zobacz film Chleb żytni na zakwasie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • keksówkę
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto na chleb

Zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie – dosypujemy mąki.

Ilość wody potrzebnej do wyrobienia odpowiedniego ciasta zależy od gęstości zakwasu.

Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki

Ciasto przekładamy do keksówki partiami i dokładnie ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Keksówkę wypełniamy ciastem do połowy. Wierzch chleba wyrównujemy mokrą dłonią.

Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by masa podwoiła swoją objętość.

Krok 3: Pieczemy chleb

Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez min. 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy z formy, by przestygł i odparował. Najlepiej smakuje następnego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • l l
    704 dni temu
    Wykonałem ZAKWAS z mąki ŻYTNIEJ-wg receptury wagowo-ilościowej- wzbogacając przez 3 DNI-co 12 godzin.. i.. KLAPA! >>MĄKA OSIADA WCIĄŻ NA DNIE SŁOIKA, WODA WLANA ponad mąką w słoiku--się zbiera, MIMO WZBOGACANIA ZAKWASU.co 12 godzin-. nie wiem co-ale ciasto po zmieszaniu- /mąka- żytnia-300gr.pszenna 300 gr- nie ruszyło się CIASTO--złożone-w temp. 20 stopni/ ciasto również się nie wzbudziło- czyli D..pa.. Musiałem się ratować drożdżami..

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    827 dni temu
    Ile waży taki chleb po całym procesie? Pewne straty z tego co jest wkładem pewnie występują.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    826 dni temu
    Marcinie, w naszych przepisach nie podajemy gramatury dań.
  • Gość Gość
    193 dni temu
    1400 g z górką, właśnie zważyłam, bo poszukuję lepszej keksówki, niż mam w domu. W przepisie nie ma niestety wymiarów formy.
  • Kasia Kasia
    997 dni temu
    Świetny przepis, chleb wychodzi przepyszny. Przy użyciu zakwasu dojrzewającego ponad tydzień ciasto pięknie wyrasta w dwie godziny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1113 dni temu
    Co to za chleb żytni skoro w przepisie mąka pszenna :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1118 dni temu
    Witam, robię chleb ściśle z przepisem, zakwas dzień wcześniej dokarmiony, ale chleb rośnie mi już 5 godzin i niewiele wyrósł, dlaczego?W przepisie jest, że wyrasta 2-3 godzinki.A u mnie tak długa to trwa, czy coś może być nie tak?Do ilu godzin ma wyrastać ten chleb?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1118 dni temu
    Chleb to czasem trudny temat :) Na powodzenie w wyrastaniu ciasta składa się wiele czynników. Należy pamiętać, aby mąka była świeża i sucha, a płyn, dodawany do ciasta, miał temperaturę ok. 30-45 stopni. Prosimy się nie poddawać, smak tego chleba jest tego wart! ;)
  • Gość Gość
    1076 dni temu
    Ech, szkoda było mojego czasu na ten chleb, w ogóle nie wyrósł po 3 h, wsadziłam do piekarnika - co ma być, to będzie, czyli do kosza. Też tak się stało.
  • Ania Ania
    1277 dni temu
    Chleb żytni na zakwasie z Waszego przepisu robię od jakiegoś czasu... Jest pyszny... Niestety skórka odzdiela się od miąższu 🤦‍♀️. Dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1277 dni temu
    Aniu, jak pewnie sama zaobserwowałaś przygotowując zakwas, jest on "żywym" produktem, który za każdym razem wychodzi nam trochę inaczej. Mają na to wpływ zmienne warunki otoczenia i czas dokarmiania zakwasu. Jeśli skórka oddziela się od wewnętrznej części chleba, zwłaszcza na górze bochenka, przyczyny mogą być dwie: zakwas był zbyt słabo lub zbyt mocno przefermentowany, co wpłynęło na mniejszą aktywność drożdży. Z jednej strony warto więc pamiętać o ustawianiu zakwasu w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu oraz o tym, by pracował pełne 3 dni, zanim go wykorzystamy. Z drugiej zaś należy mieć na uwadze fakt, że starszy, mocno przefermentowany zakwas, którego nie uśpimy po 3-4 dniach, może zawierać drożdże o zmniejszonej sile podnoszenia ciasta. Trzeba znaleźć złoty środek i swój własny, złoty sposób na wyczucie zakwasu i chlebowego ciasta :)
  • Gość Gość
    373 dni temu
    Przed wsadzeniem do piekarnika proponuje naciąć lekko ciasto :)
  • Krysia Krysia
    1297 dni temu
    Przepyszny chleb i taki prosty w wykonaniu. Będę wypróbowywać inne przepisy, ale ten na pewno zagości jako ulubiony.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1321 dni temu
    Jakie są wymiary keksówki użytej w tym przepisie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1321 dni temu
    32x13 cm
  • Kuba Kuba
    1338 dni temu
    Zakwasu z przepisu wychodzi raptem 200g, więc teoretycznie za mało. Poza tym to samo co Monika: ciasto absolutnie nie wyrasta, a zrobiłem krok po kroku wszystko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1303 dni temu
    To dodaj 50 gr mąki i50 ml wody, odstaw na noc i masz więcej z każdym następnym podkarmieniem masz go więcej.
  • Monika Monika
    1339 dni temu
    Dlaczego już 3 raz ciasto mi nie wyrasta? Robię wszystko dokładnie jak w przepisie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1339 dni temu
    Moniko, przy przygotowywaniu ciasta na chleb bardzo ważny jest etap hodowania zakwasu, który powinien być odstawiany w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Podobnie jest z wyrobionym ciastem, przełożonym do keksówki. Należy zadbać o ciepło i brak przeciągów. Czy ciasto nie wyrastało na etapie, który przeprowadzamy tuż przed pieczeniem?
  • Marta Marta
    1332 dni temu
    Miałam to samo. 2 razy nie wyszło... Ostatnio zostawiłam ciasto na całą noc i dopiero wtedy ładnie wyrosło i chleb się udał.
  • Gość Gość
    1303 dni temu
    Prawda jest taka że rośnie ze 12 godzin, najlepiej przez noc lub na kaloryferze w sezonie zimowym. Ja piekę pół roku i do takich wniosków doszłam,to cały sekret
  • Gość Gość
    1341 dni temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią typ 650 lub 800?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1341 dni temu
    Możesz spróbować użyć wyłącznie mąki żytniej w typie, o którym piszesz, ale uzyskasz nieco inny chleb-cięższy, bardziej zwarty, raczej nieco mniej wyrośnięty niż ten, który przygotował Karol.
  • Gość Gość
    1344 dni temu
    300g zakwasu ??? 😳 to bardzo dużo

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!