zobacz film Wegańskie burgery z kotletem z buraków

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko,
  • robot wielofunkcyjny,
  • blachę do pieczenia,
  • papier do pieczenia,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C,
  • długie wykałaczki.

Przygotuj wcześniej

Orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc.

KROK 1: Przygotowujemy kotlety z buraków

Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.

KROK 2: Pieczemy kotlety

Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

KROK 3: Przygotowujemy sos z nerkowców

Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.

KROK 4: Składamy burgery

Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.

Burgery podajemy razem z resztą sosu z nerkowców i domowym keczupem Karola.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1310 dni temu
    A z czym to się je.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1310 dni temu
    Burgera z buraków możesz zamknąć w bułce z dodatkami, tak jak proponuje Daria, ale taki kotlet sprawdzi się również jako dodatek do klasycznego obiadu: będzie świetnie smakował z ziemniakami i ulubioną surówką.
  • el.martyka@gmail.com [email protected]
    1326 dni temu
    Najlepsze na świecie! Polecam dodać cebulkę lekko skarmeiizowaną zamiast surowej, ale i tak pycha!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1685 dni temu
    Czy mogę kotlety usmażyć na patelni? Suchej czy na tłuszczu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1683 dni temu
    Tak, możesz upiec je na patelni. Polecamy jednak dodać odrobinę tłuszczu.
  • Mika Mika
    1982 dni temu
    Jest przepyszny, tylko ciut za słodki dla mnie. Następnym razem dam mniej daktyli, ale poza tym rewelacja 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1982 dni temu
    ❤️
  • Mania Mania
    2220 dni temu
    Zrobione (same kotlety) :D Pieczone na naleśnikarce a nie w piekarniku, więc do ciasta poszło jeszcze trochę oleju. Struktura ciasta fantastyczna, nic nie przywierało. Pyszne w smaku, mnie się świetnie komponowały z koperkiem i jogurtem. Bardzo polecam! Jeśli ktoś nie przepada za słodko-słonymi rzeczami to może dać troszkę mniej daktyli. Mniam! Dzięki Daria! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2227 dni temu
    ugotowane buraki.... dwie sztuki? to znaczy ile? Mój jeden burak waży 0,5 kg ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2227 dni temu
    Jeden średni burak waży około 150-200 g :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!