zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z hakiem
  • silikonową łopatkę
  • pędzelek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu)

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.

Z ciasta formujemy kulę, którą następnie delikatnie spłaszczamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.

Krok 4: PIECZEMY BUŁECZKI

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. 

Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Dominika Dominika
    13 dni temu
    A może następnym razem chleb z garnka Rzymskiego na zakwasie 😄

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram