
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto na chleb
Zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie – dosypujemy mąki.
Ilość wody potrzebnej do wyrobienia odpowiedniego ciasta zależy od gęstości zakwasu.
Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki
Ciasto przekładamy do keksówki partiami i dokładnie ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Keksówkę wypełniamy ciastem do połowy. Wierzch chleba wyrównujemy mokrą dłonią.
Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by masa podwoiła swoją objętość.
Krok 3: Pieczemy chleb
Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez min. 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, by przestygł i odparował. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zobacz podobne
przepisy
Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Komentarze (24)
704 dni temu
Wykonałem ZAKWAS z mąki ŻYTNIEJ-wg receptury wagowo-ilościowej- wzbogacając przez 3 DNI-co 12 godzin.. i.. KLAPA! >>MĄKA OSIADA WCIĄŻ NA DNIE SŁOIKA, WODA WLANA ponad mąką w słoiku--się zbiera, MIMO WZBOGACANIA ZAKWASU.co 12 godzin-. nie wiem co-ale ciasto po zmieszaniu- /mąka- żytnia-300gr.pszenna 300 gr- nie ruszyło się CIASTO--złożone-w temp. 20 stopni/ ciasto również się nie wzbudziło- czyli D..pa.. Musiałem się ratować drożdżami..
odpowiedz
827 dni temu
Ile waży taki chleb po całym procesie? Pewne straty z tego co jest wkładem pewnie występują.
odpowiedz
826 dni temu
Marcinie, w naszych przepisach nie podajemy gramatury dań.
193 dni temu
1400 g z górką, właśnie zważyłam, bo poszukuję lepszej keksówki, niż mam w domu. W przepisie nie ma niestety wymiarów formy.
997 dni temu
Świetny przepis, chleb wychodzi przepyszny. Przy użyciu zakwasu dojrzewającego ponad tydzień ciasto pięknie wyrasta w dwie godziny
odpowiedz
1113 dni temu
Co to za chleb żytni skoro w przepisie mąka pszenna :(
odpowiedz
1118 dni temu
Witam, robię chleb ściśle z przepisem, zakwas dzień wcześniej dokarmiony, ale chleb rośnie mi już 5 godzin i niewiele wyrósł, dlaczego?W przepisie jest, że wyrasta 2-3 godzinki.A u mnie tak długa to trwa, czy coś może być nie tak?Do ilu godzin ma wyrastać ten chleb?
odpowiedz
1118 dni temu
Chleb to czasem trudny temat :) Na powodzenie w wyrastaniu ciasta składa się wiele czynników. Należy pamiętać, aby mąka była świeża i sucha, a płyn, dodawany do ciasta, miał temperaturę ok. 30-45 stopni. Prosimy się nie poddawać, smak tego chleba jest tego wart! ;)
1076 dni temu
Ech, szkoda było mojego czasu na ten chleb, w ogóle nie wyrósł po 3 h, wsadziłam do piekarnika - co ma być, to będzie, czyli do kosza. Też tak się stało.
1277 dni temu
Chleb żytni na zakwasie z Waszego przepisu robię od jakiegoś czasu... Jest pyszny... Niestety skórka odzdiela się od miąższu 🤦♀️. Dlaczego?
odpowiedz
1277 dni temu
Aniu, jak pewnie sama zaobserwowałaś przygotowując zakwas, jest on "żywym" produktem, który za każdym razem wychodzi nam trochę inaczej. Mają na to wpływ zmienne warunki otoczenia i czas dokarmiania zakwasu. Jeśli skórka oddziela się od wewnętrznej części chleba, zwłaszcza na górze bochenka, przyczyny mogą być dwie: zakwas był zbyt słabo lub zbyt mocno przefermentowany, co wpłynęło na mniejszą aktywność drożdży. Z jednej strony warto więc pamiętać o ustawianiu zakwasu w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu oraz o tym, by pracował pełne 3 dni, zanim go wykorzystamy. Z drugiej zaś należy mieć na uwadze fakt, że starszy, mocno przefermentowany zakwas, którego nie uśpimy po 3-4 dniach, może zawierać drożdże o zmniejszonej sile podnoszenia ciasta. Trzeba znaleźć złoty środek i swój własny, złoty sposób na wyczucie zakwasu i chlebowego ciasta :)
373 dni temu
Przed wsadzeniem do piekarnika proponuje naciąć lekko ciasto :)
1297 dni temu
Przepyszny chleb i taki prosty w wykonaniu. Będę wypróbowywać inne przepisy, ale ten na pewno zagości jako ulubiony.
odpowiedz
1321 dni temu
Jakie są wymiary keksówki użytej w tym przepisie
odpowiedz
1321 dni temu
32x13 cm
1338 dni temu
Zakwasu z przepisu wychodzi raptem 200g, więc teoretycznie za mało. Poza tym to samo co Monika: ciasto absolutnie nie wyrasta, a zrobiłem krok po kroku wszystko.
odpowiedz
1303 dni temu
To dodaj 50 gr mąki i50 ml wody, odstaw na noc i masz więcej z każdym następnym podkarmieniem masz go więcej.
1339 dni temu
Dlaczego już 3 raz ciasto mi nie wyrasta? Robię wszystko dokładnie jak w przepisie...
odpowiedz
1339 dni temu
Moniko, przy przygotowywaniu ciasta na chleb bardzo ważny jest etap hodowania zakwasu, który powinien być odstawiany w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Podobnie jest z wyrobionym ciastem, przełożonym do keksówki. Należy zadbać o ciepło i brak przeciągów. Czy ciasto nie wyrastało na etapie, który przeprowadzamy tuż przed pieczeniem?
1332 dni temu
Miałam to samo. 2 razy nie wyszło... Ostatnio zostawiłam ciasto na całą noc i dopiero wtedy ładnie wyrosło i chleb się udał.
1303 dni temu
Prawda jest taka że rośnie ze 12 godzin, najlepiej przez noc lub na kaloryferze w sezonie zimowym. Ja piekę pół roku i do takich wniosków doszłam,to cały sekret
1341 dni temu
Czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią typ 650 lub 800?
odpowiedz
1341 dni temu
Możesz spróbować użyć wyłącznie mąki żytniej w typie, o którym piszesz, ale uzyskasz nieco inny chleb-cięższy, bardziej zwarty, raczej nieco mniej wyrośnięty niż ten, który przygotował Karol.
1344 dni temu
300g zakwasu ??? 😳 to bardzo dużo
odpowiedz
zobacz wszystkie