 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę lub miskę
- ciasto musi przebywać w lodówce co najmniej 10 godzin przed pieczeniem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.
Krok 2: Pieczemy chleb
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (5)
1740 dni temu
Niestety wykonałe według przepisu i po 10 godzinach leżakowania nie wyrósł juz drugi raz. Wyszedł zakalec. Dlaczego?
Odpowiedz
1739 dni temu
Przyczyn może być bardzo wiele. Od jakości składników poprzez nieodpowiednie miejsce do wyrośnięcia lub zbyt długie leżakowanie.
2669 dni temu
Czy chlebek wyjdzie bez żurawiny? Czym można zastąpić amarantus? Może słonecznikiem?
Odpowiedz
2668 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, możesz pominąć żurawinę w tym przepisie :) Możesz również przetestować inne nasiona :)
2804 dni temu
Chciałam zwykły przepis na zwykły chleb, ale widzę, że to bardzo trudne.
Odpowiedz