zobacz film Wytrawne scones z cheddarem i szynką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik nagrzany do temperatury 220°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry szynki kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm. Szczypiorek dość drobno siekamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA Z MASŁEM

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czosnek granulowany, sól i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy dłońmi z pozostałymi składnikami, aż powstanie swego rodzaju kruszonka.

KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO

Pokrojone wcześniej składniki dodajemy do wstępnie utartego ciasta, mieszamy całość i przekładamy na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się delikatnie sprężyste.

KROK 4: WAŁKUJEMY I KROIMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze kroimy je jak pizzę na 8 kawałków. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!