zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
  • lnianą ściereczkę
  • gumkę lub sznureczek

Dzień 1 (rano)

Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2 (rano)

Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Dzień 3 (rano)

Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.

Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić. 


USYPIANIE ZAKWASU

Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.

Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    Dzień dobry, czy można zakwas przechowywać w zamrażarce i jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Nie rekomendujemy mrożenia zakwasu :)
  • Maria Magdziorz Maria Magdziorz
    171 dni temu
    Jaki typ mąki pan poleca? Jaka jest różnica między zakwasem na chleb a zakwasem na żur (ek)? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    170 dni temu
    Mario, do przygotowaniu zakwasu żytniego na chleb najlepiej użyć mąk o wyższych typach (800-2000). Sposób przygotowania zakwasu na chleb i zakwasu na żur/żurek jest podobny, ale zakwas na zupy często przyprawiamy (np. czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim). Zakwas na żurek to lżejsza wersja zakwasu na żur, przygotowana zwykle na mące pszennej.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram