zobacz film Chleb brioche z musem figowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 16 x 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do 180°C

KROK 1: Przygotowujemy rozczyn

Drożdże ucieramy z cukrem, aż staną się płynne, i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Niewielką część mąki mieszamy z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 2: Wyrabiamy ciasto

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy nasionka laski wanilii. Całość przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto na małych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło. Czystą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

KROK 3: Pieczemy chlebek

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. ¾ ciasta wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Delikatnie nacinamy wierzch wzdłuż. Z reszty ciasta formujemy kulki i układamy na linii nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180°C na 35-45 minut.

Najlepiej smakuje z masłem, konfiturami lub musem figowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1877 dni temu
    Witajcie! A może Paweł zrobi jakiś pyszny staropolski sernik GOTOWANY!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1877 dni temu
    Dziękujemy za podpowiedź! Zobaczymy, co da się zrobić :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!