Piotr Kucharski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ciasto do wyrośnięcia, co najmniej 12 godzin przed pieczeniem
  • nożyk do nacinania
  • płaską blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C (termoobieg) 220°C (bez termoobiegu) 

Krok 1: Zagniatamy ciasto

W dużej misce rozpuszczamy połowę drożdży w 300 ml wody, dodajemy 500 g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie sprężyste ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na noc (na ok. 12 godzin) w temperaturze pokojowej.

Krok 2: Dodajemy do ciasta pozostałe składniki

Po 12 godzinach do ciasta dodajemy resztę składników z wyjątkiem wiśni i orzechów. Składniki mieszamy i zagniatamy, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy przez ok. 5 minut. Jeśli ciasto się klei, lekko obsypujemy stolnicę i ręce mąką. Pod koniec wyrabiania dodajemy wiśnie i orzechy. Przekładamy je z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 3: Przygotowujemy chleb do pieczenia

Formujemy wielki okrągły bochenek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Za pomocą sitka obsypujemy bochenek mąką, a następnie ostrym nożykiem nacinamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez ok. 50-60 minut. Po wyjęciu przekładamy na kratkę do studzenia. Chleb po ostygnięciu przekrawamy na pół i dopiero wtedy kroimy kromki. Podajemy z dobrym masłem i z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kasia Kasia
    30 dni temu
    Czy w sformowaniu "reszta składników" zwiera się też pozostała część mąki pszennej (300g)? Czy bochenek trzeba posypać sporą ilością mąki czy wystarczy przyprószyć? Osobiście nie lubię jak na chlebie po upieczeniu jest zbyt dużo mąki, ale nie wiem jaki ma ona wpływ na chleb podczas pieczenia - to moja pierwsza próba upieczenia chleba.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    30 dni temu
    Tak, reszta składników to pozostała ilość mąki, czyli 300 g. Chlebek wystarczy oprószyć mąką.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram