
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 1 słoik o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony)
- lnianą ściereczkę
- gumkę lub sznureczek
Dzień 1 (rano)
Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień 2 (rano)
Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 3 (rano)
Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.
Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić.
USYPIANIE ZAKWASU
Jeżeli chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas. Jeśli nie, możemy go uśpić. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy przez 7-10 dni. Po wyciągnięciu zakwasu z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce. Następnie dokarmiamy:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.
Z każdego zakwasu zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę. Nie można dopuścić do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie! Jeżeli tak się stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Komentarze (11)
264 dni temu
chyba się za pierwszym razem nie udało, inny słoik coś poszło nie tak ?
odpowiedz
291 dni temu
Dzień dobry, czy wstawiając zakwas do lodówki zakręcamy słoik, czy wstawiamy go przykryty ściereczką? Jak stoi w lodówce to musimy go czasem przemieszać, czy też nic z nim nie robimy do czasu użycia?
odpowiedz
290 dni temu
Krysiu, przed włożeniem zakwasu do lodówki zdejmujemy ściereczkę ze słoika i zastępujemy ją zwykłą zakrętką. Ważne jednak, by nie dokręcać słoika, a jedynie go nakryć, gdyż zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny. Pod wpływem zimna w końcu zostanie uśpiony i zachowa swoje właściwości na ok. 1-2 tygodnie. Nie musisz go mieszać do czasu użycia. Gdy będzie potrzebny, należy wyjąć go z lodówki i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 3 -5 godzin, a następnie dokarmić. Dobrze jest również zwracać uwagę na zapach i kolor przechowywanego zakwasu. Jeśli nie pachnie bardzo nieprzyjemnie i intensywnie, nie zawiera pleśni i nie zmienił znacząco barwy, nadaje się do wykorzystania.
332 dni temu
Ile gram wychodzi z tego zakwasu
odpowiedz
332 dni temu
Aneto, po 3 dniu powinnaś uzyskać ok. 300 g zakwasu.
606 dni temu
Dzień dobry, czy można zakwas przechowywać w zamrażarce i jak długo?
odpowiedz
605 dni temu
Nie rekomendujemy mrożenia zakwasu :)
496 dni temu
Wg mojej wiedzy nie, niestety
411 dni temu
Zamiast mrozić można wysuszyć. Bierzemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy nasz zakwas cieniutka warstwą. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Gdy już wyschnie, ściągamy i Kruszyny do jakiegoś pojemnika. Tak wysuszony zakwas możemy przechowywać wiele tygodni, a nawet miesięcy. Aktywujemy tak jakbyśmy nastawiali nowy zakwas, ale nie musimy czekać tyłu dni.
761 dni temu
Jaki typ mąki pan poleca? Jaka jest różnica między zakwasem na chleb a zakwasem na żur (ek)? pozdrawiam
odpowiedz
760 dni temu
Mario, do przygotowaniu zakwasu żytniego na chleb najlepiej użyć mąk o wyższych typach (800-2000). Sposób przygotowania zakwasu na chleb i zakwasu na żur/żurek jest podobny, ale zakwas na zupy często przyprawiamy (np. czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim). Zakwas na żurek to lżejsza wersja zakwasu na żur, przygotowana zwykle na mące pszennej.
zobacz wszystkie