Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 16 x 25 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
KROK 1: Przygotowujemy rozczyn
Drożdże ucieramy z cukrem, aż staną się płynne, i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Niewielką część mąki mieszamy z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy nasionka laski wanilii. Całość przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto na małych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło. Czystą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
KROK 3: Pieczemy chlebek
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. ¾ ciasta wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Delikatnie nacinamy wierzch wzdłuż. Z reszty ciasta formujemy kulki i układamy na linii nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180°C na 35-45 minut.
Najlepiej smakuje z masłem, konfiturami lub musem figowym.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!
Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Lody figowe
- Maślane rogaliki
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Domowe croissanty
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Chlebek z awokado
- Tęczowy tort
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Zupa z fasolki szparagowej
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Makaron z fasolką szparagową
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Karmelowy sernik z rosą
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Murzin wielkanocny
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Makowe ślimaczki
- Wieniec morelowo-figowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1877 dni temu
Witajcie! A może Paweł zrobi jakiś pyszny staropolski sernik GOTOWANY!!!
odpowiedz
1877 dni temu
Dziękujemy za podpowiedź! Zobaczymy, co da się zrobić :)