Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę lub miskę
- ciasto musi przebywać w lodówce co najmniej 10 godzin przed pieczeniem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.
Krok 2: Pieczemy chleb
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.
Zobacz podobne
przepisy
Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1420 dni temu
Niestety wykonałe według przepisu i po 10 godzinach leżakowania nie wyrósł juz drugi raz. Wyszedł zakalec. Dlaczego?
odpowiedz
1419 dni temu
Przyczyn może być bardzo wiele. Od jakości składników poprzez nieodpowiednie miejsce do wyrośnięcia lub zbyt długie leżakowanie.
2348 dni temu
Czy chlebek wyjdzie bez żurawiny? Czym można zastąpić amarantus? Może słonecznikiem?
odpowiedz
2348 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, możesz pominąć żurawinę w tym przepisie :) Możesz również przetestować inne nasiona :)
2483 dni temu
Chciałam zwykły przepis na zwykły chleb, ale widzę, że to bardzo trudne.
odpowiedz