
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- mikser
- moździerz
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ
Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (5)
2029 dni temu
Zmiłujcie się! Na 150 g mąki aż 2 łyżeczki proszku do pieczenia! Toż w smaku jest to nie do zniesienia :(
Odpowiedz
2334 dni temu
Chyba z powodu dużej ilości mokrych składników ciasto nie upiekło się, niedopieczony zakalec
Odpowiedz
2334 dni temu
Chlebek bananowy może być odrobinę zakalcowaty przez obecność bananów w cieście :)
2027 dni temu
U mnie też tak wyszło, a z innych przepisów z bananami chlebek wychodził ok :(
396 dni temu
Zakalec jest tylko dobry dla amatorów albo dla ludzi co nie mają smaku albo im wszystko obojętne co jedzą