zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj 

  • keksówkę
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto na chleb

Zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie – dosypujemy mąki.

Ilość wody potrzebnej do wyrobienia odpowiedniego ciasta zależy od gęstości zakwasu.

Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki

Ciasto przekładamy do keksówki partiami i dokładnie ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Keksówkę wypełniamy ciastem do połowy. Wierzch chleba wyrównujemy mokrą dłonią.

Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by masa podwoiła swoją objętość.

Krok 3: Pieczemy chleb

Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez min. 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy z formy, by przestygł i odparował. Najlepiej smakuje następnego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram