Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)
  • blender

KROK 1: Pieczemy dynię

Z dyni usuwamy pestki. Kroimy ją na cząstki, układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 30-40 minut, następnie studzimy. Łyżka oddzielamy miąższ od skóry. Biedujemy.

KROK 2: Przygotowujemy zaczyn

W rondelku podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!). Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połowa mleka, mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 3: Zagniatamy ciasto na bułeczki

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, purée z dyni, żółtko jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępa stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy je do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

KROK 4: formujemy i pieczemy bułeczki

Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na kawałki i w dłoniach formujemy kulki. Odkładamy bułeczki na blachę wysmarowana masłem i oprószona delikatnie mąką. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 15-18 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram