
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy formę
Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.
Krok 3: Pieczemy chleb
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
2759 dni temu
Witam, mam pytanie dotyczące pojemności szklanek (3 szklanki mąki), chodzi o pojemność 200, czy 250 ml. I drugie pytanie dotyczy wymiarów keksówki, jeżeli chodzi o podane przez Was proporcje. Pozdrawiam :D
Odpowiedz
2757 dni temu
Szklanka ma 250 ml, a keksówka 21 cm x 11 cm.
2747 dni temu
Hej! Ja z tego przepisu daje po 130 gramow maki - tyle wychodzi w szklanke i wychodzi idealnie a uzywam formy z ikea o wymiarach Długość: 26 cm Szerokość: 12 cm Wysokość: 7 cm mozna sie tez bawic i dodawac make zytnia w proporcji 2/1
2764 dni temu
Co znaczy- Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia, w formie w piekarniku? Nie będzie od tego mokry od spodu?
Odpowiedz
2764 dni temu
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia w formie :)
2768 dni temu
Piekłam chleb, smaczny. Zamiast orzechów i żurawiny dałam szklankę płatków owsianych. Górę posypałam nasionami chia i sezamem. :)
Odpowiedz
2778 dni temu
Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej, można dodać mąkę żytnią? :)
Odpowiedz
2778 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2777 dni temu
Nie daj się wpuścić w maliny - nie wyrośnie Ci przez ten czas !!
2775 dni temu
Oczywiście, zmieniając mąkę, trzeba obserwować zachowanie ciasta podczas wyrastania i pieczenia oraz dostosować do tych czynności czas.