zobacz film Chlebek jabłkowo-cynamonowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę
  • tarkę o grubych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Ubijamy jajka z cukrem

W naczyniu robota ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.

Krok 2: Łączymy suche składniki ciasta

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w miseczce.

Krok 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta

Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 4: Pieczemy chlebek

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C.

Upieczony chlebek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, odwracamy formę do góry dnem i wyjmujemy ciasto. Podajemy z masłem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Berliner Berliner
    382 dni temu
    Jakich rozmiarów jest keksowka z przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    381 dni temu
    Berliner, keksówka o wymiarach 12x24 będzie odpowiednia ;)
  • Bez proszków i sody Bez proszków i sody
    981 dni temu
    Zdecydowanie zbyt dużo prochów :( Nie dość, że niezdrowe, to jeszcze język piecze :(

    odpowiedz

  • Olcia Olcia
    1480 dni temu
    Wygląda pysznie. Chyba wyprobuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1479 dni temu
    Zachęcamy! Czekamy na opinię :)
  • Marta Marta
    1499 dni temu
    Panie Pawle, chlebek bananowy wg Pańskiego przpisu piekę bez cukru i pięknie wychodzi, idealny w smaku. Czy chlebek jabłkowo-orzechowy również mogę upiec bez cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1499 dni temu
    Możesz spróbować wyeliminować cukier. Aczkolwiek banany mają w sobie więcej słodyczy, więc ten chlebek może wyjść nieco bardziej wytrawny :)
  • Dietetyk Dietetyk
    1493 dni temu
    Piecz bez cukru ! Wybieraj bardziej dojrzałe czerwone jabłka ! :) Powodzenia. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!