszcze jakiś inny powód tych zakalców?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    294 dni temu
    Mąka żytnia jest równie dobra do wypieków. W przypadku bułek najlepszy jest typ 720. Jednak trzeba pamiętać, że mąka żytnia jest cięższa. Ten przepis dotyczy bułek ekspresowych — bez drożdży i bez wyrastania. Ciasto jest ciężkie, a mąka żytnia, w tym konkretnym przypadku, jedynie nadaje dodatkowego ciężaru. Najlepiej sprawdzi się więc wskazana w przepisie mąka pszenna.
  • Gość Gość
    348 dni temu
    Z innej mąki też by wyszło? Co można zamiast pszennej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    348 dni temu
    Mąkę pszenną możesz zastąpić np. mąką żytnią- twoje bułeczki będą wtedy nieco cięższe, mniej wyrośnięte i ciemniejsze niż pszenne, ale na pewno nie mniej pyszne!
  • Dominika Dominika
    361 dni temu
    A może następnym razem chleb z garnka Rzymskiego na zakwasie 😄

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram