zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
  • lnianą ściereczkę
  • gumkę lub sznureczek

Dzień 1 (rano)

Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2 (rano)

Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Dzień 3 (rano)

Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.

Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić. 


USYPIANIE ZAKWASU

Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.

Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram