Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)
- blender
KROK 1: Pieczemy dynię
Z dyni usuwamy pestki. Kroimy ją na cząstki, układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 30-40 minut, następnie studzimy. Łyżka oddzielamy miąższ od skóry. Blendujemy.
KROK 2: Przygotowujemy zaczyn
W rondelku podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!). Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połowa mleka, mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 3: Zagniatamy ciasto na bułeczki
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, purée z dyni, żółtko jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępa stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy je do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
KROK 4: formujemy i pieczemy bułeczki
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na kawałki i w dłoniach formujemy kulki. Odkładamy bułeczki na blachę wysmarowana masłem i oprószona delikatnie mąką. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 15-18 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!
Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.
Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faworki trydenckie
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- Wegetariańskie maki sushi
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Lody domowe w dwóch smakach
- Baba ghanoush
- Placki ziemniaczane z pieca
- Cronuty
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Smoothie z mango
- Jajecznica na ostro
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Wegańska pieczeń z dyni
- Mundialówki
- Suflety z serem munster
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Pieczona feta z warzywami
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
231 dni temu
Ile powinno być jajek? 2 czy 4? W przepisie mamy wymienione 2 razy 2 jajka.
odpowiedz
231 dni temu
W przepisie używamy 2 białka i 2 żółtka, także razem 2 jajka :)
1494 dni temu
Ile powinno być puree dyniowego? bo mam już gotowe :)
odpowiedz
1493 dni temu
Mus z pieczonej dyni to zwykle 1/2 masy całej dyni. Wszystko zależy oczywiście od naszej dokładności i sposobu przygotowywania puree. Na ten przepis 250 g puree zdecydowanie będzie odpowiednią ilością. Smacznego! ;)
1712 dni temu
Odłożyłem sobie za mało dyni i musiałem "rozcieńczyć" ją dużą marchewką, ale na szczęście po upieczeniu nie było jej w ogóle czuć. Pozostał tylko przyjemny i świeży zapach dyni piżmowej. Bułeczki wyszły przepyszne!
odpowiedz