Chlebek bananowy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • mikser
  • moździerz
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ

Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Bez prochów i sody Bez prochów i sody
    1723 dni temu
    Zmiłujcie się! Na 150 g mąki aż 2 łyżeczki proszku do pieczenia! Toż w smaku jest to nie do zniesienia :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2029 dni temu
    Chyba z powodu dużej ilości mokrych składników ciasto nie upiekło się, niedopieczony zakalec

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2029 dni temu
    Chlebek bananowy może być odrobinę zakalcowaty przez obecność bananów w cieście :)
  • Gość Gość
    1722 dni temu
    U mnie też tak wyszło, a z innych przepisów z bananami chlebek wychodził ok :(
  • Gość Gość
    91 dni temu
    Zakalec jest tylko dobry dla amatorów albo dla ludzi co nie mają smaku albo im wszystko obojętne co jedzą

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!