
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- tarkę o grubych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Ubijamy jajka z cukrem
W naczyniu robota ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.
Krok 2: Łączymy suche składniki ciasta
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w miseczce.
Krok 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta
Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 4: Pieczemy chlebek
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C.
Upieczony chlebek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, odwracamy formę do góry dnem i wyjmujemy ciasto. Podajemy z masłem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Chlebek bananowy
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Spaghetti bolognese
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1293 dni temu
Jakich rozmiarów jest keksowka z przepisu?
odpowiedz
1292 dni temu
Berliner, keksówka o wymiarach 12x24 będzie odpowiednia ;)
1892 dni temu
Zdecydowanie zbyt dużo prochów :( Nie dość, że niezdrowe, to jeszcze język piecze :(
odpowiedz
2391 dni temu
Wygląda pysznie. Chyba wyprobuję
odpowiedz
2390 dni temu
Zachęcamy! Czekamy na opinię :)
2410 dni temu
Panie Pawle, chlebek bananowy wg Pańskiego przpisu piekę bez cukru i pięknie wychodzi, idealny w smaku. Czy chlebek jabłkowo-orzechowy również mogę upiec bez cukru?
odpowiedz
2410 dni temu
Możesz spróbować wyeliminować cukier. Aczkolwiek banany mają w sobie więcej słodyczy, więc ten chlebek może wyjść nieco bardziej wytrawny :)
2404 dni temu
Piecz bez cukru ! Wybieraj bardziej dojrzałe czerwone jabłka ! :) Powodzenia. :)