Chlebek kukurydziany z syropem klonowym

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Żółtka oddzielamy od białek. W dużej misce łączymy żółtka, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii oraz przestudzone masło. Dodajemy oba rodzaje mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszając.

Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy chlebek

Chlebek polewamy syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2064 dni temu
    Lubię Darie i jej sposób gotowania, w kuchni mamy czuć się swobodnie i ona to właśnie pokazuje, łaczac tradycje z nowoczesnością 😘

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!