Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. W dużej misce łączymy żółtka, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii oraz przestudzone masło. Dodajemy oba rodzaje mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszając.
Krok 2: Przekładamy ciasto do keksówki
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy chlebek
Chlebek polewamy syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Chleb kukurydziany o amerykańskim rodowodzie
Chlebek kukurydziany to klasyk kuchni amerykańskiej. Za oceanem pojawia się na stołach na co dzień i od święta. Przykładowo w Dzień Dziękczynienia fantastycznie sprawdza się jako nadzienie do indyka. Chleb z mąki kukurydzianej stanowił również ważny element diety rdzennych Amerykanów – oczywiście niekoniecznie przypominał on znaną obecnie odsłonę tego typu pieczywa. Wówczas była to raczej papka z mąki i wody z dodatkami. Co ciekawe, taki chleb często gotowano, a nie wypiekano! Obecnie Amerykanie chętnie spożywają chlebki kukurydziane na śniadanie, zarówno w wersji na słono, np. z kiełbaską, jak i na słodko, z masłem oraz miodem. Nasz przepis na chleb z mąki kukurydzianej jest bliższy drugiej ze wspomnianych odsłon. Otóż do jego wypieku potrzebujesz syropu klonowego, ekstraktu waniliowego oraz aromatycznych przypraw w postaci cynamonu i kardamonu. Wszystko to sprawia, że nasz chleb z mąki kukurydzianej to nie tylko idealna propozycja na śniadanie czy kolację, ale również przysmak, który z powodzeniem zastąpi słodycze!
Zastanawiasz się, ile taki słodki chleb kukurydziany ma kcal? Spokojnie, specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy tabelę uwzględniającą wszystkie właściwości odżywcze dania. Wartość energetyczna całego wypieku wynosi 2943 kcal, z kolei jedna porcja ma 490,5 kcal.
Jak zrobić chleb z mąki kukurydzianej? Na co zwrócić uwagę?
Przedstawiony powyżej przepis na chleb kukurydziany zaliczamy do grupy o średniej trudności wykonania. Zapewniamy jednak, że wystarczy odrobina skupienia, jak i wszystkie niezbędne narzędzia oraz składniki, aby misja zakończyła się powodzeniem! Przyjrzyjmy się więc poszczególnym składnikom.
Trudno wyobrazić sobie chleb kukurydziany bez dodatku mąki kukurydzianej. Wpływa ona na smak oraz strukturę wypieku. Ale w naszym przepisie radzimy wykorzystać także mąkę pszenną, gdyż to dzięki niej chleb zyskuje puszystość oraz dłużej zachowuje świeżość. To zasługa zawartego w niej białka, które nadaje wypiekom charakterystyczną strukturę i elastyczność. Bez niej ciasto mogłoby nie wyrosnąć, a przez to nie zyskałoby odpowiedniej konsystencji. Musisz wiedzieć, że choć wypieki z samej mąki kukurydzianej fantastycznie smakują, niestety dość szybko twardnieją.
Kolejny istotny składnik, który znalazł się w naszym sprawdzonym przepisie na chleb kukurydziany, to masło. Odpowiada ono za charakterystyczny smak wypieku i nadaje mu pożądaną strukturę. Sugerujemy nie wymieniać masła na inny składnik, ponieważ odtworzenie jego smaku jest właściwie niemożliwe. Możesz za to eksperymentować z ekstraktem waniliowym. Jako jego zastępstwo może wystąpić cukier wanilinowy, czyli najtańsza z możliwych opcji. Najdroższa z kolei będzie laska wanilii bądź pasta waniliowa – przy czym pamiętaj, że ta ostatnia jest niezwykle intensywna w smaku i należy stosować ją bardzo oszczędnie.
Ponadto w niektórych przepisach na chleb z mąki kukurydzianej zamiast mleka pojawia się maślanka. Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na takie rozwiązanie – maślanka jest bogata w wodę, dlatego wypieki pozostają wilgotne i miękkie. To szczególnie ważne, gdy wypiek jest wrażliwy na wysuszenie – dokładnie tak jak wypieki kukurydziane. Maślanka wzmacnia także smak niektórych składników, takich jak przyprawy i aromaty.
Chleb kukurydziany – sprawdzony przepis od Kuchni Lidla
Wiesz już, jak upiec chleb z kukurydzy z dodatkiem mąki pszennej. Jednak to tylko jedno z możliwych rozwiązań. Otóż świetny pomysł to również chleb bezglutenowy kukurydziany, który pozwala na maksymalne wykorzystanie potencjału mąki kukurydzianej. Poza tym takie rozwiązanie na pewno zadowoli osoby uczulone na gluten czy cierpiące na celiakię. W takim wypadku zrezygnuj z dodatku mąki pszennej, zastępując ją w całości mąką kukurydzianą. Weź jednak pod uwagę, że sprawi to, że chleb szybciej stwardnieje. Co więcej, możesz też rozważyć inne rodzaje mąki – migdałowa czy ryżowa to tylko niektóre z propozycji. Ich dodatek pozwoli Ci uzyskać przyjemnie puszysty chleb kukurydziany.
Wilgotny chleb kukurydziany serwuj z pistacjami oraz syropem klonowym. Ale przecież możesz pokusić się również o inne formy podania. To wypiek, który znakomicie smakuje z miodem, dżemem, a nawet masłem orzechowym. Dobry wybór to również wymiana pistacji na inne orzechy – ziemne czy włoskie. Po chlebek kukurydziany możesz sięgnąć o każdej porze dnia. Dobrze wypadnie w roli pysznego śniadania, ale też kolacji, podwieczorku czy lunchu.
Istnieją także przepisy na chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach, które z pewnością warto wypróbować podczas poszukiwań idealnej receptury! Jeśli jednak z pewnych powodów nie chcesz spożywać tego składnika, wypróbuj nasz przepis. To formuła odpowiednia dla osób, którym zależy na wypiekach bez zakwasu i drożdży. Zresztą koniecznie sprawdź też inne przepisy z bogatego zbioru Kuchni Lidla. To m.in. smakowity chlebek bananowy, chleb gryczany z miodem czy z orzechów laskowych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2621 dni temu
Lubię Darie i jej sposób gotowania, w kuchni mamy czuć się swobodnie i ona to właśnie pokazuje, łaczac tradycje z nowoczesnością 😘
odpowiedz