Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Zakwas przed upieczeniem chleba musi odstać 4 dni.
Krok 1: Przygotowujemy zakwas
Mieszamy w misce 125 g mąki żytniej z 250 ml letniej wody. Odstawiamy bez przykrycia na 48 godzin. Następnie zdejmujemy wierzchnią warstwę z ciasta. 250 g masy mącznej przekładamy do czystej miski i mieszamy z 75 g mąki żytniej i 125 ml wody. Odstawiamy bez przykrycia na 24 godziny. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Teraz zakwas jest gotowy, możemy go użyć do pieczenia. Powinien mieć lekko kwaśny smak i przyjemny zapach.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
W dniu pieczenia drożdże rozpuszczamy w 350 ml letniej wody. Koper rozcieramy lekko w moździerzu. Przekładamy do miski wraz z mąką orkiszową, pełnoziarnistą mąką pszenną i solą. Dodajemy 150 g zakwasu oraz zaczyn drożdżowy i zagniatamy przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodajemy kolejne 1-2 łyżki wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 90 minut, aż wyraźnie wyrośnie.
Krok 3: Pieczemy chleb
Ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy okrągły bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch bochenka nacinamy na krzyż. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 15 minut, wstawiając w piekarniku pod blachę z chlebem naczynie z gorącą wodą. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i chleb pieczemy przez kolejne 25-35 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy na blasze do pieczenia.
Wskazówka: pozostały zakwas przechowujemy w zamkniętym pojemniku utrzymującym świeżość przez 1-2 dni w lodówce i wykorzystujemy do upieczenia kolejnego chleba. Jeśli nie chcemy wykorzystać pozostałego zakwasu w kolejnych dniach, mieszamy go z ok. 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej, tak by powstała zbita masa. W takiej formie zakwas możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym plastikowym pudełku przez 5-7 dni. Następnie przed wykorzystaniem ponownie mieszamy go z odrobiną mąki oraz wody i odstawiamy na 1 dzień bez przykrycia.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)