zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj 

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn

W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.

Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połową mleka, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.

Krok 3: Pieczemy bułeczki

Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek, dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki. Kulki umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy białym sezamem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 15-18 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Kasia Kasia
    7 dni temu
    Jestem w trakcie robienia i mi to ciasto takie ładne okrąglutkie gładziutkie nie wyszło, tylko widać zagniotki, ale zobaczymy co dalej - teraz czekam na wyrośniecie :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    6 dni temu
    Edit.: no i ciasto wyrosło dwukrotnie ale jak zaczęłam je zagniatać ponownie to nie chciało się wymieszać. Jak zwinęłam w rulonik to było takie spękane nie jednolite. Ktoś może wie dlaczego?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Kasiu, wspominałaś, że ciasto nie było jednolite. Być może nie zostało wystarczająco wyrobione na pierwszym etapie. Paweł wspomina w materiale o gładkiej, jednolitej masie i jest to dobry trop. Do właśnie takiej postaci powinniśmy zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto pękające przy próbie uformowania go w rulon może też oznaczać zbyt dużą ilość mąki-zdarza się, że przy podsypywaniu przesadzamy z jej ilością, a wystarczy odrobina, która ma zapobiec przyklejaniu się ciasta do blatu. Jego konsystencję wypracowujemy na pierwszym etapie.
  • ktośtamnapewno ktośtamnapewno
    242 dni temu
    Dla tych co wchodzą bo chcą poczytać komentarzy, proszę macie ten przepis: SKŁADNIKI mąka pszenna – 500-550 g mleko – 250 ml świeże drożdże – 30 g cukier – 20 g masło – 50 g żółtka – 2 szt. sól – 2-3 szczypty biały sezam – 50 g PRZYGOTUJ piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C blachę piekarnikową KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn. Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Zalewamy połową mleka, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę. KROK 3: PIECZEMY BUŁECZKI Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek, dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki. Kulki umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy białym sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 15-18 minut.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    318 dni temu
    Czy to ciasto drożdżowe wyjdzie też z mąki orzechowej albo kokosowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    318 dni temu
    A jeśli nie, to jakie wziąc proporcje mąki pszennej z orzechową?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    316 dni temu
    Zmieniając mąkę, bułeczki z pewnością się upieką, jednak mogą być zupełnie inne w konsystencji. Bułeczki z tego przepisu są puszyste w środku i ładnie wyrastają, a dzieje się tak nie tylko za sprawą drożdży, ale i glutenu. Także zmieniając mąkę bułeczki mogą nie wyrosnąć i być w środku zbite. Jeśli chcesz wymieszać dwa rodzaje mąk - pszennej powinno być więcej.
  • Gość Gość
    316 dni temu
    @kuchnialidla dziękuję za odpowiedź ;)
  • Gość Gość
    413 dni temu
    Czy bułeczki można zamrozić po upieczeniu? Czy może lepiej będzie zamrozić surowe ciasto i upiec dopiero po rozmrożeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    413 dni temu
    Możesz zamrozić upieczone, wystudzone bułeczki :)
  • Gość Gość
    383 dni temu
    Można nie dopiekac do samego końca. Ok 2-3 minuty wcześniej wyjąć, ostudzić i odłożyć do zamrożenia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram