Chleb gryczany z miodem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą formę lub miskę
  • ciasto musi przebywać w lodówce co najmniej 10 godzin przed pieczeniem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.

Krok 2: Pieczemy chleb

Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1395 dni temu
    Niestety wykonałe według przepisu i po 10 godzinach leżakowania nie wyrósł juz drugi raz. Wyszedł zakalec. Dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Przyczyn może być bardzo wiele. Od jakości składników poprzez nieodpowiednie miejsce do wyrośnięcia lub zbyt długie leżakowanie.
  • Gość Gość
    2324 dni temu
    Czy chlebek wyjdzie bez żurawiny? Czym można zastąpić amarantus? Może słonecznikiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2324 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, możesz pominąć żurawinę w tym przepisie :) Możesz również przetestować inne nasiona :)
  • Agata Agata
    2459 dni temu
    Chciałam zwykły przepis na zwykły chleb, ale widzę, że to bardzo trudne.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!