Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy formę
Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.
Krok 3: Pieczemy chleb
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pyszne ciasto gryczane
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Jabłecznik
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Bułeczki z chili
- Hummus z bobu
- Makaron z chorizo i krewetkami
- Guacamole z pomidorami
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Pieczeń rzymska
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Zupa solanka
- Curry z jagnięciny z fasolką
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Nadziewane daktyle z boczkiem
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2377 dni temu
Witam, mam pytanie dotyczące pojemności szklanek (3 szklanki mąki), chodzi o pojemność 200, czy 250 ml. I drugie pytanie dotyczy wymiarów keksówki, jeżeli chodzi o podane przez Was proporcje. Pozdrawiam :D
odpowiedz
2376 dni temu
Szklanka ma 250 ml, a keksówka 21 cm x 11 cm.
2366 dni temu
Hej! Ja z tego przepisu daje po 130 gramow maki - tyle wychodzi w szklanke i wychodzi idealnie a uzywam formy z ikea o wymiarach Długość: 26 cm Szerokość: 12 cm Wysokość: 7 cm mozna sie tez bawic i dodawac make zytnia w proporcji 2/1
2382 dni temu
Co znaczy- Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia, w formie w piekarniku? Nie będzie od tego mokry od spodu?
odpowiedz
2382 dni temu
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia w formie :)
2386 dni temu
Piekłam chleb, smaczny. Zamiast orzechów i żurawiny dałam szklankę płatków owsianych. Górę posypałam nasionami chia i sezamem. :)
odpowiedz
2396 dni temu
Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej, można dodać mąkę żytnią? :)
odpowiedz
2396 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2396 dni temu
Nie daj się wpuścić w maliny - nie wyrośnie Ci przez ten czas !!
2393 dni temu
Oczywiście, zmieniając mąkę, trzeba obserwować zachowanie ciasta podczas wyrastania i pieczenia oraz dostosować do tych czynności czas.