Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ciasto do wyrośnięcia, co najmniej 12 godzin przed pieczeniem
- nożyk do nacinania
- płaską blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (termoobieg) 220°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W dużej misce rozpuszczamy połowę drożdży w 300 ml wody, dodajemy 500 g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie sprężyste ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na noc (na ok. 12 godzin) w temperaturze pokojowej.
Krok 2: Dodajemy do ciasta pozostałe składniki
Po 12 godzinach do ciasta dodajemy resztę składników z wyjątkiem wiśni i orzechów. Składniki mieszamy i zagniatamy, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy przez ok. 5 minut. Jeśli ciasto się klei, lekko obsypujemy stolnicę i ręce mąką. Pod koniec wyrabiania dodajemy wiśnie i orzechy. Przekładamy je z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 3: Przygotowujemy chleb do pieczenia
Formujemy wielki okrągły bochenek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Za pomocą sitka obsypujemy bochenek mąką, a następnie ostrym nożykiem nacinamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez ok. 50-60 minut. Po wyjęciu przekładamy na kratkę do studzenia. Chleb po ostygnięciu przekrawamy na pół i dopiero wtedy kroimy kromki. Podajemy z dobrym masłem i z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!
Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1857 dni temu
Czy w sformowaniu "reszta składników" zwiera się też pozostała część mąki pszennej (300g)? Czy bochenek trzeba posypać sporą ilością mąki czy wystarczy przyprószyć? Osobiście nie lubię jak na chlebie po upieczeniu jest zbyt dużo mąki, ale nie wiem jaki ma ona wpływ na chleb podczas pieczenia - to moja pierwsza próba upieczenia chleba.
odpowiedz
1857 dni temu
Tak, reszta składników to pozostała ilość mąki, czyli 300 g. Chlebek wystarczy oprószyć mąką.