zobacz film Chleb słonecznikowy z bakaliami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy formę

Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.

Krok 3: Pieczemy chleb

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Dan Dan
    2446 dni temu
    Witam, mam pytanie dotyczące pojemności szklanek (3 szklanki mąki), chodzi o pojemność 200, czy 250 ml. I drugie pytanie dotyczy wymiarów keksówki, jeżeli chodzi o podane przez Was proporcje. Pozdrawiam :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2444 dni temu
    Szklanka ma 250 ml, a keksówka 21 cm x 11 cm.
  • Boston Boston
    2434 dni temu
    Hej! Ja z tego przepisu daje po 130 gramow maki - tyle wychodzi w szklanke i wychodzi idealnie a uzywam formy z ikea o wymiarach Długość: 26 cm Szerokość: 12 cm Wysokość: 7 cm mozna sie tez bawic i dodawac make zytnia w proporcji 2/1
  • Gośc Gośc
    2451 dni temu
    Co znaczy- Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia, w formie w piekarniku? Nie będzie od tego mokry od spodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2451 dni temu
    Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia w formie :)
  • Gość Gość
    2454 dni temu
    Piekłam chleb, smaczny. Zamiast orzechów i żurawiny dałam szklankę płatków owsianych. Górę posypałam nasionami chia i sezamem. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2465 dni temu
    Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej, można dodać mąkę żytnią? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2464 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2464 dni temu
    Nie daj się wpuścić w maliny - nie wyrośnie Ci przez ten czas !!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2462 dni temu
    Oczywiście, zmieniając mąkę, trzeba obserwować zachowanie ciasta podczas wyrastania i pieczenia oraz dostosować do tych czynności czas.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!