Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- mikser
- moździerz
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ
Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.
Zobacz podobne
przepisy
Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!
Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!
Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!
Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Ciasto na pizzę
- Sos beszamelowy
- Amerykańskie BBQ
- Małe serniczki kawowe
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Nalewka z miodu spadziowego
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Amerykańskie gofry
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Kajmakowy deser tiramisu
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Domowe sezamki
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1702 dni temu
Zmiłujcie się! Na 150 g mąki aż 2 łyżeczki proszku do pieczenia! Toż w smaku jest to nie do zniesienia :(
odpowiedz
2008 dni temu
Chyba z powodu dużej ilości mokrych składników ciasto nie upiekło się, niedopieczony zakalec
odpowiedz
2008 dni temu
Chlebek bananowy może być odrobinę zakalcowaty przez obecność bananów w cieście :)
1701 dni temu
U mnie też tak wyszło, a z innych przepisów z bananami chlebek wychodził ok :(
69 dni temu
Zakalec jest tylko dobry dla amatorów albo dla ludzi co nie mają smaku albo im wszystko obojętne co jedzą