
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- mikser
- moździerz
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ
Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.
Zobacz podobne
przepisy
Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

Zobacz przepisy
na święta
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1791 dni temu
Zmiłujcie się! Na 150 g mąki aż 2 łyżeczki proszku do pieczenia! Toż w smaku jest to nie do zniesienia :(
odpowiedz
2096 dni temu
Chyba z powodu dużej ilości mokrych składników ciasto nie upiekło się, niedopieczony zakalec
odpowiedz
2096 dni temu
Chlebek bananowy może być odrobinę zakalcowaty przez obecność bananów w cieście :)
1789 dni temu
U mnie też tak wyszło, a z innych przepisów z bananami chlebek wychodził ok :(
158 dni temu
Zakalec jest tylko dobry dla amatorów albo dla ludzi co nie mają smaku albo im wszystko obojętne co jedzą