
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia 20 x 10 cm
- mikser/malakser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
Przygotuj wcześniej
- Podgrzej olej kokosowy, aż będzie płynny.
Krok 1: Miksujemy suche składniki
Migdały i orzechy laskowe miksujemy niezbyt drobno. Dodajemy pestki dyni, siemię lniane, sezam, mielone migdały, mąkę kokosową, sodę i sól. Całość ponownie miksujemy.
Krok 2: Łączymy mokre składniki
W osobnej misce łączymy mielone siemię lniane z wodą. W drugiej misce łączymy napój sojowy, ocet jabłkowy, roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Na koniec dodajemy siemię lniane z wodą. Całą mokrą mieszankę dodajemy do suchych składników i razem miksujemy. Odstawiamy na kilka minut.
Krok 3: Pieczemy chleb
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka posypujemy nasionami i pestkami. Chleb pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem). Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy. Chleb po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Komentarze (9)
1935 dni temu
Mam alergie na migdały. Czym można je zastąpić ?
odpowiedz
1934 dni temu
Drogi Gościu, migdały możesz zastąpić innymi orzechami lub pestkami.
1955 dni temu
Czy sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, a olej kokosowy i napój sojowy innymi?
odpowiedz
1954 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :) Koniecznie daj nam znać, jak wyszło! :)
1962 dni temu
Czy mąkę kokosową można zastąpić jakąś inną?
odpowiedz
1962 dni temu
Można, na dowolną bezglutenową. https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-make-bezglutenowa
1964 dni temu
Czy to siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą? Siemienia inaczej nie można zalewać.
odpowiedz
1964 dni temu
skoro inaczej nie mozna to logiczne, ze z wrzaca woda ;) ok..nie chce stwarzac wrazenia niemilego :p..oczywiscie..z wrzaca woda, albo z dobrze ciepla..inaczej chlebek bedzie sie rozpadal. pozdrawiam ;)
1962 dni temu
Nie musi być ona wrząca. Wystarczy ciepła. W tym przypadku siemię i woda zastępują tradycyjne jajko.
zobacz wszystkie