zobacz film Zakwas żytni

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
  • lnianą ściereczkę
  • gumkę lub sznureczek

Dzień 1 (rano)

Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2 (rano)

Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Dzień 3 (rano)

Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.

Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić. 


USYPIANIE ZAKWASU

Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.

Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Mider Mider
    96 dni temu
    Zanim popsujecie sobie mąkę i wodę skorzystajcie z poniższego przepisu. Wymieszajcie 30g mąki żytniej 2000 z 30g przegotowanej, ciepłej (tak do 30 stC) wody. Włóżcie do wyparzonego i wystudzonego słoika, przykryjcie gęstą gazą i odstawcie w ciepłe miejsce. Pusty słoik warto wcześniej zważyć i zapisać tę wagę na słoiku. Przyda się to później. Najlepiej, żeby temperatura otoczenia była między 23 a 27 Stec, ale nic zakwasowi żytniemu nie będzie jak postoi w 30 stopniach. Zawartość słoika powinna zacząć pracować. Zacznie zwiększać się jego objętość i pojawią się pierwsze bąbelki. Nie oczekujcie jednak cudów. W słoiku żyje noworodek Waszego zakwasu. Jest jeszcze delikatny i słaby. Po 12 godzinach karmicie zakwas w stosunku 1:1:1, czyli mieszacie dokładnie 1 część wagowa zakwasu z jedną częścią wagową mąki i jedną częścią wagową wody. Zapamiętajcie tę proporcję jest to bowiem podstawowa proporcja karmienia zakwasu. Nie karmimy mniejszą ilością mąki, bo zakwas będzie głodny i słaby. No więc karmimy, ale wcześniej połowę zawartości słoika wyrzucamy. Tutaj przyda się zapisana waga słoika. Czyli w naszym przypadku pozostałe 30g zakwasu karmimy 30g mąki żytniej 2000 i 30g wody. Po kolejnych 12 godzinach ponownie wyrzucamy połowę zakwasu i karmimy 1:1:1, czyli 45g zakwasu 45g mąki 2000 i 45g wody. Zakwas ma być miedzy karmieniami dobrze przykryty i ma stać w ciepłym miejscu. Od tego momentu karmimy zakwas co 24 godziny (bez szaleństw, zakwas nie jest już oseskiem, godzina czy dwie więcej czy mniej nie zrobi mu różnicy). Cały czas karmimy zakwas w proporcji 1:1:1. Robimy to przez kolejne 6 dni. Tutaj warto zwrócić uwagę na wodę. Każda mąka inaczej chłonie wodę. Wody powinno dodać się tyle, żeby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany. Zakwas będzie dojrzały po tygodniu od pierwszego nastawu. Do pieczenia można go użyć już 5tego dnia. W zależności od tego jak będzie mocny można spróbować zrobić chleb na samym zakwasie lub dodać trochę drożdży. Do dojrzałego zakwasu nie musimy dodawać drożdży. I kilka uwag na końcu. - nie mieszamy zakwasu aluminiowymi łyżkami. Zakwas nie lubi się z aluminium - zakwas najedzony pachnie winem, zakwas przegłodzony pachnie octem, zakwas bardzo głodny pachnie acetonem. Jeśli na zakwasie nie ma śladów pleśni, w każdym stadium wygłodzenia zakwas po dokarmieniu powinien ruszyć. - zakwas żytni możemy karmić w stosunkach 1:2:2, 1:3:3, 1:4:4, byle nie mniej niż 1:1:1 - zakwas z pleśnią jest do wyrzucenia, cały - zakwas możemy wysuszyć, ale ja proponuje trzymać w lodówce i dokarmiać raz na tydzień 1:1:1. Jeśli nie dokarmicie go przez dwa tygodnie będzie bardzo głodny, ale zapewne przeżyje. Mój spokojnie przeżywa urlop. - do lodówki wkładajcie łyżkę zakwasu, nie ma sensu trzymać go więcej. - słoik w lodówce trzymajcie zamknięty nakrętką. Zmniejszy to zagrożenie złapania pleśni. - zakwas w lodowce cały czas pracuje. Poznacie to po psyknięciu kiedy odkręcicie słoik z zakwasem wyciągniętym z lodówki. - do lodówki wkładamy świeżo nakarmiony zakwas

    odpowiedz

  • Gość Gość
    231 dni temu
    miał pan napisać jak zrobić zakwas a napisał pan jak dolać wodę z mąką do zakwasu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    231 dni temu
    Dolewanie mieszanki mąki i wody do bazy zakwasu, która liczy sobie kolejno 1, 2 i 3 dni to jeden z etapów przygotowywania zakwasu. Tę czynność nazywamy jego dokarmianiem. Czterodniowy zakwas nadaje się już do wykorzystania w wypiekach, ale można go uśpić i użyć później, zgodnie ze wskazówkami Pawła.
  • Gość Gość
    144 dni temu
    Właśnie tak się robi zakwas, dolewa się wodę do mąki...
  • olo olo
    498 dni temu
    chyba się za pierwszym razem nie udało, inny słoik coś poszło nie tak ?

    odpowiedz

  • Krysia Krysia
    525 dni temu
    Dzień dobry, czy wstawiając zakwas do lodówki zakręcamy słoik, czy wstawiamy go przykryty ściereczką? Jak stoi w lodówce to musimy go czasem przemieszać, czy też nic z nim nie robimy do czasu użycia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    525 dni temu
    Krysiu, przed włożeniem zakwasu do lodówki zdejmujemy ściereczkę ze słoika i zastępujemy ją zwykłą zakrętką. Ważne jednak, by nie dokręcać słoika, a jedynie go nakryć, gdyż zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny. Pod wpływem zimna w końcu zostanie uśpiony i zachowa swoje właściwości na ok. 1-2 tygodnie. Nie musisz go mieszać do czasu użycia. Gdy będzie potrzebny, należy wyjąć go z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 3 -5 godzin, a następnie dokarmić. Dobrze jest również zwracać uwagę na zapach i kolor przechowywanego zakwasu. Jeśli nie pachnie bardzo nieprzyjemnie i intensywnie, nie zawiera pleśni i nie zmienił znacząco barwy, nadaje się do wykorzystania.
  • Aneta Aneta
    567 dni temu
    Ile gram wychodzi z tego zakwasu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    567 dni temu
    Aneto, po 3 dniu powinnaś uzyskać ok. 300 g zakwasu.
  • Gość Gość
    840 dni temu
    Dzień dobry, czy można zakwas przechowywać w zamrażarce i jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    840 dni temu
    Nie rekomendujemy mrożenia zakwasu :)
  • Gość Gość
    731 dni temu
    Wg mojej wiedzy nie, niestety
  • Grzegorz P. Grzegorz P.
    646 dni temu
    Zamiast mrozić można wysuszyć. Bierzemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy nasz zakwas cieniutka warstwą. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Gdy już wyschnie, ściągamy i Kruszyny do jakiegoś pojemnika. Tak wysuszony zakwas możemy przechowywać wiele tygodni, a nawet miesięcy. Aktywujemy tak jakbyśmy nastawiali nowy zakwas, ale nie musimy czekać tyłu dni.
  • Maria S. Maria S.
    996 dni temu
    Jaki typ mąki pan poleca? Jaka jest różnica między zakwasem na chleb a zakwasem na żur (ek)? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    995 dni temu
    Mario, do przygotowaniu zakwasu żytniego na chleb najlepiej użyć mąk o wyższych typach (800-2000). Sposób przygotowania zakwasu na chleb i zakwasu na żur/żurek jest podobny, ale zakwas na zupy często przyprawiamy (np. czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim). Zakwas na żurek to lżejsza wersja zakwasu na żur, przygotowana zwykle na mące pszennej.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!