Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą formę lub miskę
  • ciasto musi przebywać w lodówce co najmniej 10 godzin przed pieczeniem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.

Krok 2: Pieczemy chleb

Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Agata Agata
    115 dni temu
    Chciałam zwykły przepis na zwykły chleb, ale widzę, że to bardzo trudne.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram