
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z hakiem
- silikonową łopatkę
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu)
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulę, którą następnie delikatnie spłaszczamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.
Krok 4: PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu).
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Bezglutenowe bajgle z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Komentarze (8)
917 dni temu
Super bułeczki pyszne i wyglądają cudownie. Tylko dodałam więcej mąki bo się klejiło ale wyszło super! Polecam
odpowiedz
1023 dni temu
zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. ciasto lepiło się tak bardzo, że o nacięciu czegokolwiek na bułkach nie mogło być mowy, wyszły malutkie, wyrosły trochę, ale są zbite w środku, popękały przy spodzie, bo spód przylepił się do papieru. przepis porażka
odpowiedz
1021 dni temu
W 3 kroku przepisu zamieściliśmy wskazówkę dotyczącą zbyt lepiącego się ciasta. Na etapie ugniatania warto zwrócić szczególną uwagę na jego konsystencję: jeśli lepi się do dłoni i nie jest plastyczne, należy podsypać je odrobiną mąki i ponownie zagnieść. Czynność tę należy powtarzać aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
1126 dni temu
Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem z jednym wyjątkiem - zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałem mąkę żytnią pełnoziarnistą. Bułki w ogóle nie wyrosły, są strasznie ciężkie, a do tego wyszły straszne zakalce. Czy to wina tej mąki, czy może być jeszcze jakiś inny powód tych zakalców?
odpowiedz
1126 dni temu
Mąka żytnia jest równie dobra do wypieków. W przypadku bułek najlepszy jest typ 720. Jednak trzeba pamiętać, że mąka żytnia jest cięższa. Ten przepis dotyczy bułek ekspresowych — bez drożdży i bez wyrastania. Ciasto jest ciężkie, a mąka żytnia, w tym konkretnym przypadku, jedynie nadaje dodatkowego ciężaru. Najlepiej sprawdzi się więc wskazana w przepisie mąka pszenna.
1180 dni temu
Z innej mąki też by wyszło? Co można zamiast pszennej?
odpowiedz
1179 dni temu
Mąkę pszenną możesz zastąpić np. mąką żytnią- twoje bułeczki będą wtedy nieco cięższe, mniej wyrośnięte i ciemniejsze niż pszenne, ale na pewno nie mniej pyszne!
1193 dni temu
A może następnym razem chleb z garnka Rzymskiego na zakwasie 😄
odpowiedz
zobacz wszystkie