Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
- lnianą ściereczkę
- gumkę lub sznureczek
Przygotuj wcześniej
- Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia miała temperaturę pokojową.
Dzień 1 (rano)
Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień 2 (rano)
Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 3 (rano)
Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.
Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić.
USYPIANIE ZAKWASU
Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.
Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Torcik serowy à la tiramisu
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Żurek z makaronem
- Zakwas na barszcz czerwony
- Chleb żytni na zakwasie
- Sernik na zimno z mango
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Wegański green bowl
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Mandarynkowy pulled pork
- Golonka na sposób azjatycki
- Ziołowa lemoniada
- Penne z salsą freddo
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Tumbet
- Lekki bigos z suszonymi morelami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
668 dni temu
Zakwas powinien mieć konsystencję pianki a nie lejący. Kiedy zakwas rośnie widać w nim charakterystyczne oczka z powietrzem. Z tego raczej chleba nie będzie.
odpowiedz
1015 dni temu
Oszukała nas Kinga Rusin! Słoik z drugiego dnia jest inny od słoika z dnia trzeciego! Nie wiem już w co wierzyć... Kto miał interes w podmianie słoików? :(
odpowiedz
1185 dni temu
Zanim popsujecie sobie mąkę i wodę skorzystajcie z poniższego przepisu. Wymieszajcie 30g mąki żytniej 2000 z 30g przegotowanej, ciepłej (tak do 30 stC) wody. Włóżcie do wyparzonego i wystudzonego słoika, przykryjcie gęstą gazą i odstawcie w ciepłe miejsce. Pusty słoik warto wcześniej zważyć i zapisać tę wagę na słoiku. Przyda się to później. Najlepiej, żeby temperatura otoczenia była między 23 a 27 Stec, ale nic zakwasowi żytniemu nie będzie jak postoi w 30 stopniach. Zawartość słoika powinna zacząć pracować. Zacznie zwiększać się jego objętość i pojawią się pierwsze bąbelki. Nie oczekujcie jednak cudów. W słoiku żyje noworodek Waszego zakwasu. Jest jeszcze delikatny i słaby. Po 12 godzinach karmicie zakwas w stosunku 1:1:1, czyli mieszacie dokładnie 1 część wagowa zakwasu z jedną częścią wagową mąki i jedną częścią wagową wody. Zapamiętajcie tę proporcję jest to bowiem podstawowa proporcja karmienia zakwasu. Nie karmimy mniejszą ilością mąki, bo zakwas będzie głodny i słaby. No więc karmimy, ale wcześniej połowę zawartości słoika wyrzucamy. Tutaj przyda się zapisana waga słoika. Czyli w naszym przypadku pozostałe 30g zakwasu karmimy 30g mąki żytniej 2000 i 30g wody. Po kolejnych 12 godzinach ponownie wyrzucamy połowę zakwasu i karmimy 1:1:1, czyli 45g zakwasu 45g mąki 2000 i 45g wody. Zakwas ma być miedzy karmieniami dobrze przykryty i ma stać w ciepłym miejscu. Od tego momentu karmimy zakwas co 24 godziny (bez szaleństw, zakwas nie jest już oseskiem, godzina czy dwie więcej czy mniej nie zrobi mu różnicy). Cały czas karmimy zakwas w proporcji 1:1:1. Robimy to przez kolejne 6 dni. Tutaj warto zwrócić uwagę na wodę. Każda mąka inaczej chłonie wodę. Wody powinno dodać się tyle, żeby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany. Zakwas będzie dojrzały po tygodniu od pierwszego nastawu. Do pieczenia można go użyć już 5tego dnia. W zależności od tego jak będzie mocny można spróbować zrobić chleb na samym zakwasie lub dodać trochę drożdży. Do dojrzałego zakwasu nie musimy dodawać drożdży. I kilka uwag na końcu. - nie mieszamy zakwasu aluminiowymi łyżkami. Zakwas nie lubi się z aluminium - zakwas najedzony pachnie winem, zakwas przegłodzony pachnie octem, zakwas bardzo głodny pachnie acetonem. Jeśli na zakwasie nie ma śladów pleśni, w każdym stadium wygłodzenia zakwas po dokarmieniu powinien ruszyć. - zakwas żytni możemy karmić w stosunkach 1:2:2, 1:3:3, 1:4:4, byle nie mniej niż 1:1:1 - zakwas z pleśnią jest do wyrzucenia, cały - zakwas możemy wysuszyć, ale ja proponuje trzymać w lodówce i dokarmiać raz na tydzień 1:1:1. Jeśli nie dokarmicie go przez dwa tygodnie będzie bardzo głodny, ale zapewne przeżyje. Mój spokojnie przeżywa urlop. - do lodówki wkładajcie łyżkę zakwasu, nie ma sensu trzymać go więcej. - słoik w lodówce trzymajcie zamknięty nakrętką. Zmniejszy to zagrożenie złapania pleśni. - zakwas w lodowce cały czas pracuje. Poznacie to po psyknięciu kiedy odkręcicie słoik z zakwasem wyciągniętym z lodówki. - do lodówki wkładamy świeżo nakarmiony zakwas
odpowiedz
854 dni temu
Mozna inaczej , bez wyrzucania? Chcialbym znaleźc przepis gdzie wykonuje zakwas, piekę chleb , po czym bezstratnie kończę to wypiekiem i jadę dalej.
852 dni temu
Jeśli zakwas nie spleśnieje i będziesz go właściwie dokarmiać, możesz używać go cały czas. Spójrz na przepis Pawła ;)
1319 dni temu
miał pan napisać jak zrobić zakwas a napisał pan jak dolać wodę z mąką do zakwasu
odpowiedz
1319 dni temu
Dolewanie mieszanki mąki i wody do bazy zakwasu, która liczy sobie kolejno 1, 2 i 3 dni to jeden z etapów przygotowywania zakwasu. Tę czynność nazywamy jego dokarmianiem. Czterodniowy zakwas nadaje się już do wykorzystania w wypiekach, ale można go uśpić i użyć później, zgodnie ze wskazówkami Pawła.
1233 dni temu
Właśnie tak się robi zakwas, dolewa się wodę do mąki...
1587 dni temu
chyba się za pierwszym razem nie udało, inny słoik coś poszło nie tak ?
odpowiedz
1614 dni temu
Dzień dobry, czy wstawiając zakwas do lodówki zakręcamy słoik, czy wstawiamy go przykryty ściereczką? Jak stoi w lodówce to musimy go czasem przemieszać, czy też nic z nim nie robimy do czasu użycia?
odpowiedz
1614 dni temu
Krysiu, przed włożeniem zakwasu do lodówki zdejmujemy ściereczkę ze słoika i zastępujemy ją zwykłą zakrętką. Ważne jednak, by nie dokręcać słoika, a jedynie go nakryć, gdyż zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny. Pod wpływem zimna w końcu zostanie uśpiony i zachowa swoje właściwości na ok. 1-2 tygodnie. Nie musisz go mieszać do czasu użycia. Gdy będzie potrzebny, należy wyjąć go z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 3 -5 godzin, a następnie dokarmić. Dobrze jest również zwracać uwagę na zapach i kolor przechowywanego zakwasu. Jeśli nie pachnie bardzo nieprzyjemnie i intensywnie, nie zawiera pleśni i nie zmienił znacząco barwy, nadaje się do wykorzystania.
1655 dni temu
Ile gram wychodzi z tego zakwasu
odpowiedz
1655 dni temu
Aneto, po 3 dniu powinnaś uzyskać ok. 300 g zakwasu.
1929 dni temu
Dzień dobry, czy można zakwas przechowywać w zamrażarce i jak długo?
odpowiedz
1929 dni temu
Nie rekomendujemy mrożenia zakwasu :)
1820 dni temu
Wg mojej wiedzy nie, niestety
1734 dni temu
Zamiast mrozić można wysuszyć. Bierzemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy nasz zakwas cieniutka warstwą. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Gdy już wyschnie, ściągamy i Kruszyny do jakiegoś pojemnika. Tak wysuszony zakwas możemy przechowywać wiele tygodni, a nawet miesięcy. Aktywujemy tak jakbyśmy nastawiali nowy zakwas, ale nie musimy czekać tyłu dni.
2084 dni temu
Jaki typ mąki pan poleca? Jaka jest różnica między zakwasem na chleb a zakwasem na żur (ek)? pozdrawiam
odpowiedz
2084 dni temu
Mario, do przygotowaniu zakwasu żytniego na chleb najlepiej użyć mąk o wyższych typach (800-2000). Sposób przygotowania zakwasu na chleb i zakwasu na żur/żurek jest podobny, ale zakwas na zupy często przyprawiamy (np. czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim). Zakwas na żurek to lżejsza wersja zakwasu na żur, przygotowana zwykle na mące pszennej.
zobacz wszystkie