
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. W dużej misce łączymy żółtka, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii oraz przestudzone masło. Dodajemy oba rodzaje mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszając.
Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy chlebek
Chlebek polewamy syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Komentarze (1)
2064 dni temu
Lubię Darie i jej sposób gotowania, w kuchni mamy czuć się swobodnie i ona to właśnie pokazuje, łaczac tradycje z nowoczesnością 😘
odpowiedz