
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko,
- robot wielofunkcyjny,
- blachę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C,
- długie wykałaczki.
Przygotuj wcześniej
Orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc.
KROK 1: Przygotowujemy kotlety z buraków
Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.
KROK 2: Pieczemy kotlety
Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
KROK 3: Przygotowujemy sos z nerkowców
Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
KROK 4: Składamy burgery
Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.
Burgery podajemy razem z resztą sosu z nerkowców i domowym keczupem Karola.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Ryż smażony z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
1524 dni temu
A z czym to się je.
odpowiedz
1524 dni temu
Burgera z buraków możesz zamknąć w bułce z dodatkami, tak jak proponuje Daria, ale taki kotlet sprawdzi się również jako dodatek do klasycznego obiadu: będzie świetnie smakował z ziemniakami i ulubioną surówką.
1541 dni temu
Najlepsze na świecie! Polecam dodać cebulkę lekko skarmeiizowaną zamiast surowej, ale i tak pycha!!!!
odpowiedz
1899 dni temu
Czy mogę kotlety usmażyć na patelni? Suchej czy na tłuszczu.
odpowiedz
1897 dni temu
Tak, możesz upiec je na patelni. Polecamy jednak dodać odrobinę tłuszczu.
2196 dni temu
Jest przepyszny, tylko ciut za słodki dla mnie. Następnym razem dam mniej daktyli, ale poza tym rewelacja 😊
odpowiedz
2196 dni temu
❤️
2435 dni temu
Zrobione (same kotlety) :D Pieczone na naleśnikarce a nie w piekarniku, więc do ciasta poszło jeszcze trochę oleju. Struktura ciasta fantastyczna, nic nie przywierało. Pyszne w smaku, mnie się świetnie komponowały z koperkiem i jogurtem. Bardzo polecam! Jeśli ktoś nie przepada za słodko-słonymi rzeczami to może dać troszkę mniej daktyli. Mniam! Dzięki Daria! :)
odpowiedz
2441 dni temu
ugotowane buraki.... dwie sztuki? to znaczy ile? Mój jeden burak waży 0,5 kg ;)
odpowiedz
2441 dni temu
Jeden średni burak waży około 150-200 g :)
zobacz wszystkie