zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
  • lnianą ściereczkę
  • gumkę lub sznureczek

Dzień 1 (rano)

Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2 (rano)

Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Dzień 3 (rano)

Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.

Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić. 


USYPIANIE ZAKWASU

Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.

Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • olo olo
    32 dni temu
    chyba się za pierwszym razem nie udało, inny słoik coś poszło nie tak ?

    odpowiedz

  • Krysia Krysia
    59 dni temu
    Dzień dobry, czy wstawiając zakwas do lodówki zakręcamy słoik, czy wstawiamy go przykryty ściereczką? Jak stoi w lodówce to musimy go czasem przemieszać, czy też nic z nim nie robimy do czasu użycia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    59 dni temu
    Krysiu, przed włożeniem zakwasu do lodówki zdejmujemy ściereczkę ze słoika i zastępujemy ją zwykłą zakrętką. Ważne jednak, by nie dokręcać słoika, a jedynie go nakryć, gdyż zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny. Pod wpływem zimna w końcu zostanie uśpiony i zachowa swoje właściwości na ok. 1-2 tygodnie. Nie musisz go mieszać do czasu użycia. Gdy będzie potrzebny, należy wyjąć go z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 3 -5 godzin, a następnie dokarmić. Dobrze jest również zwracać uwagę na zapach i kolor przechowywanego zakwasu. Jeśli nie pachnie bardzo nieprzyjemnie i intensywnie, nie zawiera pleśni i nie zmienił znacząco barwy, nadaje się do wykorzystania.
  • Aneta Aneta
    101 dni temu
    Ile gram wychodzi z tego zakwasu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    101 dni temu
    Aneto, po 3 dniu powinnaś uzyskać ok. 300 g zakwasu.
  • Gość Gość
    375 dni temu
    Dzień dobry, czy można zakwas przechowywać w zamrażarce i jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    374 dni temu
    Nie rekomendujemy mrożenia zakwasu :)
  • Gość Gość
    265 dni temu
    Wg mojej wiedzy nie, niestety
  • Grzegorz P. Grzegorz P.
    180 dni temu
    Zamiast mrozić można wysuszyć. Bierzemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy nasz zakwas cieniutka warstwą. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Gdy już wyschnie, ściągamy i Kruszyny do jakiegoś pojemnika. Tak wysuszony zakwas możemy przechowywać wiele tygodni, a nawet miesięcy. Aktywujemy tak jakbyśmy nastawiali nowy zakwas, ale nie musimy czekać tyłu dni.
  • Maria S. Maria S.
    530 dni temu
    Jaki typ mąki pan poleca? Jaka jest różnica między zakwasem na chleb a zakwasem na żur (ek)? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    529 dni temu
    Mario, do przygotowaniu zakwasu żytniego na chleb najlepiej użyć mąk o wyższych typach (800-2000). Sposób przygotowania zakwasu na chleb i zakwasu na żur/żurek jest podobny, ale zakwas na zupy często przyprawiamy (np. czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim). Zakwas na żurek to lżejsza wersja zakwasu na żur, przygotowana zwykle na mące pszennej.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram