Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik nagrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry szynki kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm. Szczypiorek dość drobno siekamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA Z MASŁEM
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czosnek granulowany, sól i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy dłońmi z pozostałymi składnikami, aż powstanie swego rodzaju kruszonka.
KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Pokrojone wcześniej składniki dodajemy do wstępnie utartego ciasta, mieszamy całość i przekładamy na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się delikatnie sprężyste.
KROK 4: WAŁKUJEMY I KROIMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze kroimy je jak pizzę na 8 kawałków. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!
Scones – poznaj przepyszne brytyjskie bułeczki!
W Kuchni Lidla pragniemy walczyć ze stereotypem, mówiącym, że kuchnia brytyjska jest nudna czy wręcz niesmaczna. Najlepszym dowodem na to, że ma on niewiele wspólnego z rzeczywistością są scones – tradycyjne bułki drożdżowe wytrawne z serem, szynką i czosnkiem.
Zanim przyjrzymy się przepisowi na te pyszne bułki nadziewane szynką i serem, powiedzmy coś o historii scones. Chociaż mogą kojarzyć Ci się z Anglią, musisz wiedzieć, że wywodzą się ze Szkocji. A najstarsze wzmianki na ich temat pochodzą z XVI wieku. Co trzeba podkreślić – scones to w dużej mierze przekąski słodkie, z dodatkiem dżemu, rodzynek lub innych suszonych owoców. Niekiedy pojawiają się w nich także orzechy bądź czekolada. Scones stanowią istotny element angielskiej celebracji spożywania herbaty. Odwiedzając tradycyjne angielskie restauracje, możesz poprosić do herbaty scones ze śmietaną lub masłem. Za oceanem, w Stanach Zjednoczonych, scones znane są jako biscuits.
W naszym przepisie proponujemy jednak scones w zupełnie innym wydaniu – jako wytrawne bułki drożdżowe. Choć podstawowe składniki są takie same – czyli mąka, proszek do pieczenia i kefir (zamiast mleka) – pozostałe dodatki decydują o tym, że mowa o przysmakach o zupełnie innym charakterze. Bułki nadziewane serem i szynką sprawdzą się na śniadanie i na kolację, nadają się również na przystawkę. Możesz też sięgać po nie między posiłkami. Zatem czas wyruszyć fascynującą podróż kulinarną na Wyspy! Przekonaj się, co uwzględnić podczas pracy z tym ciekawym wypiekiem.
Scones – przepis, ze starannie skomponowanymi składnikami
Zanim zaczniesz przyrządzać polecane bułeczki drożdżowe z szynką i serem, upewnij się, że oprócz przedstawionych w przepisie na bułeczkę składników masz pod ręką również tarkę do sera i papier do pieczenia. Gotowe? Doskonale, teraz zetrzyj ser na średnich oczkach. W omawianym przepisie na bułki z szynką i serem polecamy wykorzystanie do tego celu sera cheddar pochodzącego z Anglii. Ma on ostry, kwaskowy, niewątpliwie wyrazisty smak. Oczywiście możesz zastąpić go swoim ulubionym serem żółtym. Godne zastępstwo dla cheddara stanowi np. parmezan czy gran padano. Pamiętaj jednak, że charakterystyczny smak cheddara w dużym stopniu decyduje o charakterze bułeczek angielskich. Następna w kolejce jest szynka gotowana. Tę należy pociąć na niewielkie kwadraciki. Mała podpowiedź – jeśli nie jesz mięsa, możesz zastąpić szynkę plastrami wegańskimi, czyli tzw. roślinną wędliną. Kolejny ze składników, które musisz drobno posiekać to szczypiorek. Jest on niezastąpiony!
Żeby upiec bułki z szynką i serem w piekarniku, musisz wcześniej przygotować ciasto. Bez obaw – jest to czynność banalnie prosta. Wymienione w przepisie na tzw. scone po polsku składniki – mąkę oraz dodatki – musisz po prostu utrzeć, aby otrzymać ciasto przypominające kruszonkę. Następnie połącz je z przygotowanymi wcześniej składnikami (szynką, serem i szczypiorkiem). Skomponowaną w ten sposób mieszankę musisz oczywiście odpowiednio urobić – może Ci to zająć około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno cechować się dobrze wyczuwalną sprężystością, a przy tym nie może przylegać do dłoni ani do miski, a jednocześnie nie rozdzielać się. Co do samego wyrabiania istnieje kilka popularnych wśród mistrzów kuchni technik, które sprawdzą się również w przypadku bułeczek drożdżowych – rzucanie, rozwałkowywanie, ugniatanie czy uderzanie nim o stolnice (lub blat) to niektóre z nich.
Co ma na celu wyrabianie ciasta? Spulchnienie go poprzez nasycenie tlenem i nadanie odpowiedniej formy glutenowi odpowiadającemu w dużej mierze za jego właściwości. Przygotowywanie ciasta do bułeczek drożdżowych z szynką i serem ma zatem liczne korzyści! Gdy już upewnisz się, że ciasto na bułeczki angielskie scone uzyska tak potrzebne właściwości, musisz oczywiście je rozwałkować, umieścić na blasze, podzielić i upiec. Po 20 minutach w piekarniku scones będą gotowe!
Poznaj scones i inne smakowite bułeczki z Kuchni Lidla
Poznanie bułeczek drożdżowych z szynką i serem o brytyjskim rodowodzie, czyli scones, możesz traktować jako początek barwnej przygody z pysznymi wypiekami. Jakie inne propozycje Kuchni Lidla mogą Cię zainteresować? Po wypróbowaniu scones śmiało możesz zatem skusić się angielskie bułeczki z konfiturą według przepisu Pawła Małeckiego, wprost wymarzone na drugie śniadanie albo bułeczki drożdżowe z ananasem polecane przez naszych ekspertów.
Gdy po poznaniu naszych bułeczek drożdżowych z szynką i serem masz ochotę na inne wytrawne smaki, możesz spróbować przyrządzić bułki nadziewane z pieczarkami i szynką, bułeczki z serem ementaler i koperkiem, albo też skierować swój wzrok na Wschód i rozpracować przepis na puszyste bułeczki bao z szarpaną kaczką. Miłośnicy Italii z pewnością pokochają natomiast włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami, doskonale odnajdujące się jako przystawki bądź pożywne przekąski serwowane podczas imprezy. Dajemy słowo, że w naszej bogatej kolekcji przepisów odnajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
548 dni temu
Może temperatura składników ma znaczenie? Wrzuciłam wszystko jak leciało z lodówki i z pokojowej temperatury, bo nie było adnotacji no i teraz co? Nie mam 🐔🐓
odpowiedz
548 dni temu
Temperatura składników nie ma w tym przepisie wpływu na wzrost ciasta. Działa tutaj temperatura pieczenia, pod której wpływem aktywuje się proszek do pieczenia. Za to ciasto naprawdę wzrasta jedynie odrobinę, mniej niż 1 cm :)
547 dni temu
Zakalec jakich mało.
548 dni temu
Dlaczego to nie wyrosło? 😖😡
odpowiedz
548 dni temu
Ciasto na te bułeczki nie wyrasta tak mocno, jak ciasto drożdżowe, jedynie delikatnie zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.